Чкаловська фабрика: процес збагачення на шляху модернізації

     Протягом робочого тижня, з 21 по 24 червня, на заплановані регламентні роботи було зупинено Чкаловську збагачувальну фабрику (ЧЗФ). Наприкінці дня начальник цього підрозділу Олександр Омельянченко підтвердив готовність фабрики запуститись у виробництво завтра, з 7 години ранку. Які ж заходи проводились протягом планово-попереджувального ремонту і чому увага головних спеціалістів комбінату цього тижня була прикута до ЧЗФ? Про все це дізнаєтесь з нашого огляду.

     Під час підготовки матеріалу нашим основним експертом став начальник технологічного сектору-головний технолог підприємства Лев Куцевол. Лев Леонідович запевнив, що в період 5-денної зупинки ревізували обладнання в усіх трьох фабричних корпусах. Зубчасті дробарки, промивальні та відсаджувальні машини – всі вони були в центрі уваги бригад з Ремонтно-механічного цеху та ЧЗФ.

     Окремо слід зупинитись на корпусі збагачення, в якому відбувається остання стадія підготовки концентрату перед потраплянням на склади готової продукції. У цьому виробничому приміщенні наразі підрядна організація здійснює монтування нової відсаджувальної машини (ВМ), котра, в принципі, мала б бути резервною. Але 

ВМ №3 вже практично відпрацювала свої нормативні потужності, отже новий агрегат доречно стане її заміною.

     Завдання цього обладнання полягає у зневоднені та гравітаційному збагаченні марганцевої руди – виділенні корисного компоненту шляхом відсатки. До його виконання після завершення заміни будуть залучені дві основні ВМ №№4 та 1. Таким чином, в процесі збагачення, як і раніше, функціонуватимуть дві технологічні нитки, котрі обслуговують чотири, працюючих в корпусах приймання і дроблення та промивання. Тому для фабрики дуже важливо, щоб механізм фінальної стадії збагачення працював стабільно, бо зупинка одної ВМ буквально “паралізує” роботу половини фабрики. Як раз зараз і проводяться всі можливі заходи для уникнення подібного.

     В рамках забезпечення надійного функціонування процесу збагачення, для ЧЗФ, за програмою Виробничо-технічного розвитку, було придбано новий грохот вартістю більше 2 млн грн.

      Днями цей агрегат оглядала спеціальні комісія, на чолі з головним інженером Юрієм Коркодолою. До її складу також увійшли: головний механік Віталій Ємельянов, головний технолог Лев Куцевол, заступник начальника ЧЗФ з обладнання Антон Савін та керівник Проектно-конструкторського відділу Дмитро Хаймін. Після тривалих дискусій у фахівців виникла низка претензій. Особливо – до не надійного, на їх погляд, кріплення, котре не витримуватиме постійних вібрацій в процесі експлуатації.

     – Яка основна роль грохоту у процесі збагачення? Цей вузол обладнання виконує одну з підготовчих операцій, котра дозволяє розділити промиту руду на класи за крупністю. Говорячи простими словами, саме в грохоті відбувається процес просіювання матеріалу шляхом вібрації. Тобто його конструкції постійно піддаються значним динамічним навантаженням, тому дуже важливо, щоб вони були міцними, а їхні елементи – надійно фіксували цілісність агрегату. На жаль, ті кріплення, котрі ми побачили на новому грохоті, викликають занепокоєння. Звісно, їх можна підтягувати кожну зміну, але при цьому ми втрачатимемо дорогоцінні 4 і більше годин виробництва, що, безсумнівно, призведе до відставання від запланованих показників. А цього ми в жодному разі не можемо допустити, – пояснює головний технолог.

     Як вихід із ситуації, що склалася, спеціалісти нашого підприємства пропонують постачальнику замінити елементи кріплення на більш надійні, за розробленим кресленням. Але той не погоджується, наполягає на введені грохоту в експлуатацію у первинному вигляді.

      – Ми навіть готові своїми силами закріпити елементи конструкції обладнання, при цьому полегшити кріплення сит на 50%. На цьому і наполягатимемо у процесі перемовин з підрядником. А поки що приймаємо рішення з приводу тестування нового грохоту на спеціальному стенді, розташованому у корпусі збагачення. Прагнемо залучити до процесу і постачальника. Поки питання з монтажем та введенням в роботу нового агрегату вирішується, будемо продовжувати експлуатувати існуючі. Правда грохот №1 вже відверто вичерпав свої виробничі сили, – підсумував Лев Куцевол.

     Будемо сподіватись, що проблема з обладнанням для корпусу збагачення Чкаловської фабрики якнайшвидше буде позитивно вирішена, що сприятиме стабілізації роботи всіх її технологічних ниток. Подібні моменти яскраво демонструють той факт, що виробниче життя на нашому підприємстві вирує, завдяки зусиллям трудового колективу. Тримаймось так і надалі!

Підготувала Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11