Данія виділяє 5,8 мільйона доларів на зміцнення енергосистеми України, а Литва готова до передачі обладнання зі своїх закритих ТЕС

     Данія внесе 5,8 мільйона доларів до Фонду підтримки енергетики України. Кошти підуть на відновлення енергосистеми, що постраждала від російських обстрілів. Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ Данії.

     Новим внеском Данія допомагає забезпечити енергопостачання, а разом з тим і доступ українців до води та тепла наступної зими.

      – Енергетика та безпека постачання використовуються як зброя у війні проти України, щоб виснажити українське населення. Ми в Данії зробимо все можливе, щоб зробити їхнє енергопостачання якомога надійнішим і стійкішим, – зазначив міністр клімату, енергетики та комунальних послуг Ларс Огор.

     Під час зустрічі, яка відбулася 8 квітня, очільник Міненерго України Герман Галущенко подякував данській стороні за допомогу українському енергетичному сектору. Також він нагадав, що саме Данія стала першим донором Фонду підтримки енергетики України. Загалом за два роки країна внесла близько 11 мільйонів євро.

Розширення програми енергетичного партнерства Україна-Данія (UDEPP)

      Крім того, Міністерство енергетики України та Міністерство клімату, енергетики і комунальних послуг Данії досягли домовленостей про партнерство у сфері відновлюваних джерел енергії з особливим акцентом на біогазі. Цей напрямок включать до Програми енергетичного партнерства Україна-Данія (UDEPP).

      Відповідний документ підписали очільники міністерств Герман Галущенко та Ларс Огор під час зустрічі у Києві.

      – За роки співпраці з Данією нам вдалося розпочати низку важливих проєктів у напрямках ВДЕ, розбудови «розумних» мереж та експертної підтримки у процесі інтеграції українських енергетичних ринків до європейських. Тому ми раді і надалі розширювати наше партнерство з данськими колегами, – зазначив Герман Галущенко.

Литва готова передати Україні енергетичне обладнання зі своїх закритих ТЕС

     Підтримати енергетичну стійкість України вирішила й Литва. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко в ефір телемарафону. За його словами, Литва запропонувала розібрати свої закриті теплові електростанції на запчастини й передати обладнання на потреби української енергосистеми.

     – У мене була розмова із міністром енергетики Литви. Вони взагалі запропонували використати їхні теплові станції, які закриті. Використати їх як донорів, тобто розібрати та передати ті запчастини, які нам потрібні, – повідомив очільник Міненерго.

     Ворог здійснює цілеспрямовані атаки на нашу енергетику, щоб і в такий спосіб зламати силу українського бойового духу. В умовах війни надана підтримка з боку країн-союзниць вкрай необхідна, вона дозволить зберегти нашу енергетичну інфраструктуру.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11