Російські окупанти застосували хімічну зброю в Маріуполі?..

     Вчора ввечері у соціальній мережі Телеграм з’явилося повідомлення від засновника та першого командира полку “Азов” Андрія Білецького. Йшлося про те, що російські окупанти скинули з беспілотника на Маріуполь отруйну речовину невідомого походження, тобто застосували проти українців заборонену хімічну зброю. У постраждалих спостерігається дихальна недостатність, вестибуло-атактичний синдром. Наслідки використання невідомої речовини уточнюються. Про це йшлося у повідомленні окремого загону спеціального призначення «Азов». На державному рівні ця інформація наразі уточнюється. Чи підтвердять її, чи спростують – наразі поки що невідомо. Відомо тільки те, що диму без вогню не буває. Тому “ЗМ” позбирали інформацію стосовно цього повідомлення з багатьох джерел. І ось, яка наразі вимальовується картина.

https://twitter.com/AndrijBilec

https://t.me/polkazov

Свіжа інформація від полку “Азов”

     З відео, котре нещодавно з’явилось на Ютуб, зрозуміло, що постраждалі від ворожої атаки є як серед військових, так і серед цивільних.

     Постраждалі внаслідок розповсюдження ворогом отруйної речовини невідомого походження в місті Маріуполь знаходяться у відносно задовільному стані. Контакт цивільних осіб з речовиною був мінімальним, адже епіцентр ураження був на певній відстані від місця перебування людей. Дещо ближче знаходились військовослужбовці. Втім зараз обстежити місце подій в повній мірі, через ворожий вогонь, неможливо, адже росіяни продовжують застосовувати тактику приховування власних злочинів. На відео – військовослужбовець, що перебуває в помірному стані. Двоє інших – під постійним наглядом лікарів. Серед постраждалих цивільних найгірший стан – у літньої жінки.

     Основна симптоматика постраждалих: гіперемія (виражене почервоніння шкіри) обличчя, підвищення артеріального тиску, сухість та печія в області ротоглотки, слизових ділянок очей. Наразі відомо, що ворогом було застосовано отруйні речовини переважно задушливої дії. Втім через перебування в повній блокаді їх токсикологічний аналіз неможливий. У той же час, основним завданням є спостереження за станом особового складу та можливими наслідками від отруєння.

 

https://www.youtube.com/watch?v=iHoGl_MYCMY

Окупанти не приховують наміри труїти українських військових

     Цікаво те, що окупанти не приховували намірів застосувати проти українців заборонену хімічну зброю. Цьому передували публічні погрози рашистів. Адже головна ідея і мета війни росії проти України – це денацифікація, тобто знищення українців як окремої нації.

     Представник самопроголошеної «днр» Едуард Басурін в ефірі пропагандистського телеканалу заявив, що українських захисників Маріуполя треба заблокувати на заводі «Азовсталь», а потім застосувати там хімічну зброю. Цитуємо російською мовою:

Там подземные этажи, поэтому брать этот объект штурмом нет смысла. Потому что можно положить большое количество своих солдат, а противник потерь не понесет. Поэтому сейчас нужно разобраться с блокировкой этого завода, найти все выходы и входы – в принципе, это можно сделать. А после этого уже обратиться, я думаю, к химическим войскам, которые найдут способ, как выкурить кротов из своих нор.

 

https://censor.net/ru/news/3333321/za_neskolko_chasov_do_himicheskoyi_ataki_v_mariupole_terrorist_basurin_anonsiroval_privlechenie_rossieyi 

Володимир Зеленський у своєму зверненні підтвердив наміри самопроголошеної влади Донецька стосовно застосування хімічної зброї проти українців

 

     Президент Володимир Зеленський у поширеному в ніч з 11 на 12 квітня зверненні сказав, що заклики застосувати хімічну зброю проти українських військових нещодавно лунали від представників контрольованої Росією влади в Донецьку.

     – Розглядаємо це максимально серйозно, сказав глава держави. Він також закликав ЄС ввести в дію наступну хвилю санкцій проти росії такими, «щоб навіть слова про зброю масового ураження з російського боку більше не пролунало».

 

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/videos/2428232773978629

Українська влада перевіряє інформацію про можливе застосування хімічної зброї російськими окупантами в Маріуполі

 

 

     Про це сьогодні сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр у телеефірі марафону “Єдині новини”. Є припущення, що то був фосфорний боєприпас. Маляр наголосила на тому, що ризик застосування хімічної зброї росією існує і він доволі високий:

     – Зараз ми цю інформацію перевіряємо, намагаємось зрозуміти, що це було. Є припущення, щодо фосфорних боєприпасів. Остаточна офіційна інформація буде пізніше.

 

Заступник керівника офісу Президента України Ігор Жовква так прокоментував ситуацію в Маріуполі

 

 

Інформація щодо застосування росіянами хімічної зброї в Маріуполі наразі перевіряється. Якщо вона буде підтверджена, повірте, ми говоритимемо про це з нашими партнерами. Вони мають бути готові негайно з санкціями. Краще раніше. Я не розумію вислови представників деяких країн про те, що у разі використання хімічної зброї, одразу буде застосовано перелік нищівних санкцій до росії. Така позиція, як на мене, зовсім не конструктивна. Будемо з цього приводу продовжувати працювати на дипломатичному рівні, прокоментував Ігор Жовква. 

     США і Британія миттєво відреагували на заяву «Азова» про застосування росією хімічної зброї

     Речник Пентагону Джон Кірбі заявив, що у Міноборони США наразі немає доказів того, що в Маріуполі російські окупанти застосували саме хімічну зброю. Однак Пентагон буде уважно стежити за ситуацією. Заяву Кірбі цитує CNN:

     — Ці повідомлення, якщо вони правдиві, викликають глибоке занепокоєння та відображають побоювання, які у нас були. Росія може використати в Україні різні засоби враження, включаючи сльозогінний газ, змішаний із хімічними реагентами.

https://edition.cnn.com/europe/live-news/ukraine-russia-putin-news-04-11-22/h_57b5be48d3d090c2abeaffab58bd1d56

     У Лондоні заявили, що у разі, якщо Москва вдасться до зброї масового знищення, то Захід готовий до застосування «усіх можливих» варіантів дій у відповідь.

     – Є повідомлення, що російські війська могли застосувати хімічні речовини під час атаки на людей Маріуполя. Ми терміново працюємо з партнерами, щоб перевірити деталі, – заявила у Twitter вночі 11 квітня Ліз Трасс, британська міністерка закордонних справ.

     Вона додала: «Будь-яке застосування такої зброї було б безжалісною ескалацією цього конфлікту, і ми притягнемо путіна та його режим до відповідальності».

https://twitter.com/trussliz/status/1513636563405713416

https://ukrainian.voanews.com/a/us-uk-australia-verifying-claims-russia-using-chemical-weapons-in-mariupol/6525796.html

     Британський міністр збройних сил Джеймс Гіппі, коментуючи британському телеканалу Sky повідомлення з Маріуполя, наголосив, що «президент путін повинен знати, що коли йдеться про можливу відповідь Заходу на застосування хімічної зброї, то йдеться про «всі можливі варіанти».

– Важливо визнати, що є різні способи застосування тих речовин. Починаючи із застосування слізного газу, який використовують у ситуаціях із заворушеннями, аж до повністю нищівних вбивчих систем хімічної зброї. Тому я не думаю, що зараз варто розглядати ситуацію спрощено, бо там багато нюансів. Але я також вважаю, що надзвичайно важливо сказати вашим глядачам, які мають глибоке відчуття того, що припустиме, а що ні, що є речі, які переходять межу. І на застосування хімічної зброї буде відповідь, і на столі залишаються усі можливі варіанти, – підкреслив міністр в телеінтерв’ю.

     В іншому інтерв’ю для британської радіостанції LBC Radio Джеймс Гіппі повторив, що не відкидає навіть можливість відрядження британських чи НАТОвських військових підрозділів.

https://ukrainian.voanews.com/a/us-uk-australia-verifying-claims-russia-using-chemical-weapons-in-mariupol/6525796.html

                         Використання росією хімзброї буде порушенням міжнародного права

     Саме таку різку заяву зробили в МЗС Австралії.

     Австралія працює зі своїми союзниками щодо повідомлень про застосування росією хімічної зброї у Маріуполі. Про це повідомила міністр закордонних справ Австралії Маріс Пейн у Twitter. Вона наголосила, що будь-яке використання хімічної зброї було б подальшим масовим порушенням міжнародного права.

     – Повідомлення про те, що російські війська могли застосувати хімічну речовину в Маріуполі, викликають глибоке занепокоєння. Австралія працює з союзниками, щоб перевірити ці деталі, – написала Маріс Пейн.

https://twitter.com/MarisePayne

     Сподіваємось на адекватну та рішучу реакцію світової спільноти на цей кричущий інцидент, адже війна, розвʼязана росією в Україні, – це війна на знищення українців та проти всіх держав нашої планети, які керуються демократичними засадами в політиці. На нашій території країна-агресор демонструє, що здатна на небачені звірства, божевільні злочини проти людства. Вважає, що шантажем, терором та залякуванням можна диктувати світу своє бачення політичного ладу. Очевидно, що це необхідно якнайшвидше зупиняти. Спільними зусиллями ми зможемо Перемогти російське нашестя і викурити цю нечисть з нашої вільної, незалежної, суверенної і найкращої в світі України.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11