Олексій Резніков: “За місяць Україна пройшла інтеграційний шлях у сфері оборони, який не могла здолати 30 років”

     Міністр оборони України Олексій Резніков підбив підсумки 78 днів війни. На своїй сторінці у Фейсбук посадовець поділився ними з українцями, детально описавши трансформацію ситуації на полі бою та дипломатичному фронті, а також зміни в секторі оборони самої України, які відбулися з початку повномасштабного вторгнення росії на її територію.

Що відбулося на полі бою?

      * Минув умовний період «до 9 травня», коли російські війська, що понесли величезні втрати, отримали поразку під Києвом і не змогли досягти жодної стратегічної цілі, змінили тактику. Вони втекли з Житомирщини, Київщини, Чернігівщини, Сумщини і визначили собі нові цілі – захоплення півдня та сходу України. Але цього знову не сталося.

      * Захисники Маріуполя – морська піхота, гвардійці, зокрема, з полку «Азов», Маріупольський батальйон ТрО, прикордонники, поліцейські, розвідники, бійці Служби безпеки – виграли для нас час і зберегли багато життів.

     * Сили оборони в зоні проведення ООС, а також у Харківській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській областях стримали навалу ворога. Ізюм, Попасна, Рубіжне, Авдіївка, Мар’їнка і не тільки – це справжні міста Героїв і місця бойової слави українців. Рух Опору у Мелітополі, Херсоні та інших населених пунктах – це важливий внесок у спільну Перемогу.

      * До 9 травня росія отримала стратегічну поразку – не змогла знищити українську державу шляхом військової інтервенції та зміни влади на рашистських маріонеток. Ми змусили її знизити масштаб цілей до оперативно-тактичного рівня.

     На цьому тлі ми входимо у нову, довготривалу, фазу війни. Щоб Перемогти в ній, треба ретельно планувати ресурси, уникати помилок, проектувати нашу силу так, щоб ворог, врешті-решт, не витримав.

Прогрес на міжнародному рівні

      * За місяць Україна пройшла інтеграційний шлях у сфері оборони, який не могла здолати 30 років.

      * Ми вже отримуємо важке озброєння від партнерів. Зокрема, американські гаубиці М777 калібру 155 мм вже працюють на фронті. Три місяці тому це вважалося неможливим.

     * На даний момент у США вже ухвалено закон про ленд-ліз – формат допомоги, який під час Другої світової війни допоміг здолати Гітлера. Президент США Джо Байден символічно підписав його саме 9 травня. Дебатується ще один закон про збільшення підтримки України.

      * У різних державах, а також на рівні ЄС ухвалюються політичні рішення, які збільшать підтримку України не тільки в оборонному, але й в економічному, соціальному, гуманітарному плані.

      * До стратегічної поразки рф на полі бою додалася стратегічна поразка на міжнародному рівні.

      * Наша мета – відновити суверенітет і територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах.

Зміни в секторі оборони самої України

      * На початкових етапах надзвичайно допомогли волонтери, які завдяки мобільності закривали гострі проблемні питання. Якщо рахувати з 24 лютого, то наприкінці квітня з загальної кількості бронежилетів, наданих силам оборони, 50% забезпечило Міністерством оборони, а інші 50% – різні форми благодійної допомоги, це заслуга звичайних людей, українців і не тільки, волонтерів, підприємств, громадських організацій. Станом на 13 травня це відношення склало вже 57% на 43%.

     * У рамках курсу, який визначив Уряд, ми робимо акцент на стимулюванні українських виробників. Наші виробники, які забезпечують необхідну якість бронежилетів, шоломів, форменого одягу, взуття тощо вже завантажені замовленнями до кінця року, є чіткий графік постачання.

      * Шукаємо міжнародну технічну допомогу. Наприклад, Міністерство оборони знайшло у Туреччині партію бронежилетів, її в якості допомоги нашій країні оплатив Уряд Японії. Фахівці Міноборони відпрацювали весь процес, логістику, і наші воїни отримали захист.

     Зараз ми вже говоримо з партнерами не тільки про імпорт, а й про ремонт нашої техніки, побудову спільних виробничих ланцюгів.

      * Ми інвестуємо в сучасну українську зброю. Перебудовуємо усі процеси, щоб збільшувати наші спроможності. Наш головний пріоритет – забезпечити стабільність і ритмічність постачання, незважаючи на усю протидію ворога.

       * Якщо підсумувати – відбувається стратегічний злам на користь України. Цей процес триватиме певний час. У довгостроковій перспективі ці тенденції роблять поразку росії неминучою.

Докладаємо максимум зусиль для боротьби з ворогом

      * На нас очікують надзвичайно складні тижні. Скільки їх буде – точно не скаже ніхто. У цей період ми будемо тримати оборону переважно власними силами проти оскаженілого від люті агресора. Понад 1,5 тис. українських воїнів вже навчаються чи у найближчі дні розпочнуть опановувати техніку наших партнерів, щоб потім повернутися у якості інструкторів. Артилеристи одразу підуть в бій. Поки важке іноземне озброєння урівноважить сили і забезпечить злам на користь України, мине час.

      * Зростання тиску санкцій на росію та збільшення іноземної допомоги Україні у перспективі кількох місяців мають створити умови, за яких кремль остаточно втратить шанси досягти бодай якогось успіху. Тоді повинно з’явитися нове вікно можливостей для України.

     Ми робимо усе можливе і неможливе, щоб наблизити звільнення нашої землі. У цей надскладний період нам потрібна єдність, згуртованість, воля і терпіння.

     Україна переможе! Слава Україні!

https://www.facebook.com/100063790800238/posts/407683618034662/

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11