До Дня мами. Надія Топєха: «Я – мама-подруга, котра завжди прийде на допомогу»

     Сьогодні, 8-го травня, у другу неділю останнього місяця весни, в Україні відзначається одне з найніжніших та найзворушливіших свят – День мами. Особливо важливим воно стало зараз, коли багато українських матерів чекають своїх синів та дочок з війни додому, благословляють їх на Перемогу своєю материнською молитвою

     Історія свята. Щодо історії міжнародного Дня матері, то він бере свої витоки з США. Там у далекому 1908 році американка Анна Джервіс виступила з пропозицією офіційного затвердження цього свята. Дівчина рано втратила маму, і дуже переживала, що не приділяла їй достатньої уваги, тому вирішила запропонувати створити таке свято. І вона досягла своєї мети, адже починаючи з 1910 року День матері був визнаний на офіційному рівні.

     В Україні це свято вперше з’явилося у 1999 році, коли було підписано відповідний указ, згідно з яким День матері щорічно відзначається у другу неділю травня.

     Материнське обличчя комбінату. Кількість персоналу на нашому підприємстві в середньому сягає 4 тис. людей, серед яких 550 матусь абсолютно різного віку та професійного напрямку. Секретарі, бухгалтери, економісти, кадровики, фінансисти, юристи, маркшейдери, машиністи крану та насосних установок, концентраторники та збагачувачі, електрогазозварники та чергові залізничних станцій, контролери та лаборанти, будівельники та електромонтери – всіх представниць цих спеціальностей об’єднує одне найважливіше покликання – «материнство». Цікаво знати, що 331 працівниця комбінату виховує 1 дитину, 188 представниць прекрасної половини людства – 2 діточок, 28 матусь мають по 3 дитини. Є навіть дві жінки-героїні, котрі виховали 4 та 7 дітей. Щодня кожна з них докладає максимум зусиль задля підтримки, збереження та захисту сімейного вогнища, гідного виховання дітей з любов’ю і вірою у наше світле майбутнє. Серед таких – і героїня нашого сьогоднішнього святкового матеріалу, мама двох прекрасних доньок, провідний інженер комерційного відділу – Надія Топєха.

     Взаємоповага, підтримка та любов – основні секрети родини Топєха. Надія Олександрівна сама родом із нашого міста. Після закінчення школи, вона вступила до Національної гірничої академії на факультет «Інженерна геологія та екологічна гідрогеологія» задля здобуття спеціальності «Геологорозвідка». Тільки-но Надія захистила дипломну роботу, одразу ж повернулась до рідного міста, бо саме вдома на неї чекав коханий хлопець Андрій (зараз він, уже законний чоловік, працює монтером колії у Залізничному цеху). Невдовзі щаслива молода пара побралася і вирішила будувати своє подружнє життя у Покрові.

     Надія влаштувалась геологом до Шевченківського карєру комбінату. Звідти вона вийшла у декретну відпустку. Жінка з посмішкою розповідає, що на УЗД лікарі говорили, що, ймовірніше за все, у неї народиться хлопчик. Але попри прогнози Надія стала мамою дівчинки з вольовим характером, яку назвали Вікторією. Зараз доньці вже 17 років, вона – випускниця НВК №2. Дівчина надзвичайно відповідальна, педантична та скрупульозна. Веде активний спосіб життя, полюбляє займатися волейболом. Віка ще обирає свій майбутній фах, але вже всерйоз розглядає професію поліцейського. Батьки поважають вибір своєї дитини, тому підтримують її у будь-яких починаннях. Вважають, що діти мають право на власну думку та самореалізацію, а дорослі повинні підтримувати їх.

     Є у родині і молодша донечка – 9-річна Камілла – повна протилежність старшої сестри. Дівчинка дуже тендітна і творча. Захоплюється мистецтвом, ходить до театральної студії. Як більшість дівчат, полюбляє все яскраве, мереживне та святкове.

     Перебуваючи у декретній відпустці з меншою дочкою, Надія Топєха здобула другу вищу освіту, одержавши диплом фінансиста. А щоб застосувати отримані знання на практиці, вона вийшла на роботу до комерційного відділу комбінату. Спочатку обіймала посаду економіста 1 категорії, а потім, зарекомендувавши себе грамотним фахівцем, піднялася на сходинку вище, і стала провідним економістом.

     За словами нашої колеги, головні принципи її роботи базуються на пунктуальності, вмінні вирішити будь-яку проблемну ситуацію дипломатично, вислухати опонента та брати до уваги обидві точки зору перед прийняттям рішення.

     Що ж до взаємовідносин у родині та виховання дітей, то Надія Топєха відзначає, що вони разом із чоловіком не дотримуються визначених принципів, батьківські якості линуть з глибини душі:

     – Це – людяність, взаємоповага та довірливі відносини, а також постійне спілкування з дітьми. Тобто ми довіряємо один одному, радимось та знаходимо оптимальний варіант вирішення тієї чи іншої ситуації. Я впевнена, що на дітей не треба кричати, краще намагатися їх зрозуміти. Адже ми з різних поколінь, тому неприпустимо нав’язування своєї думки. Ось чому у нашій родині поважається думка як старшої доньки, так і молодшої. Тому я вважаю себе мамою-подругою, яка в курсі всіх подій життя моїх дівчат, та готова завжди прийти їм на допомогу.

     Має родина Топєха і сімейні традиції. Слід зазначити, що батьки та діти надзвичайно дружні, намагаються все робити разом. Якщо, наприклад, збираються на відпочинок, то обов’язково їдуть всі, без винятку.

     Не менш цікаво й те, що крім традиційних подарунків до Дня народження донечок, які готують батьки, діти також вітають тата і маму. Роблять власноруч цінні презенти від щирого серця, на знак любові, поваги та подяки:

     – Останній раз молодша донечка Камілла подарувала нам з чоловіком власноруч виготовлену поробку у вигляді гармошки. На кожній сторінці вона розмістила сімейні фото та сердечки. Такі подарунки – надзвичайно приємні та зворушливі, навіть крізь роки дарують душевну теплоту, вони безцінні, – ділиться щаслива мама.

     Мама з татом завжди вчать дітей тому, що не треба боятися пробувати себе в чомусь новому – будь то шиття, кулінарія чи інше захоплення. Адже вони впевнені, що тільки рухаючись вперед, можна досягти омріяного результату.

     Через війну в країні батьки в родині Топєха стали більше хвилюватися за своїх дівчаток. Тато Андрій задля збереження емоційного здоров’я доньок, заборонив вимовляти вдома слово “війна”. Разом з тим, дорослі та діти продовжують вірити у те, що все це скінчиться, і на нашій землі запанує мир та злагода. І вже зовсім скоро щаслива мама з символічним ім’ям Надія збере всю свою родину, аби разом відправитись у подорож неймовірними просторами найкращої в світі України.

     Ми також підтримуємо цю думку, і в День мами бажаємо Надії завжди залишатися такою ж чарівною, відкритою і життєрадісною. Тихого, спокійного та гармонійного Вам сімейного щастя, нехай домівка завжди буде наповнена щирим дитячим сміхом та безмежною любов’ю.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11