«Гаряча» пора підготовки до холодного сезону. Крокуємо до складної зими з «бойовим» настроєм

     День за днем ми наближаємося до осінньо-зимового сезону, котрий для українців буде найважчим за всі роки незалежності. Всі ми зимуватимемо у складних умовах постійних ризиків відключення електроенергії у домівках, в установах, організаціях, на підприємствах критичної інфраструктури та промисловості. Така ситуація виникла через загарбницьку війну, яку рф вже 8-й місяць нахабно веде проти нашої держави.

      Останнім часом рашисти все частіше і частіше навмисне вдаються до обстрілів енергетичних об’єктів України. У такий спосіб намагаються чинити психологічний тиск, залякувати нас відключенням живлення напередодні опалювального сезону. Так, 11-го вересня окупанти вдарили крилатими ракетами по Харківській ТЕЦ-5. Внаслідок чого відбулося відключення об’єктів енергопостачання, знеструмлення низки населених пунктів, в тому числі припинилося водопостачання Харкова. Така ж ситуація спостерігалася і на Донеччині. Часткові перебої з електрикою постійно відчувають мешканці Дніпропетровської, Запорізької областей, які залежать від Запорізької АЕС, що постійно піддається актам терору з боку окупантів. Наші мужні енергетики та комунальні служби цілодобово працюють над відновленням живлення після ворожих атак. Щира їм вдячність за добросовісне виконання такої нелегкої місії у військовий час.

      З огляду на непросту для кожного з нас ситуацію, ми маємо вибудувати для себе стратегію дій у разі відключення електропостачання. Розробляє власну покрокову інструкцію й «енергетичний центр» нашого комбінату. Як вона реалізується на практиці – дізнавались журналісти «ЗМ».

                                                      Задачі №1 – енергоекономія та енергоефекивність

     Напередодні опалювального сезону для кожного підрозділу підприємства надважливо належним чином підготуватись до нього, враховуючи альтернативні джерела та способи подачі напруги і тепла. Але, як зазначає головний енергетик Павло Літун, у першу чергу ми маємо навчитись економно та ефективно використовувати енергоресурси. І це на сьогодні – задача №1 для комбінату:

  • Я не розкрию секрету, якщо скажу, що нині наше підприємство, як і всі інші промислові, переживає нелегкі часи. Кон’юнктура ринку гірничо-металургійного комплексу складається для нас не найкращим чином, тому маємо заощаджувати на всьому, щоб комбінат тримався на плаву. Особливо це стосується найбільш витратних статей бюджету – електроенергії та газу. Ціни на них невпинно зростають: якщо за 1 кВт спожитої електроенергії ми сплачували 3 грн 30 коп., то вже маємо підвищення на 20 коп. На перший погляд здається, що сума незначна, але якщо її помножити на 15-18 млн кВт споживання на місяць, то матимемо суттєве зростання. Те ж саме стосується газу: у вересні ми сплачували 38 тис. грн за 1 тис. кубів, а в жовтні вартість «блакитного палива» потенційно збільшиться до 47 тис. грн. Щоб підкреслити значущість цих витрат технічний директор комбінату Віктор Бондарець влучно навів порівняння: вартість оплати за 1 місяць споживання електроенергії нашим підприємством дорівнює сумі загальної місячної заробітної плати всього колективу. З огляду на сказане, маємо економити і грамото розподіляти навантаження обладнання.

                                                            Інтенсивно готуємось долати холоди

     В умовах економії та ризику відключення від електромережі через загострення  військової ситуації, наше підприємство активно готується до майбутнього опалювального сезону. Згідно з виданим наказом, всі структурні підрозділі мають свій план робіт у цьому напрямку, за яким рухаються до завершального етапу.

  • Скажу так, готуватися мають усі, продумуючи кожен крок. Але ключові завдання зараз покладені на наші Цех мереж та підстанцій і Теплосиловий цех. Саме від надійності джерел енергопостачання, подачі теплоносія та їх своєчасного переключення на альтернативні джерела, залежить безперебійне живлення всіх виробничих підрозділів, – зазначає Павло Павлович.

     Тим часом, підрозділи звітують про стан справ з підготовки до складного опалювального сезону. Минулий тиждень пройшов під егідою енергоготовності кар’єрів. Керівники великих окисних (Анатолій Сізов, Сергій Куковицький) та менших карбонатних кар’єрів (Віктор Гаврилов, Вячеслав Ніколайчук) звітували про зроблене й озвучували перспективні завдання.

     Проаналізувавши сказане, ми визначили, що загальними для всіх є виконання робіт із відсипання технологічних доріг та створення запасу посипкового матеріалу на випадок ожеледиці. Про готовність гірників працювати під час мінусових температур свідчить здійснення ревізії насосних установок, спецпристроїв та відбійних молотків для очищення машин від намерзлого ґрунту. Крім цього, ізолюються трубопроводи та перевіряються пристрої опалення, як у тепляках водовідливів, так і у виробничих та побутових приміщеннях. Не менш важливим є й утеплення дверних та віконних отворів в кабінах екскаваторів, на гірничих ділянках та в адмінбудівлях. На випадок відключення електроенергії колективи кар’єрів запасаються альтернативними приладами опалення, які виготовляють власноруч або замовляють в РМЦ. Як це все відбувається у розпал виробничих буднів, «ЗМ» мала можливість перевірити особисто, завітавши до Покровського кар’єру під час комплексної перевірки підрозділу Службою з охорони праці.

                                                  Ведеться фундаментальна підготовка до роботи взимку

      Як відзначив начальник цього карбонатного підрозділу В’ячеслав Ніколайчук, наразі виконується чимало пунктів, які мають на меті полегшити та убезпечити роботу гірників і обладнання у зимовий період, мінімізувати негативні наслідки погодних умов та «енергетичного терору» з боку російських військ.

     Звісно, ми сподіваємося, що все буде добре, та все ж бути впевненими у цьому набагато спокійніше, коли є чіткий план дій у разі виникнення непередбачуваної ситуації. Так вважає й очільник кар’єру, тому особисто слідкує за процесом підготовки до холодної пори на виробничому фронті:

     – У кар’єрі проводиться підготовка посипального матеріалу для спусково-в’їзних траншей, ведеться відсипка рудного складу, триває ревізія насосних установок, необхідних для водовідливу. Також ми проводимо утеплення засувок і водоводів, що має на меті недопущення їхнього замерзання при низьких температурах. Серйозні задачі, які стоять перед колективом, полягають у ревізії електронагрівальних приладів в приміщеннях насосних установок та на гірничо-транспортних машинах. Крім цього, ми своїми силами виготовляємо печі, які будуть працювати на дровах. Ці прилади стануть в нагоді, у разі відключення електроенергії, слугуватимуть для обігріву робочих місць персоналу насосних установок та приміщень для екіпажів екскаваторів.

     Начальник підрозділу акцентував на тому, що багато із запланованого в рамках підготовки до зими вже виконано, дещо ще залишається в роботі. Вячеслав Ніколайчук впевнено говорить про те, що колектив зможе реалізувати всі зазначені заходи, і тоді підрозділ буде на всі 100% підготовлений до роботи в осінньо-зимовий період.

                                  Охорона праці – важливий аспект на шляху до виробничого успіху гірників

     Працівники кар’єру також стараються дотримуватися всіх норм та правил охорони праці. Як це у них виходить, днями з’ясовувала комісія з охорони праці під керівництвом директора Юрія Голова. До її складу ввійшли наступні спеціалісти: провідні інженери Олена Ткачова, Наталія Гадюк та Олена Дюбанова, гірничий інженер Денис Омененко, маркшейдер відділу доглядача будівель і споруд Ольга Калюх, провідні інженери Дмитро Дрозд та Артур Дяченко. Вони перевірили правильність ведення документації у підрозділі, проінспектували стан ключових вузлів та механізмів гірничо-транспортного обладнання, побували на рудному складі та водовідливах. Супроводжував перевіряльників провідний інженер з охорони праці Покровського кар’єру Сергій Запускалов.

     У результаті перевірки критичних зауважень виявлено не було, але над наявними колектив повинен буде попрацювати, щоб виправити їх у найближчий час.

     На дворі починає холоднішати, а в наших кар’єрах – досить гаряче. Адже наприкінці місяця всі колективи працюють над виконанням планових показників, при цьому інтенсивно наближаючись до найскладнішої зими у своїй виробничій практиці. Так, нашим сильним і загартованим гірникам все по плечу. Ми в цьому навіть не сумніваємось. І програму здолають, і зниження температури зустрінуть у належній «бойовій готовності». Адже ми, тиловики, теж вміємо наполегливо тримати свій фронт, забезпечуючи економічну підтримку  ЗСУ. Разом ми – надзвичайна сила, котра завжди крокує тільки до Переможного фіналу!

                                                                                                                                                                Олександрина ЛЕЩЕНКО,

                                                                                                                                                                                 Наталія ЧЕПЕЦЬ

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11