Шахрайство з банківськими картами. Що треба знати, щоб вберегти свої кошти?

Статистика свідчить про те, що протягом 2023 року суттєво активізувалися фінансові шахраї. Вони шляхом брехні виманювали кошти у довірливих громадян, отримуючи доступ до їхніх платіжних карток. Користуючись війною та скрутним становищем українців, шахраї вміло підлаштовуються та маніпулюють почуттями людей, коли вони найбільш вразливі, знаходять нові схеми для обману. Про це повідомляє пресслужба Національного банку України (НБУ).

Так, у 2023 році 83% випадків шахрайства з платіжними картками найчастіше відбувалося через мережу Інтернет. Останні 17% – через фізичні пристрої як от банкомати, торгівельну мережу тощо.

Згідно даних НБУ, середня сума однієї незаконної операції в мережі Інтернет минулоріч зросла на 31% та склала 3 тис. 150 грн проти 2 тис. 408 грн у 2022 році.

Найчастіше зловмисники реалізовували злочинні схеми через те, що клієнти самі розголошували особисті дані.

Шахраї діяли за наступними сценаріями:

  • розсилали фейкові повідомлення про можливість отримання допомоги від держави, соціальних фондів;

  • виготовляли дублікат SIM-карти, зокрема електронної SIM-карти, фінансового номера телефону клієнта для виманювання кодів доступу до застосунків мобільних операторів зв’язку;

  • дзвонили та називались представниками служби безпеки банку, Національного банку України або інших установ з метою отримання реквізитів платіжної картки, далі спонукали до здійснення операції (наприклад, щоб уникнути нібито блокування рахунків), отримання одноразових паролів із смс-повідомлень тощо;

  • поширювали повідомлення про можливості отримання додаткового прибутку за виконання певних завдань у соціальних мережах, в Інтернеті з метою спонукання клієнта до здійснення певних покупок, переказу коштів на користь шахраїв.

У зв’язку з цим, Національний банк спільно з Кіберполіцією, іншими державними органами та учасниками платіжного ринку системно працюють над підвищенням фінансової грамотності громадян, формуванням розуміння основних правил кібергігієни, а також протидіють фішингу через блокування шкідливих сайтів.

Щоб не стати жертвою шахраїв, Нацбанк дає наступні поради українцям:

  • Не варто розголошувати реквізити платіжних карток (номер картки, термін її дії, три цифри на звороті картки (CVV-код), логін та пароль для входу до інтернет-банкінгу.

  • Небезпечно також розголошувати одноразові паролі, що надсилаються в смс-повідомленні від надавача платіжних послуг (зокрема банків) та мобільних операторів звязку, персональних даних тощо.

  • Задля посилення захисту персональних даних рекомендується пройти ідентифікацію в оператора мобільного зв’язку (тобто «підв’язати» SIM-карту до своїх ідентифікаційних даних) та не використовувати неперсоніфіковані SIM-карти як фінансовий номер телефону.

Таким чином, дотримуючись цих нескладних правил, кожен може захистити свою картку від дій зловмисників, а, значить, вберегти свої кошти.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11