У Покрові проходять заняття з надання першої домедичної допомоги

     12-го квітня у приміщенні Арт-центру Центральної міської бібліотеки було проведено навчання з надання першої домедичної допомоги. Медики у доступному форматі намагались розповісти аудиторії про кровотечі, які вони бувають, методи зупинки крові, а також схеми накладання пов’язок. Слід зазначити, що першими слухачами корисної лекції стали бібліотекарі на чолі з керівником закладу Катериною Тараненко. Перед присутніми, серед яких були і кореспонденти “ЗМ”, виступили представники Центру первинної медико-санітарної допомоги: головна медична сестра Людмила Бичагова, а також медсестри сімейної медицини Наталя Коробка та Євгенія Колісник. Про що йшлося та чому навчалися – читайте далі.

     Важливо вчасно та правильно зупинити кровотечу. Розпочинаючи навчання, Людмила Бичагова, зазначила, що зупинити кров у випадку порізу, розриву шкірних покривів, легкої або важкої травми дуже важливо. Однак, щоб правильно надати першу допомогу при кровотечі, потрібно знати її різновид. Адже тільки так можна мінімізувати ризики зараження, надмірної крововтрати і знизити виникнення більш серйозних наслідків.

     Отже, кровотеча буває: капілярна; венозна; артеріальна.
     Капілярна кровотеча. Це незначне та рівномірне виділення крові з ушкодженої поверхні. Таку кровотечу спиняють тиснучою стерильною пов’язкою із бинта, яку слід накладати на місце поранення, попередньо звільнивши його від одягу. Якщо немає бинта, можна використати чисту бавовняну тканину, розірвавши її смугами. Для пов’язки можна використати й хустку.
     Венозна кровотеча. Це, колиз рани рівномірно та швидко витікає кров темно-червоного відтінку, можливе формування згустків, яків жодному разі не можна видаляти, аби не спровокувати посилення крововтрати. Перша допомога: на рану потрібно накласти асептичну пов’язку і перев’язати. Якщо це не допомогло зупинити кров, потрібно накласти джгут нижче місця пошкодження. Водночас під джгут необхідно покластим’яку прокладку, щоб уникнути додаткової травматизації шкіри і м’яких тканин, а також записку із зазначенням часу накладення джгута. Максимальний час, протягом якого джгут може не зніматися, становить 1годину в умовах холоду (взимку) і до 2 годину теплу пору року. Якщо перевищити ліміт, це призведе до відмирання тканин знекровленої кінцівки. Якщо не виходить швидко доставити людину до лікарні, треба ослабити джгут, надавлювати артерію пальцями протягом 15 хвилин, а потім знову накласти джгут і вказати новий час.
     Артеріальна кровотеча характеризується пульсуючим, іноді переривчастим струменем крові яскраво-червоного відтінку, що витікає з великою швидкістю. При цьому різновиді кровотеч треба максимально швидко надавати медичеу допомогу, тому що людина може втратити багато крові та померти.
     Як допомагати при артеріальній кровотечі? При відсутності переломів треба підняти кінцівку. При порушенні плечової, ліктьової, підколінної стегнової артерій, кінцівку треба підняти та зафіксувати в зігнутому положенні. Далі слід накласти джгут вище місця травми (спочатку його треба розтягнути, потім зробити два не ослаблюючі оберти та скріпити кінці джгута). У жодному разі не можна накладати джгут на відкриту шкіру. Під джут треба підкласти якусь тканину (одяг, рушник тощо). Якщо у Вас немає спеціального кровоспинного джгута, виготовленого із гуми чи тканини, слід скористатися еластичною гумовою трубкою, хусткою, носовичком, краваткою чи рушником.
     Забороняється накладати джгут на ліктьовий, колінний суглоби, шию, кисть, стопу!
     Важливо! Джгут треба накладати так, щоб медики його помітили.
     Також при кровотечі у жодному разі не можна діставати з рани чужорідні предмети. Це спровокує збільшення крововтрати.
     Другою частиною навчання стала демонстрація схем з накладання пов’язок при пораненнях.
     Всі присутні ознайомилися з важливою інформацією, а також оновили свої знання. За словами директора закладу Катерини Тараненко, таке навчання надзвичайно потрібне, особливо у наш тривожний час:
     – Завдяки отриманій інформації ми навчилися правилам надання першої домедичної допомоги при кровотечах та пораненнях. Адже у такій ситуації важлива кожна мить – і чим швидше буде надана допомога, тим вище шанс зберегти життя людини!
     Тож, якщо у Вас виникло бажання отримати такі корисні знання, потрібно записатися на наступні тренінги за телефоном: (098) 404 78 33 з 9.00 до 16.00.
     Пам’ятайте, що нині дуже важливо бути підготовленим до будь-яких ситуацій. Тому послухати корисну інформацію – не завадить абсолютно нікому.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11