КРОВ ПОКЛИКАНА ВРЯТУВАТИ ЖИТТЯ

Вже давно відомий медичний факт того, що у багатьох випадках життя важкохворої людини залежить від оперативного переливання крові до її організму. У нашому регіоні виконанням задач зі збору крові, її розподілення на важливі компоненти займаєтьcя Нікопольський підрозділ КП “Дніпропетровська обласна станція переливання крові”. За словами її очільника Едуарда Ковтуна, установа щоденно працює задля того, щоб не допустити дефіциту дорогоцінного біоматеріалу. Наразі спостерігається зменшення кількості донорів у звязку з тим, що з початком повномасштабної війни люди або виїхали з міста, або стали на захист Батьківщини у складі ЗСУ. Тому потреба у поповненні банку крові суттєво зросла.

Зараз є необхідність у всіх групах крові, особливо рідкісних 3 та 4 груп з негативним резус фактором, – акцентував Едуард Васильович.

Станція переливання крові активно співпрацює з крупними промисловими підприєм твами регіону – Покровським гірничо збагачувальним комбінатом (за період війни вже більше 100 наших працівників стали донорами), Нікопольським заводом феросплавів, установами м.Марганець та Томаківського району. Працівники охоче відгукуються на заклики щодо здачі крові, адже вони розуміють, що від цього залежить життя поранених військових та цивільних.

До того ж, донорство – це не тільки почесно, але й корисно для здоров’я. Як розповів Едуард Ковтун, після донації у людини відновлюється імунітет, організм отримує захист від серцево судинних, алергічних та імунних захворювань. Також важливо й те, що донорство стає запорукою продовження життя людини мінімум на 5-7 років. 

Якщо ви вирішили стати донором, то повинні знати деякі важливі моменти. 

Пам’ятка для донора
Ми зібрали відповіді на основні питання щодо донації – здачі крові. Будь ласка, перед тим як вирушати до центру переливання крові, ознайомтеся із ними та належним чином підготуйтеся до процедури.
Хто може стати донором крові?
Донорами крові в Україні можуть бути здорові люди віком від 18 до 60 років і вагою від 50 кг.
Здорова людина – це та людина, яка не має протипоказань. Якщо вам властиві хронічні захворювання, приймаєте ліки, стоїте на обліку – ви не можете бути донором тимчасово або взагалі.
Протипоказання щодо донорства
У разі підвищеної температури чи хронічного захворювання організму, людині потрібен відпочинок і лікування, а не навантаження. Турбуймося спочатку про свій стан здоровя, а вже потім – рятуймо інших!
Дівчатам, жінкам не слід здавати кров під час менструації, краще через 5 днів після її закінчення. Також не можна здавати кров жінкам, у яких є діти віком до 1 року.
Правила, яких слід дотримуватися
Донація – це відповідальна процедура, тому варто дотримуватися правил підготовки та харчування перед здачею крові. Після того, як стали донором, слідуйте за правилами відновлення.
Чому важливо, щоб донори правильно харчувалися?
Неправильне харчування впливає на якість крові, тому це – протипоказання до донорства.
Воно стосується не тільки відмови від алкоголю. Донори повинні щодня отримувати певну кількість білків, жирів, заліза, мінеральних солей, а й пити достатню кількість рідини.
Калорійність раціону також відіграє чималу роль. Стежити за своїм харчуванням необхідно не напередодні процедури донації крові, а постійно.

Важливо! Дотримання рекомендацій щодо здорового харчування обовязкове! Найменші порушення в дієті можуть призвести до серйозної зміни якості крові та її компонентів. Від цього залежатиме якість наданої допомоги хворому! Результатом порушення донорської дієти може стати не просто зміна аналізу крові, а й життя іншої людини!

Що не рекомендують їсти перед донацією?
Склад раціону, вживання алкоголю чи ліків можуть вплинути на певні показники крові, тому радимо відмовитися від нижченаведеного списку продуктів або препаратів:
 копчена, гостра та смажена їжа з численними спеціями – табу мінімум упродовж
48 год перед донацією;
 соління;
 молочні продукти, у тому числі йогурти, сир, вершки, масло, а також яйця.
 горіхи, фініки та банани заборонені;
 буряк рекомендують не вживати впродовж 48 год перед процедурою;
 чорницю варто припинити їсти за 72 год до забору крові;
 ковбасні вироби – сосиска, ковбаса, балик, шинка та інше;
 чіпси, сухарики, халва, насіння, снеки, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади містять безліч шкідливих синтетичних речовин, які допомагають продуктам довгий час зберігати смак, колір і свіжість (якої в них бути не може, адже це – штучна їжа);
 солодкі магазинні напої містять шкідливі барвники;
 алкоголь, енергетичні напої. Про вживання таких рідин донору слід забути назавжди, але, якщо випили, то слід утриматися від донації найближчі 48 год;
 лікарські засоби не вживати впродовж останніх 72-х год.
Що рекомендують їсти перед процедурою?
Перелік рекомендованих продуктів набагато менший, але корисніший для здоровя донора.
Порція напою обов’язкова безпосередньо перед здаванням крові з метою запобігання розвитку гіповолемічної реакції організму через різку зміну артеріального тиску.
Рекомендують випити воду, солодкий чай, компот із сухофруктів.
Легкий сніданок повинен бути за 2-3 години до процедури. У день донації, щоб уникнути непритомності та слабкості, варто перекусити вареними крупами на воді чи макаронними виробами без додавання вершкового масла. Можете з’їсти хліб, сушку, сухарі (не магазинні снеки!), вівсяне печиво. Також дозволені пропарена риба та відварене м’ясо нежирних сортів.
Важливо не тільки правильно підготуватися до донації, а й відновити свій організм.
Нижче, ми зібрали поради, які допоможуть вам мінімізувати ризики негативних наслідків.
Чого варто дотримуватися після процедури?
 відпочиньте впродовж 15 хв;
 з’їжте легку їжу та випийте солодкий чай;
 у разі поганого самопочуття повідомте персонал центру переливання крові;
 за 2 години не сідайте на велосипед, скутер і мотоцикл, а краще пересувайтеся громадським транспортом, таксі чи пішки;
 2-3 год не піднімайте нічого важкого рукою, з якої брали кров;
 алкогольні напої не приймайте раніше ніж через 8 годин;
 краще уникати інтенсивних фізичних навантажень 12 год після донації;
 часто та регулярно харчуйтеся дві доби після процедури;
 вживайте підвищену кількість рідини впродовж двох діб.
Чому харчування важливе для донорів?
Після донації дуже важливо правильно харчуватися, адже із їжею в організм надходять потрібні елементи. Їжа, багата на залізо, – одна з важливих умов відновлення після донації. Найцінніше джерело заліза – це тваринні продукти: м’ясо, печінка, риба та різноманітні морепродукти. Гемове залізо організм засвоює найбільше (до 30%). Якщо не вживаєте тваринну їжу, то запаси заліза допоможуть поповнити шпинат, горох, броколі, квасоля, спаржа, тофу, а також хліб, крупи та макарони. Проте організм зможе засвоїти лише 10% заліза з цих продуктів. Залізо після донації відновлюється впродовж 21 дня.
Покращити ситуацію допоможе вітамін С. Радимо додати до вашого обіду, вечері свіжий салат із томатів і червоного, жовтого чи помаранчевого перцю та збризнути його лимонним соком.
Після трапези не вживайте чай або каву. Танін у цих напоях погіршує засвоєння заліза.
Негативно впливають і молочна продукція, клітковина, яйця та шоколад.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11