Ситуація на Запорізькій атомній електростанції. Чим загрожує Україні та як може вплинути на роботу нашого підприємства?

     Найбільша в Європі Запорізька атомна електростанція залишається під зовнішнім контролем російського агресора. Окупанти продовжують шантажувати Україну та світ відключенням цього об’єкту від єдиної системи енергопостачання нашої держави та спричиненням радіаційної катастрофи. Населені пункти та промислові підприємства, наближені до ЗАЕС, готуються до різних сценаріїв розвитку подій. Фахівці нашого комбінату також включились в боротьбу на енергофронті, припускають різні варіанти, навіть найгірші, але в жодному разі не опускають рук. Наполегливо розробляють актуальні дії, плани та заходи для максимально сприятливого виходу із ситуації.

     Оперативно про ЗАЕС. 25-го серпня через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська». Три інших лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час російських обстрілів.

     Деталі. Таким чином, два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі. В Енергоатомі зазначають, що це перше в історії станції повне відключення ЗАЕС від енергомережі.

     Актуальна ситуація. Тимчасово енергосистема України забезпечувала власні потреби АЕС в електроживленні через резервну лінію зв‘язку ЗАЕС – Запорізьку ТЕС. Співробітники станції успішно провели пускові операції з підключення одного з енергоблоків до мережі. Це їм, слава Богу, вдалося наразі станція продовжує працювати та виробляти енергію. Про це повідомив НАЕК «Енергоатом»:

            – Запорізька атомна електростанція підключена до мережі та виробляє електроенергію для потреб України. 26 серпня 2022 року, о 14:04 один із зупинених енергоблоків ЗАЕС під’єднано до енергомережі, триває набір потужності.

     В Енергоатомі додали, що «зауважень до роботи автоматики і систем безпеки наразі немає». ЗАЕС відновила з’єднання з мережею. Тут заявили про необхідність термінового виїзду місії експертів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) ЗАЕС у зв’язку з небезпечною ситуацією.

      Міжнародна реакція. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі обіцяє особисто її очолити.

Секретаріат ООН також готовий підтримати будь-яку місію МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Генеральний секретар організації Антоніу Гутерреш заявив, що серйозно знепокоєний ситуацією на електростанції і навколо неї:

      – Подальша ескалація ситуації (на Запорізькій АЕС, – ред.) може призвести до самознищення. Секретаріат ООН готовий підтримати будь-яку місію з Києва на ЗАЕС.

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/25/7364779/

https://www.slovoidilo.ua/2022/08/26/novyna/suspilstvo/zaporizku-aes-pidklyuchyly-enerhomerezhi

     Слово Глави держави. Хоч нашим незламним фахівцям і вдалося зберегти Запорізьку атомну електростанцію від найгіршого сценарію, небезпека все одно залишається критичною. Про це заявив президент України Володимир Зеленський у зверненні за підсумками 26 серпня.

      – Хочу підкреслити, що ситуація залишається дуже ризикованою, небезпечною. Будь-які дії росії, які можуть спровокувати відключення реакторів, знову поставлять станцію на межу катастрофи, – сказав він.

     Зеленський наголосив на важливості якомога швидшого прибуття на станцію місії МАГАТЕ. Вона повинна допомогти тримати АЕС під українським контролем і в безпечному режимі. Також важливо, щоб російські окупаційні війська забралися зі станції та прилеглих районів, щоб зникла загроза російських терористичних обстрілів ЗАЕС.

     – Сьогодні я хочу подякувати всім тим, хто мобілізує реакцію світу на російський радіаційний шантаж. Всім нашим атомникам – ви молодці, ви круті! Всім нашим енергетикам – ви міцні – ваш професіоналізм зараз в прямому сенсі слова рятує й Україну, й Європу, від наслідків російського терору на станції! – додав Президент.

 

 https://t.me/V_Zelenskiy_official/3029

     Локально: ЗАЕС і Нікопольський район. Доки наші хоробрі атомники намагаються максимально тримати свій фронт, українські урядовці наполегливо працюють над виправленням загрозливої ситуації на ЗАЕС та приверненням уваги міжнародної спільноти, російські війська продовжують терор мирного населення з території станції.

      Безпосередньо місто Нікополь і наближені до нього населені пункти району потерпають від підступних обстрілів, котрі практично не вщухають. Окупанти гатять по всьому, чому тільки можуть, без розбору. Масово руйнують житлові квартали, соціальні, промислові об’єкти та інфраструктуру, спричиняють відключення електроенергії через пошкодження ліній живлення. Тисячі людей опиняються без світла. Якщо у найближчий час не припинити таке безчинство з боку рф, населення може залишитись без тепла в опалювальний сезон.

     Такий розвиток сценарію загрожує катастрофою для тисяч людей, не говорячи вже про енергоємні промислові підприємства, котрі просто можуть припинити свою роботу. До їх складу входить і наш комбінат, тому вже сьогодні під керівництвом Голови правління Сергія Шуваєва розробляються відповідні оперативні заходи. Докладніше про них ми дізнались з актуального інтерв’ю головного енергетика Павла Літуна.

 

     Компетентно про боротьбу на енергетичному фронті. Спочатку Павло Павлович окреслив нам загальну картину енергоситуації:

     – Є загальна об’єднана енергосистема України, куди зливають свою електроенергію всі її виробники – атомні, теплові та гідроелектростанції, у тому числі і Запорізька атомна електростанція. Держане підприємство НЕК «Укренерго» керує цими об’єктами – дає команди на запуск або вимкнення енергоблоків в залежності від споживання, тобто регулює процес.

     Наприклад, якщо частота мережі падає, держпідприємство дає відповідну команду на запуск додаткових генераторів, атомних блоків, відкриває шлюзи на гідроелектростанціях. Для балансування споживання і генерації «Укренерго» постійно знаходить «золоту середину», щоб не «палити зайвого» в загальній енергоситемі України.

     Якщо говорити про ЗАЕС, то її внесок електроенергії в загальну систему досить суттєвий. Загалом атомні станції виробляють близько 55% від загальної кількості електроенергії України. Запорізька серед них – найбільша з 30% електровіддачею, чому треба віддати належне. Причому, станція живить і сама себе, споживаючи до 15% власно виробленої електроенергії. Якщо її буде відключено, то може виникнути загроза повтору гіркого досвіду японської Фукусіми, коли у 2011 через землетрус та цунамі було повністю розлагоджено роботу АЕС, чим спричинено радіоактивний викид в атмосферу.

     – Уявивши для себе загальну ситуацію, тепер ми з вами маємо розуміти, якщо із енергетичної схеми країни випаде ЗАЕС, чому зараз існує пряма загроза, то її внесок «Укренерго» негайно буде потрібно компенсувати, – продовжує свій коментар головний енергетик. – Це вирішується двома шляхами: перший – підвищення генерації з інших джерел (наразі таке цілком можливо, а от під час опалювального сезону наявних потужностей навряд чи вистачить); другий – відключення енергоємних споживачів, аби в першу чергу забезпечити потреби населення. Наше підприємство як раз входить до групи достатньо потужних споживачів електроенергії, тому вже зараз, з огляду на ситуацію, ми припускає те, що до комбінату можуть застосувати графіки обмежень. Це полягатиме у регламентованому зниженні енергоспоживання, чого ми маємо обов’язково дотриматись, щоб не зруйнувати збалансовану роботу енергосистеми України. Поки що, готуємось і налаштовуємось максимально працювати та виконувати свої планові показники до середини вересня. Бо саме з цього моменту до нас можуть бути застосовані санкційні зобов’язання у відношенні зниження споживання електроенергії. У подальшому існує ризик того, що через енергообмеження технологія нашого підприємства не зможе працювати, бо не вистачатиме потужності.

     Разом з Павлом Літуном, ми розглянули ще один варіант енергозагрози для комбінату – пошкодження двох об’єктів енергетики (підстанцій). Мається на увазі ураження основних ліній, які живлять наше підприємство і місто. Це може призвести до повної відсутності напруги. Звісно, такий варіант розвитку подій краще навіть не згадувати, але тим не менш, спеціалісти нашого підприємства готуються до різних сценаріїв, навіть найбільш несприятливих.

     Тому наразі у розробці наказ із переліком відповідних заходів та необхідних ТМЦ задля забезпечення підрозділів комбінату альтернативними джерелами живлення.  

            Готові до гіршого, але сподіваємось тільки на краще. Через нестабільну і незрозумілу роботу ЗАЕС є ризики часткового обмеження енергоживлення і повного відключення електроенергії, як для населення так і для промислових підприємств. На жаль, в країні точиться війна. Наш ворог не звертає уваги на заборонені принципи ведення  бойових дій, закріплені міжнародними конвенціями. Терористичні настрої та агресивна жорстокість російських окупантів вищі за будь-які гуманітарні цінності. Але все ж таки сподіватимемось тільки на краще. Віримо в те, що керівництво країни на чолі з Президентом зуміє знайти шляхи вирішення надважливого питання відведення загрози від Запорізької АЕС. Дуже полягаємось на підтримку міжнародних організацій та партнерів. А поки що міцно тримаємо свій фронт, готуємось до різних ситуацій, вірогідних в умовах війни, та працюємо на спільну Перемогу України і всього цивілізованого світу.

                                                                                                                                                              Підготувала Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11