Скільки коштує зібрати дитину до школи?

     Літні канікули 2022 добігають свого завершення, а наші діти так і не побачили моря, натомість – слухали виття сирен, ховались в укриттях, а хтось, рятуючись від жахів «русского мира», покинув рідну домівку. Так росія своєю загарбницькою війною вкрала радість, яку нам зазвичай дарує теплий сезон. Настав час повертатися до школи, але, як відомо, військовими цілями росії, серед іншого, є заклади освіти, 289 із яких повністю зруйновано по всій Україні. Очевидно, що загроза життю та здоровʼю людей, які знаходяться у цих обʼєктах з боку терористичної країни зберігається. Тому освітній процес нового навчального року 2022-2023 у нашому місті, як і в багатьох інших регіонах області та всієї країни, з 1 вересня розпочнеться у дистанційному форматі. У звʼязку з цим список речей, які необхідно придбати для школи, став трохи меншим, але витрати на канцелярські товари все одно відчутні для батьківських гаманців. Такі висновки ми зробили під час моніторингу цін на товари відповідного спрямування.

     На найближчий навчальний рік шкільний рюкзак можна не купувати. По-перше, він поки що не потрібен, по-друге, навряд чи зносився з минулого року, переважна частина якого пройшла “онлайн” — спочатку через пандемію коронавірусу, а потім – через війну.

      А от довгий список канцтоварів закупити все одно потрібно. Розглянемо в ньому основні позиції: зошити (від 5,5 грн — 12 аркушів, 7,7 грн — 18 аркушів, 9,9 грн — 24 аркуші), кулькова ручка — 6 грн, простий олівець — 5 грн, гумка — 7 грн, лінійка — 3,5 грн, точилки для олівців — 5 грн, цупкі обкладинки для зошитів — 44 грн (10 шт.), набір обкладинок для книг — 17,5 грн (5 шт.), альбом для малювання — 27 грн, (40 аркушів), кольорові олівці — 120 грн (12 кольорів), фломастери — 80 грн (12 кольорів), акварельні фарби (100 грн), пенал (100 грн). Ціни на канцелярію в різних магазинах дещо різняться, і, звісно, залежать від якості, функціоналу та виробника товару. Але, підбиваючи остаточну суму вказаного переліку, для збору школяра треба буде викласти близько 500-600 грн на канцелярію.

     З огляду на те, як швидко ростуть діти, осінній гардероб теж доведеться оновити. Навчання вдома не вимагає наявності класичного одягу та взуття, тож відкладемо його придбання до кращих часів. В піжамі зʼявлятися на відеоконференції теж не варто, має все ж таки бути певний дресс код, нехай не такий вимогливий, як в школі. Тож, дитині необхідно придбати базові речі: джинси - 400 грн, светер - 250 грн, спортивний костюм - 650 грн, сукню - 450 грн, футболку - 150 грн, сорочку - 230 грн, кросівки або туфлі - 500 грн (бо на вулицю все одно необхідно виходити). В перший день навчання важливо створити урочисту атмосферу зустрічі, навіть в онлайн-форматі, а для цього незамінним атрибутом є вишиванка - 350 грн. Остання є символом патріотизму, прояву любові до Батьківщини, що особливо актуально під час війни. Протягом року у нас є багато памʼятних та святкових дат, які стануть гарним приводом ще раз вдягнути національне вбрання. Це зараз дуже актуально і почесно. Цінники на речі зростають пропорційно збільшенню віку дитини, з урахуванням цього, в середньому на гардероб доведеться викласти 2200-2600 грн.

     Отже, цьогоріч на підготовку одного школяра до навчання батькам доведеться витратити мінімум 2700-3200 грн.

     Але це ще не все. На плечі батьків також лягає обовʼязок забезпечення технічної можливості дитини навчатися дистанційно – наявність смартфону, комп’ютеру, ноутбуку чи планшету. Всі ці гаджети, якщо треба їх купувати, коштують немало. Особливо фінансове навантаження зростає, якщо в родині кілька школярів!!!

     В умовах війни про стабільність та зростання доходів українців не йдеться. Головне, аби взагалі не втратити роботи, щоб мати хоч якесь джерело доходу. Тому для багатьох батьків підготовка до нового навчального року може болюче вдарити по сімейному бюджету. Та ми впевнені, що кожен зробить все можливе для того, щоб створити належні умови для здобуття дитиною освіти. Важливо, щоб навчальний процес був безпечним. Не маємо сумніву у тому, що педагоги, батьківська спільнота і школярі – всі разом наполегливо працюватимемо на спільну Перемогу. Віримо, що вже зовсім скоро наші діти знову сядуть за шкільні парти під мирним небом Незалежної України!

Підготувала Анастасія ШАБЛЯ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11