Жінок-медиків зобов’яжуть стати на військовий облік

Наразі в Україні введений воєнний стан та триває загальна мобілізація через військове вторгнення рф. Паралельно відбувається призов на військову службу громадян, зокрема медичних працівників, які є військовозобов’язаними або резервістами. Адже ні для кого не секрет, що під час війни одна із найбільш потрібних професій як на фронті, так і в тилу – це саме медичні працівники. Але якщо з медиками-чоловіками все зрозуміло, то чи стосується те саме жінок? Чи будуть жінки-медики зобов’язані стати на військовий облік? Які спеціальності підлягають мобілізації та чи можуть медики-жінки розраховувати на відстрочку від призову? Давайте разом шукати відповіді на ці питання.
Мобілізація медиків

По-перше, мобілізація медпрацівників за умов воєнного стану відбувається у тому ж порядку, що й всіх інших категорій населення.
Разом з тим, Верховна Рада України в першому читанні прийняла законопроєкт № 6482. Цим документом парламентарі внесуть зміни до частини 11 статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII. Якщо цей законопроєкт затвердять і його підпише Президент, жінки ставатимуть на військовий облік добровільно. Виняток – жінки-медики, для них він стане обов’язковим.
Ось нове формулюванням частини 11 статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»:
11. Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних.
Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.
Наголошується, що таке рішення обумовлене потребою української армії у фахівцях із медичними спеціальностями.

Жінки-медики яких спеціальностей підлягають постановці на військовий облік?
Жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, якщо мають такі медичні спеціальності:
фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров’я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія і експертиза;
стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування;
біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія;
професіонали в галузі наук про життя та медичних наук, медицини (крім медичних сестер), лікувальної справи, стоматології, наукові співробітники (стоматологія), фармації, провізори, медико-профілактичної справи, інші професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства);
допоміжний персонал у галузі сучасної медицини, фізіотерапії (крім медичних сестер);
медичні асистенти, дантисти-асистенти, фізіотерапевти та масажисти, фармацевти, інші асистенти професіоналів в галузі сучасної медицини (крім медичних сестер);
професіонали в галузі патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології, патологи, токсикологи, фармакологи, фізіологи та епідеміологи, наукові співробітники (лікувальна справа);
лікарі, фахівці в галузі медико-профілактичної справи, професійні медичні сестри та акушерки, професіонали в галузі сестринської справи та акушерства, медичні сестри та акушерки, гігієністи, окулісти та оптики, медичні сестри та акушерки, що асистують професіоналам, помічники професіоналів-акушерів;
оператори медичного устаткування, працівники, що обслуговують устаткування з виробництва фармацевтичних продуктів та косметичних засобів, керівники підрозділів в охороні здоров’я.
Чи всіх жінок-медиків можуть призвати на фронт?
Насправді деякі жінки можуть отримати відстрочку від мобілізації на 6 місяців.
Зокрема, це:
— заброньовані на період мобілізації та воєнний час громадяни;
визнані відповідно до висновку ВЛК тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров’я;
мають на утриманні трьох і більше дітей віком до 18 років, дитину з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років, дитину з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму ІІІ-ІV ступеня;
дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, віком до 18 років; самостійно виховують дитину (дітей) молодше 18 років;
зайняті постійним доглядом за особами, які цього потребують (у разі відсутності інших осіб, які можуть доглядати їх).
Варто додати, що відстрочку на підставі відповідних документів про право на відстрочку надає спеціальна комісія, яка працює при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП) – колишніх військкоматах. Отже, щоб її отримати, треба надати ці документи до ТЦКСП.

Як буде проходити мобілізація жінок-медиків?
Мобілізація жінок-медиків не відрізняється від традиційної. Спочатку жінка отримає першу повістку від співробітника військкомату, у якій зазначатиметься час та день, коли необхідно прийти до центру комплектування. Потім потрібно пройти медичну комісію, де вирішать, чи може вона проходити військову службу.
Якщо рішення про мобілізацію буде прийняте, медик отримає відповідне розпорядження.
Після цього жінка має:
з’явитися до військової частини або на збірні пункти територіального центру комплектування у зазначені строки;
взяти з собою оригінали документів, вказаних у повістці, а також, за необхідності, оригінали документів, які підтверджують підстави для звільнення від мобілізації.
Медичний працівник повинен повідомити про призов свого керівника, надати заяву та мобілізаційний документ для оформлення наказу про увільнення від роботи у зв’язку із призовом на військову службу під час мобілізації.
Чи можна бронювати медичних працівників?
Так, працівники медичних закладів можуть бути заброньованими своїми роботодавцями та отримати відстрочку від мобілізації, якщо місце, де вони працюють, задовольняє потреби Збройних Сил України, інших військових формувань, населення в умовах правового режиму воєнного стану. Це визначено постановою КМУ від 03.03.2022 № 194 Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану.
Алгоритм бронювання медичних працівників:
Підприємство формує список військовозобов’язаних осіб, яких хоче забронювати, та додає відповідні обґрунтування.
Готовий список передається державному органу, який відповідає за цей сегмент діяльності.
Орган направляє списки до Мінекономіки, а Мінекономіки узгоджує списки заброньованих військовозобов’язаних з Міністерством оборони, після чого відстрочка може бути надана вказаним працівникам.
«Бронювання здійснюють державні органи, а не медзаклади. Забронювати можуть лише тих, хто задовольняє потреби ЗСУ, інших військових формувань або населення для забезпечення потреб життєдіяльності»

Таким чином, держава хоче бути впевненою в тому, що наші військові, які захищають незалежність та територіальну цілісність України, зможуть отримати кваліфіковану медичну допомогу. Саме з цією метою медпрацівників та медпрацівниць відправляють на фронт з єдиною благородною метою – допомагати рятувати життя наших Захисників.

За інформацією:
https://fakty.com.ua/ua/ukraine/suspilstvo/20220923-pryzov-medykiv-kogo-z-zhinok-mobilizuyut-ta-yak-cze-vidbuvatymetsya/
https://www.medsprava.com.ua/news/58087-usikh-zhinok-medikiv-v-ukraini-budut-brati-na-viyskoviy-oblik
https://zn.ua/ukr/UKRAINE/mobilizatsija-v-ukrajini-chi-je-vijskovozobovjazanimi-zhinki-mediki.html
https://www.telegraf.in.ua/kremenchug/10110784-mobilizacija-medikiv-hto-pidpadaye-pid-prizov-chi-mozhut-mobilizuvati-zhinok-ta-pro-vidstrochku.html

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11