Цікаві міжнародні рішення, діалоги та візити. Останні два дні Європа і США придляють Україні особливу увагу. Чи є позитивні зрушення?

     Рішення на користь України, безумовно, є. Практично вся цивілізована Європа і США гарантують нам свою підтримку у боротьбі з російським окупантом. Тільки от всім нам, на чолі з Президентом та його Офісом, хотілося б більшого – для найшвидшого завершення військового жаху, який українці, на жаль, спостерігають не через екрани телевізора, а в реальному житті. “Рамштайн-3”, телефонна розмова лідерів України та Америки, а також візит поважних гостей з Німеччини, Франції й Італії до Києва.

Рамштайн-3”: зброю дають, але не в бажаній для України кількості

     15-го червня в штаб-квартирі НАТО у Брюсселі пройшла третя за ліком зустріч у форматі «Рамштайн» за участю 50 (!) країн ількість учасників зросла на 8, починали з 42 держав). За період з 26 квітня до коаліції приєднались: Молдова, Грузія та Еквадор, Австрія, Боснія і Герцеговина, Колумбія, Ірландія та Косово. А об’єднала півсотні країн світу Україна, точніше питання її оборони у війні з російським агресором.

     Про що це свідчить?

     По-перше, формат набирає обертів, союзників по антипутінській коаліції стає більше.

     По-друге, регулярність зустрічі – щомісяця.

     По-третє, місце зустрічі третього «Рамштайну» суттєво підняло його статус, адже Брюссель є «столицею» і блоку НАТО, і Європейського Союзу.

     По-четверте, «Рамштайн-3» пройшов напередодні трьох інших глобальних міжнародних заходів, що відбудуться в червні: саміт ЄС (Брюссель, 23-24 червня), саміт G7 (Баварія, 26-28 червня), саміт НАТО (Мадрид, 28-30 червня). Саме країни, що входять до цих об’єднань, визначають режим і характер фінансової та військової допомоги нашій державі.

     Військова підтримка. Мабуть всі ми читали офіційну заяву представників Офісу Президента України щодо кількісної потреби нашої держави у важкій зброї для «паритету» з рф: 1000 гаубиць, 500 танків, 300 ракетних систем залпового вогню та 2000 одиниць бронетехніки. Саме такі постачання дозволять нашій країні пришвидшити день Перемоги над рашизмом і нарешті припинити руйнування міст, загибель військових та цивільних людей. Але… на озброєнні Європи та США немає такого кількісного набору. Досягти його можна тільки у разі оперативного переведення ВПК на військові рейки. Чи підуть країни на цей крок – відповісти важко. Та вже сьогодні вони мають розуміти, що терористичне утворення під назвою «росія» загрожує не тільки державності України, а й стабільному і безпечному існуванню всіх тих принципів, на яких будувався сучасний світ. Тому “зло” має бути знищене раз і назавжди. Це питання не честі, а виживання.

     Про те, наскільки важливе зміцнення обороноздатності України для учасників “Рамштайн-3” свідчать “публічні” підсумки зустрічі:

  1. США виділять $1 млрд на підтримку оборони України. Ця допомога включатиме:

  • ще 18 одиниць 155-мм гаубиць;

  • 36 тисяч 155-мм снарядів;

  • 18 тактичних автомобілів-тягачів для транспортування гаубиць;

  • додаткові снаряди до РСЗВ HIMARS;

  • чотири автомобілі для ремонту техніки;

  • дві системи берегової охорони із ракетами Harpoon;

  • тисячі захищених радіостанцій та оптичних пристроїв.

  1. Велика Британія розглядає можливість відправлення в Україну додаткових протикорабельних ракет.

  2. Німеччина пообіцяла надати Україні три РСЗВ Mars II в серпні-вересні.

  3. Словаччина – гелікоптери Мі-17 та ракетні боєприпаси.

  4. Канада, Польща та Нідерланди – артилерію.

     Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що західні партнери продовжать усіляко підтримувати Україну та робити все для того, щоб наша держава повернула собі територіальну цілісність і суверенітет. Зокрема, наголосив він, йдеться і про важку зброю великої дальності та реактивні системи залпового вогню.

     – Домовленість про новий пакет допомоги Україні буде погоджено на саміті в Мадриді, рішення ми приймемо до кінця цього місяця, зазначив Столтенберг.

     Причому, за словами генсека, НАТО не просто надаватиме Україні сучасну високоточну зброю, а й буде допомагати переходити на високі стандарти у всіх військових напрямках:

     – Українці мають перейти від старого радянського обладнання та зброї на сучасне озброєння і технології. Ми їм у цьому допоможемо.

     Слід зазначити, що подібне від лідера НАТО прозвучало вперше. Будемо сподіватись, що слова дуже скоро матимуть своє підтвердження на ділі.

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507805-pro-ramstajn3-obereznij-optimizm-z-urahuvannam-sekretnosti.html

 

Володимир Зеленський: “Безпекова допомога Сполучених Штатів наближає нас до спільної Перемоги над російським агресором”

     Саме ця фраза глави нашої держави стала ключовою у телефонній розмові з Президентом Америки Джозефом Байденом. Вона відбулася одразу після завершення зустрічі у форматі “Рамштайн-3”.

     Володимир Зеленський подякував Президенту США за лідерську позицію в підтримці нашої країни у боротьбі за свободу та право самостійно визначати своє майбутнє, зберігати незалежність й територіальну цілісність України.

     Лідер нашої країни відзначив важливість та вчасність надання Сполученими Штатами додаткового пакету допомоги обсягом в 1 млрд дол. США.

     Під час розмови Глава Української держави повідомив про останні події на передовій та поінформував про першочергові потреби Збройних Сил для ефективної протидії ворогу. Було наголошено на важливості подальшої координації відповідних зусиль у межах формату «Рамштайн».

     Співрозмовники також обговорили питання важливості економічної та гуманітарної підтримки нашої держави.

     Президент України окремо подякував Джозефу Байдену за рішення виділити 225 млн дол. на гуманітарну допомогу населенню нашої країни, яке постраждало від російської агресії.

     Маємо надію на те, що цей меседж США та країни Європи підтримуватимуть аж до фіналу військових дій, Переможного для України.

                                 Макрон, Шольц та Драґі “ЗА Перемогу та Цілісність України?!”

     У продовження теми міжнародного визнання незалежності України та її територіальної цілісності, сьогодні до нашої столиці прибули високопосадовці з Німеччини, Франції та Італії. І цей візит не є випадковим напередодні саміту Євросоюзу, де визначатимуться із наданням Україні статусу “кандидата на вступ до ЄС”. На порядку денному візиту було три ключових питання: продовольча безпека, зброя та підтримка України.

     Володимир Зеленський зустрів Президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца та премєр-мінстра Італії Маріо Драгі у Маріїнському палаці. Лідерам країн Європи провели “цікаву екскурсію” по населених пунктах Київщини, в яких нещодавно залишили свій “кривавий і руйнівний слід” російські окупанти. Ось, як прокоментував свої враження Олаф Шольц після побаченого у розбомбленому рашистами Ірпені:

      – Страшно, які руйнування завдає ця війна. І ще гірше, коли бачиш, наскільки безглузде подібне насильство. Це свідчить про агресивну війну росії, яка просто націлена на знищення. Ми повинні пам’ятати про це все, приймаючи рішення.

     Президент Франції додав:

     – Ми за Перемогу України, з відновленням її цілісності на всіх територіях, захоплених росіянами, включаючи Крим. На карту поставлено безпеку всіх нас. Військова перемога має визначитися Зеленським.

     Цитуємо ще одну вагому заяву канцлера Німеччини:

     – Ми не лише хочемо продемонструвати солідарність, ми також хочемо запевнити, що допомога, яку ми організуємо – фінансова, гуманітарна, а також коли йдеться про озброєння – буде продовжена. І ми продовжимо її надавати доти, доки це буде необхідно для боротьби України за незалежність.

https://www.unian.net/politics/v-kiev-pribyvayut-lidery-treh-krupneyshih-stran-es-chtoby-vstretitsya-s-zelenskim-novosti-kieva-11867973.html

Сподіватимемось, що такі слова лідерів Німеччини та Франції матимуть дієве підґрунтя, якого наразі так не вистачає Україні саме від цих держав. Подвійна гра, котру вони демонстрували донедавна, має змінити правила на користь України. Про це свідчить хронологія перебігу війни, її поточні результати, за якими росія безжально порушує найцінніше право людини – на її життя. Це нарешті мають зрозуміти у Європі, і прийняти Україну до своєї родини, забезпечивши повною боєздатністю.

                                                                                                                                                             Підготувала Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11