У МОЗ спростували фейк про дефіцит ліків в Україні

     Українцям на електронні скриньки масово приходять фейкові листи про дефіцит ліків у аптеках. В повідомленнях, надісланих начебто від Міністерства охорони здоровʼя (МОЗ), йдеться про те, що брак ліків виник на тлі відмови України від лікарських засобів російського чи білоруського виробництва, а також через ускладнену логістику. Більше того, зловмисники радять замість препаратів з доведеною ефективністю використовувати для лікування народні засоби. У МОЗ спростували цю неправдиву інформацію та закликали громадян довіряти лише офіційним джерелам.

     У МОЗ запевняють, що навіть потенційного дефіциту лікарських засобів в Україні немає:

      – Дана інформація не відповідає дійсності та є частиною ворожої ІПСО. Наразі в аптечних мережах немає дефіциту жодної групи препаратів. Пацієнти мають доступ до оригінальних та якісних генеричних лікарських засобів. Всі ліки постачаються до аптек як від українських, так і від іноземних фармкомпаній (звісно, за винятком країн-агресорів – росії та білорусі).

      Також немає дефіциту ліків у медичних закладах. У кожній лікарні сформовано резерв медикаментів, який необхідний для якісного та безоплатного лікування пацієнтів.

      Крім того, у рамках програми «Доступні ліки» українці мають змогу отримати медикаменти безоплатно або з незначною доплатою. Наразі до програми входять 515 торгових назв лікарських засобів та медвиробів.

      У міністерстві нагадують, що ще у 2022 році в Україні заборонили обіг ліків, вироблених у росії та білорусі.

     Лікарі закликають використовувати засоби із доказовою ефективністю, попередньо проконсультувавшись з лікарем:

      Жодні «народні засоби» не замінять повноцінне лікування та недостатньо вивчені з точки зору безпеки та ефективності.

      Не забуваємо, що ворог веде війну й в інформаційному просторі, щоб посіяти зневіру серед українців. Тож дотримуватися інформаційної гігієни наразі дуже важливо.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11