Історія українського прапора – від давнини до сьогодення

Перш за все треба зазначити, що державний прапор України був офіційно затверджений Верховною Радою 28 січня 1992 року. Він, як тоді так і зараз, представляє собою стяг із двох однакових за розміром горизонтальних смуг різних кольорів: синього (вгорі) і жовтого (внизу).
Згідно із найбільш популярним тлумаченням колірної гами прапора, його синя смуга символізує ясне небо, а жовта – золоті пшеничні ниви. Дехто ж стверджує, що насправді барви нашого стягу здавна символізують дві головні стихії природи – воду і вогонь. Водночас, з релігійного погляду, жовтий (золотий) колір – уособлює Творця і взагалі Вищу духовність, а синій – усе земне.
Всі три версії особисто нам до вподоби. А Вам, наші шановні читачі?

Наш прапор має понад 700-літню історію
Перша історична згадка про поєднання синього та жовтого елементів в офіційній символіці датується 1256 роком – днем заснування Львова. Герб цього міста, зокрема, прикрасив золотий лев на синьому тлі.
Поєднання символічних для країни кольорів знаходимо і в добу козацтва, особливо починаючи з XVIII ст. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.
Ці історичні факти – тільки зайвий доказ того, що державність України зароджувалась задовго до московії. Тому перш ніж посягати на чуже, ординцям би вивчити історію власної країни, котра не має жодного відношення до нашої – самобутньої, вільної та абсолютно відокремленої від інших, виплеканою потом і кров’ю наших славних пращурів.
Український стяг отримав визнання більше 100 років тому
Поєднання синього і жовтого кольорів остаточно оформилося як єдинонаціональне на початку XX ст. Так, перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила закон, затвердивши поєднання жовтого і блакитного у стязі Української Народної Республіки.

Цікаво й те, що досі точаться дискусії довкола того, яким чином розташовувалися кольори на прапорі УНР: блакитний вгорі та жовтий унизу, чи навпаки!? Науковці відзначають, що не існує документів, якими в УНР затверджувався б саме жовто-блакитний порядок смуг. Тому цілком можливо, що використовувалися обидва варіанти прапора.
У новітній історії України День прапора, згідно з указом Президента,   щорічно відзначається 23 серпня, починаючи з 2004 року.
Найбільший прапор України майорить у Києві
Сьогодні Національний прапор держави – її символ і гордість. Він, безумовно, прикрашає кожне місто, містечко, село та селище. А чи знаєте Ви, де розташовується найбільший та найвищий стяг? Ну, звичайно, як і ведеться, в столиці України. Він здійнявся над Києвом у 2020-му році, символічно в День Державного прапора.
Жовто-блакитний розташований так, що вітає з киян та гостей столиці з усіх її сторін. Таким чином, найголовніший символ державності України розмістився на печерських пагорбах, напроти статуї «Батьківщина-мати». Висота його флагштока – близько 90 метрів, вага – 32 тонни, розміри полотнища – 16 на 24 метри!

Ось така непроста, але дуже пізнавальна, історія становлення нашого Національного Прапора. Українці пройшли нелегкий шлях, щоб показати всьому світу велич своїх державних символів. Віримо, що й зараз ми зуміємо відстояти незалежність та довести всьому світу, що така могутня країна заслуговує тільки на Перемогу!

Підготувала Олександрина ЛЕЩЕНКО

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11