З 1 вересня діти в Україні навчатимуться у змішаному форматі

            Через війну, розв’язану росією проти України, у прифронтових зонах відправляти дітей до шкіл наразі небезпечно. На окупованих територіях ворог намагається організувати навчання в школах, щоб уже зараз «промивати мізки» учасникам освітнього процесу. З цією метою окупанти активно схиляють педагогів до колаборації, відомі навіть випадки викрадання вчителів. Україна, в свою чергу, робить все можливе, аби організувати можливість дистанційного навчання для дітей у тому числі і на непідконтрольних територіях. У школах в особливо небезпечних регіонах країни Міністерство освіти та науки радить організувати виключно онлайн-навчання, адже висока ймовірність того, що під час повітряної тривоги діти не встигатимуть спускатися у бомбосховища.

     Отже, в яких регіонах буде офлайн-, а в яких онлайн-навчання вирішували у військово-цивільних адміністраціях, враховуючи думку батьків учнів. У тимчасово окупованих регіонах та тих, де ведуться бойові дії, для дітей запропонували дистанційну, екстернат чи сімейну форми навчання. Школи офлайн відкриють лише там, де відносно безпечно. При цьому заклад освіти обовʼязково має бути обладнаний укриттям та мати відпрацьований план дій у разі повітряної тривоги.

     51% українських шкіл готові розпочати офлайн-навчання з 1 вересня, з урахуванням всіх вимог військового стану

     Станом на 25 серпня 2022 року Міністерством освіти і науки проведено огляд понад 23,5 тисяч закладів освіти по всій країні. Це – 93% від загальної кількості. Відповідно до результатів перевірок, 51% – готові до навчання в очній формі. Найвищі показники готовності до освітнього процесу – в місті Київ, Львівській та Чернівецькій областях.

 В яких регіонах діти навчатимуться дистанційно?

 

            За інформацією Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, школи Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької та Херсонської областей працюватимуть в онлайн-форматі. За повідомленням керівників військових адміністрацій Рівненської, Сумської та Чернігівської областей, діти з прикордонних районів (розташованих на відстані до 40 км) також навчатимуться дистанційно.  Всі інші матимуть можливість очної шкільної освіти, все залежить від рішення батьків.

            Для дітей Дніпропетровської, Миколаївської області, а також АР Крим передбачені варіанти дистанційного та сімейного навчання, а також екстернат.

            У Дніпрі навчальний рік розпочнеться у дистанційному форматі. Були проведені консультації з батьками, і близько 80% з них підтримують це рішення.

            В Одесі лише 5% батьків погодилися на очне навчання з 1 вересня. Більшість шкіл перейдуть в онлайн, хоча у місті дозволено змішаний формат здобуття освіти.

            У Харкові більш ніж 150 шкіл зруйновані повністю або пошкоджені. Місто регулярно потерпає від обстрілів окупаційних військ. Зрозуміло, що відправляти туди дітей наразі вкрай небезпечно. Тому не розглядається навіть ймовірність того, що діти сядуть за парти з початком нового навчального року.

 

     Які школи зустрічатимуть дітей і як навчатимуться ті, хто виїхав за кордон?

            Навчальний рік з можливістю офлайн-навчання розпочнеться у таких містах: Київ, Львів, Полтава, Ужгород, Івано-Франківськ, Чернівці, Вінниця, Луцьк, Тернопіль.

            Проте у Міносвіти зауважили, що, за вибором батьків, їхня дитина може або ходити до школи, або долучатись до дистанційної форми.

            Діти, які виїхали за кордон, зможуть отримувати знання в Україні шляхом дистанційної  або сімейної форми навчання, а також екстернату.

 

     Руйнуючи українські школи, росія не може вбити жагу до знань маленьких українців. Вони все одно матимуть доступ до якісної освіти, що дозволить їм впевнено орієнтуватись на життєвих шляхах. В руках наших дітей – світле майбутнє України! Тому завдання урядовців, обласних, місцевих адміністрацій, педагогів і батьків – зробити все можливе для того, щоб кожен школяр мав змогу безпечно здобувати освіту в українських навчальних закладах.

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11