«Ніколи…» стерли, але ми вистоїмо та здобудемо нашу Перемогу!

Сьогодні, 22 червня 2022 року – минає 81-а річниця від початку Другої світової війни. В Україні ця пам’ятна дата має назву – День пам’ятні жертв війни. А таких, за різними джерелами, нараховується від 50 до 75 млн людей. З них – приблизно від 8 до 10 мільйонів – українці. Це майже чверть усього тогочасного населення… Отримавши повчальний урок тією кривавою війною, світ десятиліттями оговтувався від її руйнівних наслідків. Протягом цього часу народилося важливе гасло “Ніколи знову”, котре підтримала вся спільнота на Землі, в її числі – і росія. І до зими 2022-го ніхто не наважувався так підступно зруйнувати гуманні цінності, які народжувались і будувались цивілізованими країнами. Але зло знову вилізло назовні, тільки під іншої назвою – замість “нацизму” або “фашизму” ми отримали “рашизм”, ще більш жорстокий та цинічний.

Головне гасло «Ніколи знову», яке ми повторювали протягом довгих 76 років, святкуючи Перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, на превеликий жаль, втратило свій сенс. Це сталося 24 лютого 2022 року, коли слово «ніколи» стерли. Як зазначив Президент України Володимир Зеленський: “Розстріляли і розбомбили сотнями ракет о 5-й ранку, якими розбудили всю Україну. Ми почули моторошні вибухи. Ми почули “знову”. Через десятиліття після Другої світової темрява повернулася в Україну. Зло відродилося та повернулося знову, щоб знищувати наш народ, руйнувати наше мирне життя”.

Саме тоді, наприкінці зими, коли, здавалося б, до весни та до такого довгоочікуваного тепла, було зовсім трішки, наш світ перевернувся. Тоді рф, промовивши фразу «можем повторіть», та виражаючи неприховану агресію, зневагу до пам’яті жертв війни і людського життя, напала на Україну. З перших секунд повномасштабного вторгнення агресор почав руйнувати ключові об’єкти інфраструктури, проводити масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет…

Агресори проводили контрзаходи начебто для убезпечення себе

Подібні речі коїлися й 81 рік тому, а саме 22 червня 1941-го, коли о 4 годині ранку Німеччина пішла війною проти Радянського Союзу. Як відзначають дослідники, ворог навіть пояснив мотиви подібного вчинку: радянський уряд вороже ставиться до Німеччини, російські війська сконцентровані на східному кордоні Німеччини, тому Райх змушений застосувати контрзаходи.

У сьогоденні рф також неодноразово відзначала про те, що її війська “визволяють російськомовні регіони України від націоналістів”, які знущаються з людей. Російська пропаганда має нахабність стверджувати, що Україна вже протягом 8 років веде бомбардування Донбасу та тероризує населення регіону. А рашисти, нібито маючи на меті виключно благородні цілі, прийшли, щоб відновити справедливість і захистити всіх ображених, подарувавши їм «руський мир». Але всі ми вже добре знаємо, що насправді все те означає…

Блокади міст та терор населення

Події Другої світової дуже сильно перегукуються з нинішніми жахіттями, котрі вчиняють окупанти на нашій рідній землі. Наприклад, всім відома блокада Ленінграда, що тривала протягом 872 днів, і під час якої населення міста потерпало від голоду, артилерійських обстрілів та бомбардувань, співставляється з блокадою українського міста Маріуполь. У Ленінграді тоді померли понад 641 тис. цивільних людей. Мешканці Маріуполя також пережили страшні події, які чинили рашисти. Люди були змушені місяцями переховуватися у підвалах, готувати їжу на вогнищах під обстрілами та потужними бомбардуваннями міста. На очах дітей гинули батьки, людей ховали просто у дворах та навіть на дитячих майданчиках. За три місяці війни у Маріуполі загинуло щонайменше 22 тисячі мирних громадян. Але ця цифра може бути більшою. І такі жахи відбуваються у центрі Європи у 21 столітті! Таке не могло наснитися у найстрашнішому сні. Але зараз це наша реальність…

Бліцкриг не вдався

Також не можна не згадати про плани Гітлера стосовно так званого бліцкригу – блискавичного захоплення Європи. Палаюча Варшава, велика кількість біженців на дорогах Франції, зруйновані поля Радянського Союзу. Здавалось би, ось вона – стратегія перемоги. Але досягти її німцям завадила Червона Армія СРСР.

Що стосується нинішньої війни, то російський «бліцкриг» повністю зірвався. За словами істориків, війна була підготовлена лише на дуже короткий термін. Максимум на 10 днів

Рашистам не вдалося захопити Київ та інші великі міста України. Не зуміли вони примусити українське керівництво до капітуляції та змінити владу у державі на проросійських маріонеток. Рф не просто не вистачає сил і ресурсів для переможного завершення цієї війни, у їхніх солдатів немає мотивації. Натомість із мотивацією все гаразд в українців, які відчайдушно борються за свою Незалежну країну, за майбутнє власних дітей.

Ця війна – страшніша за Другу світову, але ми у ній Переможемо!

За твердженням Володимира Зеленського, російсько-українська війна є найстрашнішою в Європі з часів Другої світової:

– Ми воюємо проти однієї з найчисельніших армій у світі за наш порятунок. Проти ракет, бомб і реактивної артилерії. Проти окупантів, які розстрілюють біженців на дорогах. Які вбивають звичайних мирних людей, створюють штучний голод цілим містам, спалюють житлові квартали. Це найстрашніша війна у Європі з часів Другої світової.

І хоч росія веде в Україні жорстоку війну, нехтуючи вимогами всіх міжнародних конвенцій та права, шантажує світ ядерною зброєю, енергетичною та продовольчою кризою, бо вірить у свою безкарність, ця агресія знову зустріла тотальний героїчний опір українців і об’єднала Захід.

Весь український народ твердо вірить у те, що спільними зусиллями ми зуміємо подолати зло, адже ми – нащадки тих, хто переміг нацизм. Ми подолаємо зиму, яка триває вже 119 діб поспіль, і тоді Україна зустріне світанок нового вільного дня, який розпочнеться для кожного під синьо-жовтим стягом – символом нескореності та вірності своєму народові.

А поки наша боротьба триває. Українці виборюють право на мирне та безпечне життя всього вільного світу. І кожного дня ми наближаємося до нашої Перемоги! Вона матиме найвище значення для кожного українця, адже написана ціною життів наших співвітчизників, окроплена кров’ю ні в чому не винних дітей.

Здобудемо мир на всій землі, констатуємо “НІКОЛИ ЗНОВУ”, раз і назавжди заборонивши змінювати ці слова!

 

Підготувала Олександрина ЛЕЩЕНКО

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11