Працівники ЦЕЛ міцно тримають свій «інтелектуальний фронт»

Важливим моментом у житті всього комбінату цілком можна назвати безперервний процес модернізації, яка застосовується в роботі гірничо-транспортної техніки. І тут ніяк не обійтись без вмінь та досвіду представників Центральної енерголабораторії (ЦЕЛ) – інтелектуального центру підприємства. Без їхньої участі не проходить запуск жодного обладнання, його стабільна робота, а також функціонування всієї енергетичної системи та її вдосконалення.
Саме до цього цеху минулого тижня завітала комісія спеціалістів відділу охорони праці під керівництвом директора Юрія Голова задля проведення комплексної перевірки. До її складу увійшли: в.о.начальника Відділу охорони праці та пожежної безпеки Роман Рибаков, гірничий інженер з охорони праці Денис Омененко, провідні інженери Олена Ткачова та Олена Дюбанова, начальник бюро з нагляду за вантажопідйомними механізмами та підйомниками Сергій Побережнюк.
Кореспонденти «ЗМ» отримали можливість не просто поспостерігати за роботою спеціалістів під час перевірки, а ще й поговорити із заступником начальника ЦЕЛ з виробництва та інформаційно-обчислювальних систем Вадимом Соколовим.

Дефіцит кадрів є, та попри це ми виконуємо всі поставлені завдання
Перш за все, Вадим Геннадійович акцентував на тому, що з початком повномасштабної війни рф проти України головне завдання ЦЕЛ не змінилося. Воно полягає в забезпеченні безперебійної роботи електро- та механічного обладнання, яке задіяне у технологічному ланцюгу підприємства. Саме тому спеціалісти енерголабораторії завжди працюють у «найгарячіших» точках – там, де проводяться важливі роботи з відновлення працездатності ключових вузлів гірничорозкривного та збагачувального обладнання. Не менш важливою є робота по забезпеченню електроенергією всіх виробничих підрозділів. Вона реалізовується спільно з представниками Цеху мереж та підстанцій. Вадим Соколов акцентував на тому, що з початком війни завдань не поменшало, а от робочих рук – навпаки:
– На жаль, у нашому цеху спостерігається дефіцит кадрів. Працівники ЦЕЛ поповнили лави ЗСУ і зараз захищають Україну. В зв’язку з цим збільшилось навантаження на колектив, але ми справляємось з нашими задачами. Припускаю, що, можливо, труднощі у роботі з’являться з початком опалювального сезону, адже ми будемо брати активну участь у введенні котелень в експлуатацію, і «додаткові руки», зайвими не будуть.
Але ситуація з чисельністю персоналу поступово вирішується за рахунок прийому на роботу молодих спеціалістів та переведення працівників з іншого підприємства.

Жоден важливий проект не обходиться без спеціалістів енерголабораторії. До переліку наймасштабніших завдань, які були виконані інтелектуалами цеху цього року, входить ведення в експлуатацію нового енергоефективного котла на проммайданчику Чкаловської збагачувальної фабрики. Цей проект став частиною глобальної Програми підвищення енергоефективності основних засобів комбінату.
– Обладнання котельні дуже складне, тому в процесі підготовки до його введення в роботу виникало чимало питань, які були успішно вирішені спеціалістами ЦЕЛ спільно з суміжними цехами. Слід зазначити, що наладка обладнання виконувалась працівниками нашої енерголабораторії. У цьому питанні особливо хочеться відзначити начальника групи еколого-теплотехнічних випробувань Євгена Бондаренка. Саме він керував процесом підготовки котельні до запуску, – підсумував результат успішно виконаного завдання Вадим Геннадійович.
Фахівці дільниці електроприводу займалися та продовжують впроваджувати нові системи управління у схемах, із застосуванням мікроконтролерів та мікропроцесорів.
Крім того, наразі тривають роботи з модернізації першої станції конвеєрів на р/к №9 Чкаловського кар’єра №2. За словами спеціалістів ЦЕЛ, цей проект став пілотним, і має на меті відпрацювання методики з переходу від застарілих німецьких схем до управління на сучасній елементній базі, тобто мікропроцесорах та мікроконтролерах. Невдовзі планується завершити ці роботи та провести пробний запуск обладнання.
Ще одним досягненням у роботі цеху стало введення в експлуатацію джерела резервного живлення (акумуляторної батареї) на підстанції «Чкаловська-150.
На сьогодні спеціалісти цеху продовжують реалізацію проекту з переведення систем електроприводу гірничо-транспортних машин на мікропроцесорну техніку. Дільниця АЗФК готується до опалювального сезону: перевіряють вимірювальне обладнання (манометри, системи захисту котлів), здійснюють ремонт частотних перетворювачів, аналіз схем електропостачання, розраховують мінімізацію втрат електроенергії.

«Труднощі є, але ми з ними впевнено справляємось»
Звісно, як і у кожній роботі, спеціалісти енерголабораторії стикаються з певними складнощами. Так, за словами Вадима Соколова, цех, перш за все, потребує власного автотранспорту.
– Це б дозволило нам більш оперативно вирішувати поточні питання, які виникають щоденно. Разом з тим, ми б змогли зберегти чимало дорогоцінного часу, який витрачається на доставку співробітників до об’єкта, який потребує ремонту, – зазначає Вадим Геннадійович.
Ще одним моментом, який би суттєво підвищив ефективність роботи виробничого ланцюга, на думку керівництва ЦЕЛ, став би перехід на нове вимірювальне обладнання. Перший крок до досягнення цієї мети вже зроблено – дільниця електромеханічних вимірювань невдовзі отримає сучасний прилад – віброметр. Він допоможе спеціалістам більш якісно виконувати роботи з центрування та вимірювання рівня вібрації електричних машин – двигунів та лебідок, від справності яких безпосередньо залежить термін їх безаварійної експлуатації.
– Ми розуміємо, що це – робота на перспективу. Зараз головне – допомагати країні та ЗСУ здобувати Перемогу, а потім вже і про новітні технології та придбання транспорту подумаємо, – зазначає заступник начальника ЦЕЛ.

Фахівці-інтелектуали мають можливість підвищувати свій професійний рівень
Технічний прогрес не стоїть на місці, що вимагає від спеціалістів ЦЕЛ постійного професійного вдосконалення. І вони не втрачають подібний шанс. Тим паче, що серед працівників енерголабораторії є висококваліфіковані викладачі, які завдяки своєму багатому досвіду можуть поділитися з іншими знаннями з електротехніки та електроприводу.
–Таким чином, ми підтримуємо рівень кваліфікації власними силами. Серед викладачів – люди, які багато років пропрацювали в цеху: заступник начальника ЦЕЛ Олег Гончар, електрослюсар вимірювальної електротехнічної лабораторії високовольтних випробувань Олег Січкар, начальник спеціалізованої лабораторії електронних систем управління гірничовидобувного обладнання Микола Вакорін.

Працюють, впевнено дивлячись у майбутнє
Як відзначає заступник керівника ЦЕЛ, до пріоритетних завдань, які будуть виконуватись у найближчий час, слід віднести модернізацію приводів на екскаваторах. Така робота направлена на мінімізацію простоїв обладнання. Ще однією важливою задачею є вирішення питання з економії енергоресурсів. Фахівці докладають максимум зусиль, щоб досягти запланованого, і, таким чином, зекономити важливий ресурс.Під пильним оком ЦЕЛ проходив і запуск ексгаустера на Богданівській збагачувально-агломераційній фабриці.
Як бачимо, представники енерголабораторії виконують досить широкий спектр завдань. І, попри невелику чисельність цеху, його персонал бере максимально активну участь у житті підприємства, модернізуючи його виробничі потужності до сучасного рівня. Дотримуються спеціалісти і норм та правил з охорони праці, що констатували результати відповідної перевірки. Залишається побажати професійній команді ЦЕЛ упевненого руху вперед, реалізації переможних проектів та трудових здобутків.
Олександрина ЛЕЩЕНКО

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11