Що треба знати про йодову профілактику?

     На тлі ядерної загрози через терористичні дії російських окупаційних військ на Запорізькій атомній електростанції багато українців із занепокоєнням кинулися шукати йодид калію. Із цим запитанням до нашої редакції звертаються і стривожені покровчани. Одразу хочемо звернути увагу на те, що в нашому місті, інших регіонах Нікопольського району і всієї Дніпропетровщині наразі радіаційний фон тримається у межах норми. Але, з огляду на те, як нахабно і бездумно ведуть себе окупанти, обстрілюючи ЗАЕС, маємо бути готовими до різних варіантів розвитку подій, але в жодному разі не треба панікувати. Допомагає вберегти щитовидну залозу від накопичення радіоактивного йоду у разі витоку на атомній станці такий препарат, як йодид калію. Чому ж його немає в аптеках та як захистити своє здоровʼя у випадку радіоактивної небезпеки, нумо розбиратися разом.

Для чого приймати калію йодид?

     Про основи йодної профілактики розповів директор Інституту клінічної радіології ДУ “Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України” (ННЦРМ) Анатолій Чумак:

      — У результаті ядерної катастрофи існує небезпека впливу радіаційного випромінювання і радіоактивних елементів, які можуть потрапляти в організм людини. Одним з таких елементів, і він дуже небезпечний, є ізотопи радіоактивного йоду. В організм він може потрапити при диханні або разом з продуктами зовнішнього середовища, найчастіше з молоком, якщо він встигає пройти харчовий ланцюжок. Його небезпека в тому, що йод є складовою гормону щитовидної залози, а через те, що в Україні масовий природний йододефіцит, то щитовидна залоза жадібно його поглинає. Для запобігання впливу радіоактивного йоду проводиться йодна профілактика йодидом калію, – пояснив експерт.

      Анатолій Чумак підкреслив, що препарати йодиду калію не продаються в аптеках. Їх роздають в регіонах, де існує високий ступінь загрози радіоактивного зараження. Наприклад, в 30-кілометровій зоні від АЕС:

     – Препарату немає в аптеці і бути там його не повинно, тому що йодид калію роздають населенню виключно у разі потреби. Приймати його можна тільки за сигналом, один раз, а не заздалегідь.

https://www.youtube.com/watch?v=BcTDvaY8aqc&t=3s

                                                       Кому потрібно приймати калію йодид та в яких дозах?

      В МОЗ видали рекомендації щодо прийому калію йодиду. Його призначають людям, які молодші 40 років. А саме:

    • немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні – 16 мг
    • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг
    • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг
    • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг.

      Йодид калію не призначають людям старше 40 років. Після 40 років щитоподібна залоза майже не накопичує радіоактивний йод, отже прийом калію йодиду може завдати більше шкоди, ніж користі.

     Варто пам’ятати, що калій йодид захищає лише щитоподібну залозу і не може захистити інші органи.

https://www.kmu.gov.ua/news/moz-8-vidpovidei-na-zapytannia-shchodo-iodnoi-profilaktyky

     Прийміть цю інформацію до відома, але нехай вона просто залишиться в нашій пам’яті. Віримо в те, що ніколи не будемо випробовувати йодовмісний препарат на практиці!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11