Працівники комбінату здобувають нові професії

    У важкий для України час наше підприємство продовжує працювати. Треба відзначити, що колектив докладає максимум зусиль для того, щоб міцно тримати виробничий фронт: виконувати встановлені плани та свої зобовязання перед споживачами нашої продукції, платити заробітну плату працівникам, відраховувати податки до бюджету. Досягти цього можливо тільки згуртовано, внеском кожного у спільну справу. Саме так працюють наші люди. При цьому, охоче підвищують свою професійну кваліфікацію та розширюють виробничі горизонти, одержуючи суміжні спеціальності на базі Сектору навчання комбінату.

     Як зазначила інженер з підготовки кадрів Сектору навчання Тетяна Косова, у звязку з карантином та подальшим введенням військового стану, навчання на усіх напрямках було призупинено. Та щойно ситуація більш-менш стабілізувалася, робітники підприємства продовжили отримувати нові знання, збагачуючи свій виробничий досвід теорією і практикою.

     Після закінчення курсового навчання учні (всього 38 осіб) пройшли атестацію для підтвердження кваліфікації у новій здобутій професії. Вона проходила протягом двох днів 11-12 травня. До складу кваліфікаційних комісій входили: директор з охорони праці Юрій Голов, начальник Відділу кадрів та навчання Олександр Галанін, головний енергетик комбінату Павло Літун, начальник бюро з нагляду за вантажопідйомними механізмами та підйомниками Євген Генюк, в. о. інженера з охорони праці Теплосилового цеху Ірина Пилипан, заступник начальника Залізничного цеху з обладнання Віталій Мітін та інші галузеві фахівці. Особливістю процесу здачі екзамену стало те, що в ньому брали участь спеціалісти з Держпраці в режимі онлайн-конференції. Присутність представників державної служби зумовлена тим, що професії, які здобували наші працівники (“Стропальник”, “Оператор теплового пункту”, “Машиніст електровозу”, “Помічник машиніста електровозу”), відносяться до складу тих, котрі виконуються в умовах підвищеної небезпеки.

Отримані знання – беззаперечна допомога в роботі

     Спочатку своє право на підтвердження нової кваліфікації доводили оператори теплового пункту. У складі групи були представники підрозділів, де функціонують бойлерні установки, тобто Чкаловської збагачувальної фабрики і Теплосилового цеху. За словами Тетяни Косової, для того, щоб обслуговувати ці агрегати, персонал обовязково повинен мати відповідний документ, що підтверджує відповідну кваліфікацію оператора теплового пункту.

     Наші кореспонденти поспілкувалися з тими, кому була присвоєна вищезазначена кваліфікація. Так прибиральниця виробничих приміщень ЧЗФ Ганна Нанкевич розповіла, що із задоволенням зголосилася опанувати нову спеціальність. За її словами, у ході навчання дізналась багато нової інформації, в тому числі, як підтримувати водяний тиск задля того, щоб вода доходила до душових кімнат, які розташовуються на 2 та 3 поверхах будівлі АБК фабрики.

     – Отримані знання для мене дуже корисні. І я вже почала застосовувати їх у своїй роботі, – відзначила працівниця ЧЗФ.

     Оператор котельні Теплосилового цеху Ольга Копаниця вже має практичний досвід роботи на такому обладнанні, і блискуче довела свою обізнаність, відповівши на всі запитання кваліфікаційної комісії. Окрім цього, жінка, завдяки пройденому курсовому навчанню, вивчилася на машиніста насосних установок. Таким чином, у холодний сезон вона зможе працювати оператором котельні та теплового пункту, а в інший час – виконувати виробничі завдання на насосних установках у підрозділах нашого підприємства.

     – Впевнена, що отримані знання допоможуть мені в подальшій роботі, — акцентувала Ольга Копаниця.

     Наступними демонстрували свої знання слухачі, які успішно завершили курсове навчання зі спеціальності «Стропальник» – працівники Автотранспортного та Залізничного цехів, Центральної енерголабораторії, Ремонтно-механічного цеху, Чкаловського кар’єру №2, а також Служби забезпечення виробництва.

     Серед тих, хто довів своє право на отримання кваліфікації стропальника, був машиніст бульдозера в карєрі Юрій Коток. Як зазначив чоловік, отримана ним спеціальність надзвичайно важлива у виробництві.

     – Протягом навчання я дізнався багато нового та вже встиг застосувати ці знання на практиці в Автотранспортному цеху, під час ремонту автотехніки, — акцентував Юрій Коток.

     Вантажник Служби забезпечення виробництва Денис Вінтіш, який також успішно склав іспит, зазначив, що він щоденно використовує отримані теоретичні знання у своїй роботі.

     – На курсах я вивчив термінологію, яка застосовується у спеціальності стропальника, що дійсно дуже важливо. Знаю, що отримані знання 100% стануть мені у нагоді, – поділився Денис.

     За словами Олександра Галаніна, загалом, атестаційний процес пройшов на досить високому рівні. Учні продемонстрували гідні знання та навички. Майже всі підтвердили свою кваліфікацію, крім двох, яким забракувало практичного досвіду, аби відповісти на всі запитання екзаменаторів. Але вони матимуть другий шанс, який точно стане успішним для наших колег.

     Завдяки отриманим знанням працівники комбінату зможуть виконувати додаткові задачі або змінити фах та відкрити для себе нові професійні горизонти.

     Як бачимо, комбінат і надалі продовжує докладати зусиль, щоб надавати людям можливість отримати додаткові знання, котрі обов’язково допоможуть їм у подальшій роботі. Сьогодні це надзвичайно важливо не тільки для майбутнього всього виробництва, але й особисто для кожного працівника. Адже завдяки отриманим знанням наші колеги зможуть виконувати додаткові задачі або змінити фах та відкрити для себе нові професійні горизонти.

      І на цьому освітній процес на підприємстві не закінчується. Наразі оголошено набір групи для здобуття професій “Машиніст ЕКГ” та “Помічник машиністу ЕКГ”. Всім бажаючим записатись на курс – звертатись до Сектору навчання.

                                                                                                                                                                    Олександрина ЛЕЩЕНКО

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11