Покровчани вшанували ліквідаторів наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС

     У день скорботної дати, 26 квітня, відбувся традиційний захід з вшанування пам’яті трагедії на Чорнобильській АЕС. Біля пам’ятного знаку «Землякам, які в ім’я життя пройшли скрізь полум’я Чорнобиля» разом з ліквідаторами зібралися представники влади та громадськість.

     Наслідки найбільшої техногенної аварії в історії людства могли б бути більш руйнівними, якби тоді ліквідатори не вступили в пекельний бій з радіаційним полумʼям. У ході мітингу-реквієму, присвяченому 38-м роковинам Чорнобильської катастрофи, смутком і болем у серці присутніх відгукувалися важкі спогади.

     Під час урочистого заходу виступив театральний колектив «Сюрприз» Дитячої школи мистецтв (викладач Неля Піхтіна). З вуст дітей пролунали такі щемливі рядки:

«Чорнобиль – чорний біль у Неньки-України,

Із страхом й сумом памʼятає світ і нині.

Малинова заграва в горизонті запалала,

Про атомну загрозу з жахом й болем сповіщала».

     Честь і шана ветеранам Чорнобиля, котрі героїчно приборкували викиди радіації, пожертвували своїм здоровʼям і навіть життям, щоб зберегти наше!

     До слова запросили голову громадської організації «Союз Чорнобиль», ліквідатора Юрія Середу.

     – Шановні побратими, земляки! 38 років як одна мить пролетіли, і дотепер 26 квітня залишається в памʼяті «чорною датою», – зазначив Юрій Дмитрович. Щороку ми вшановуємо памʼять загиблих чорнобильців, віддаємо шану тим, хто віддав своє життя і здоровʼя, захистив весь світ від чорної смерті. Памʼять це найцінніше, що є у людей, чиї долі обпалені вогнем війни та попелом Чорнобиля. І поки в нас є сили, ми будемо робити все, щоб вона жила в умах і серцях прийдешніх поколінь. «Памʼятати і діяти» – це девіз нашої громадської організації. Позаду 34 роки праці, час іде та Чорнобиль не відступає…

     Від імені організації «Союз Чорнобиль» Юрій Середа висловив вдячність за розуміння та багаторічну співпрацю міському голові Олександру Шаповалу та його команді, а також профспілковому комітету Покровського гірничо-збагачувального комбінату та всім небайдужим громадянам міста – за памʼять і щирість.

      Профспілка нашого підприємства, на чолі з Євгеном Запускаловим, завжди підтримує осередок чорнобильців та наших працівників-ліквідаторів. Цьогоріч з нагоди памʼятної дати теж було виділено грошову допомогу у розмірі 4 тисячі гривень.

    Слід зазначити, що наші ліквідатори активно допомагають українським військовим. Юрій Середа розповів про волонтерську діяльність, яку веде організація «Союз Чорнобиль»:

      Цей рік був дуже важким для нас. Зараз іде війна. Ми не маємо сил та здоровʼя стати проти ворога, тому, як можемо, допомагаємо. Вже третій рік поспіль працює волонтерський пункт громадської приймальні. Збираємо, купуємо, шиємо, передаємо на передову та в шпиталі. Разом ми – сила!

     Юрій Середа вручив подяки за активну громадську позицію, патріотизм, відданість Україні та її народу, незламну віру в Перемогу, титанічну роботу в тилу, вагомий особистий внесок в гуманітарну допомогу українським Захисникам. Під оплески присутніх їх отримали такі волонтери та активісти організації «Союз Чорнобиль»: Майя Михайлівна Остапчук, Іраїда Романівна Криштопа, Галина Андріївна Клочко, Олександр Юрійович Сорокін.

      Голова громадської організації розповів, що Олександр Сорокін активно сприяв збору донатів та організації з придбання 150 кг парафіну для наших воїнів, а це понад 13 тисяч гривень!

      Під час заходу памʼять загиблих ліквідаторів аварії на ЧАЕС вшанували хвилиною мовчання. Містяни покладали живі квіти до підніжжя пам’ятного знаку. Завершили мітинг спільним фотографуванням на згадку.

     Шануємо подвиг чорнобильців! Висловлюємо свою безмірну вдячність героям нашої Батьківщини, які захистили світ від непередбачуваних наслідків техногенної трагедії планетарного масштабу. Ліквідатори і зараз продовжують захищати країну на волонтерському фронті, наближаючи спільну Перемогу!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11