В Україні до кінця року відбудеться відкрите тестування е-гривні

Національний банк України (НБУ) має на меті провести тестування державної цифрової валюти – е-гривні. І саме за результатами цього експерименту буде прийнято рішення щодо того, чи варто запроваджувати цифрову валюту на постійній основі. Про це повідомляють у пресслужбі НБУ.

У 2024 році Національний банк планує провести відкрите тестування державної цифрової валюти – е-гривні, до якого зможуть долучитися всі охочі.

Директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін зазначив, що перше тестування е-гривні Нацбанк провів у 2018 році. Воно відбувалось у закритому середовищі і передбачало впровадження платформи «Електронна гривня», випуск в обіг обмеженої кількості цифрової гривні та тестування операцій з е-гривнею виключно працівниками НБУ та кількома компаніями – учасницями проєкту.

Наступний етап, який має стартувати у другій половині цього року, буде відкритим. У ньому зможуть взяти участь банки, небанківські фінансові установи та їх клієнти. Згідно з проєктом, користувачі зможуть розраховуватися е-гривнями за допомогою так званих електронних гаманців, які в Україні законодавчо прирівняні до банківських рахунків, через відповідні застосунки на мобільних телефонах. Тобто йдеться перед усім про подальше спрощення та зручність здійснення розрахунків.

Водночас рішення про доцільність широкомасштабного випуску е-гривні в Україні Національний банк ухвалюватиме за результатами дослідження. У фінустанові зазначають, що підходитимуть до цього питання зважено, враховуючи, зокрема, потенційний вплив такого запровадження на фінансову систему держави.

У будь-якому разі е-гривня не стане заміною готівкової чи безготівкової форм гривні, а буде їх доповненням. Користувачі матимуть змогу без обмежень обирати, якою формою гривні (готівковою або безготівковою, у тому числі е-гривнею) здійснювати розрахунки, зазначив Поддєрьогін.



Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11