Вітаємо з Днем української писемності та мови

     День української писемності та мови традиційно відзначають 9 листопада.
     За православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі.
     Цікаво, що українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Число мовців – понад 45 мільйонів, більшість яких живе в Україні. Поширена також у Білорусі, Молдові, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, США та інших країнах, де мешкають українці.
     Цікаві факти про українську мову
     Найбільше перекладений літературний твір – «Заповіт» Тараса Шевченка. Його переклали на 147 мов народів світу.
     Особливістю української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Зменшувально-пестливу форму має, як не дивно, навіть слово «вороги» – «вороженьки».
     Найбільш уживаною літерою в українській абетці є літера «п»; на неї також починається найбільша кількість слів. Літера «ф» – найменш уживана.
     Назви всіх дитинчат тварин в українській мові належать до середнього роду.
     Сучасна українська мова нараховує приблизно 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються в цей час.
     Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?»
      Заснування Дня української мови – це лише проголошення благородної мети, а справжня настанова нам, українцям, шанувати рідне слово, любити рідну мову і вивчати її протягом усього життя!
      Останніми роками в Україні відбувається підвищення статусу української мови, як державної. Вона популяризується, її значення глобалізується впроваджується в усіх сферах життєдіяльності, націоналізується з метою об’єднання людей. Цьогоріч внесено зміни до Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» з переліком обов’язкових норм її використання. Солов’їною спілкувались наші пращури, а от що думають про неї сучасники, як ставляться до трансформації мовних принципів – про це та багато іншого ми Вам розповімо на сторінках №39 “ЗМ”.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11