З серпня на Дніпропетровщині буде запроваджено новий порядок продажу антибіотиків

Починаючи з серпня, мешканці нашого регіону зможуть придбати антибіотики виключно за рецептом від лікаря. Як його отримати та навіщо впроваджується таке нововведення, пояснив заступник директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської обласної військової адміністрації Олексій Григорук.
Багато людей займаються самолікуванням. «Призначають» самі собі антибіотики. Внаслідок безконтрольного прийому виникає резистентність, коли організм перестає сприймати антибіотичні препарати, не чинить опір хворобі. Простіше кажучи, ліки не допомагають. З’являються серйозні ускладнення, – зазначив посадовець.
Саме тому влада прийняла рішення, згідно якого, починаючи з 1 серпня в Україні, щоб придбати антибіотики, потрібно буде отримати рецепт від лікаря. Для цього необхідно прийти на прийом. Фахівець зробить обстеження. Далі призначить лікування. Якщо буде необхідний прийом антибіотиків, фахівець випише електронний рецепт. На ньому зазначатиметься спеціальний номер, котрий треба буде назвати в аптеці.
За словами Олексія Григорука, до кінця року діятиме перехідний період. Тобто лікарі зможуть виписувати рецепти як в паперовому, так і в електронному вигляді. Там буде вказуватися не назва препарату, а діюча речовина.
Лікарі таку ініціативу підтримують та наголошують на тому, що мають надію, що завдяки цьому нововведенню, люди більш відповідально ставитимуться до свого здоров’я та не будуть займатися самолікуванням.
Які покарання чекають на порушників, наразі вирішується. Зокрема, для аптек, які продаватимуть антибіотики без рецепту, буде впроваджена адмінвідповідальність у вигляді штрафів. Якими вони будуть – має вирішити Верховна Рада України.
Запровадження е-рецептів в Україні дозволить врегулювати обіг ліків. А ще відстежувати дані про лікарські призначення та обсяги використання антибіотиків.
Крім цього, це ще й крок до євроінтеграції. Адже у більшості країн ЄС неможливо просто так придбати антибіотики.
 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11