Вишиванка – душа та єдність українського народу! Щиро вітаємо з Днем вишиванки!

     Щороку в третій четвер травня (а це саме сьогодні – 19-го числа) відзначається міжнародне свято – Всесвітній День вишиванки.

     Етнічний вишитий український одяг – один із символів нашої культури, який має багатовікову історію. З давніх-давен вважалося, що правильно вишита сорочка є справжнім оберегом від нечистої сили, приносить власнику щастя, достаток та благополуччя. Для сучасних українців вишиванка – один із найважливіших атрибутів державності та національної єдності.

     Засновницею Всесвітнього Дня вишиванки у 2006 році стала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету Леся Воронюк. Нині вона – українська письменниця, сценаристка, продюсерка, режисерка, журналістка та громадська діячка. Для реалізації своєї ідеї Леся запропонувала одногрупникам, всім одночасно, вбратись у вишиванки. Спершу ініціативу одягтись у вишиту сорочку підхопила невелика кількість студентів і викладачів. Та з часом така національна традиція розгорнулася не лише до всеукраїнського рівня, а й дійшла до світового – завдяки багатомільйонній українській діаспорі.

     На тлі повномасштабного вторгнення росії на територію нашої вільної, незалежної і суверенної країни, День вишиванки наповнюється особливо глибоким змістом. Зараз ми надзвичайно об’єднані, згуртовані, цілеспрямовані, натхненні подвигами наших Захисників, всім серцем віддані їм та Україні. Тому, сьогодні, у цей складний час, наші національні символи мають надзвичайно могутню силу. Серед них – і вишиванка, на якій переплітаються любов і журба, радість і туга, багатство і родючість землі. А найголовніше – цілющі, оберегові властивості вишитої сорочки – від нещастя та дурного погляду, від ворожих куль та ракет, від хвороб та небезпек.

     Гарна, оригінальна, естетично вишукана вишита сорочка несе у собі особливий зміст, демонструє відношення людини до своєї культури, звичаїв, традицій, національної ідентичності. Тим паче – цьогоріч, коли все у світі стало УКРАЇНА. Ви тільки уявіть собі наскільки сьогодні зросла сакральність вишиванки, коли її одягає не тільки вся Україна, а й більшість людей Земної кулі! І всі ці кольори священним куполом, міцною бронею закривають нашу рідну землю.

     Вдягнімо сьогодні вишиванки! Вкажемо на ницість та нікчемність рашистів, котрих розриває від люті. Її викликає могутня сила українського народу, котрий ніколи не скориться. Вдягаючи вишиванку, кожен з нас відчуває себе міццю, що боронить Батьківщину та її Захисників. Наша енергетика, виплекана яскравим сонцем, родючою пшеницею, калиновою кров’ю та сльозами небесної блакиті, НЕПЕРЕМОЖНА!

     Зі святом, дорогі наші колеги, покровчани! З Днем вишиванки – символу щасливої долі всіх українців!

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11