Сергій Шуваєв: «Робимо все можливе, аби жителі Покрова були з водою»

З тих пір, як російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС, наш Нікопольський район фактично залишився без централізованого водопостачання. Цей терористичний акт вороги здійснили 6-го червня. У той самий день Голова правління Покровського ГЗК Сергій Шуваєв зібрав нараду з керівниками, щоб якомога швидше проаналізувати ресурси та можливості підприємства і включитись у вирішення питання з водопостачанням.  У цьому напрямку спеціалісти нашого комбінату зробили все можливе. І ці роботи не зупиняються і зараз.

Власними силами забезпечили подачу води до міста

 14-го червня на нараді за участю технічного директора Покровського ГЗК Віктора Бондарця і міського голови Олександра Шаповала, а також керівників та спеціалістів комбінату і міськводоканалу, було прийняте рішення про необхідність будівництва водозабору для відновлення централізованого водопостачання у Покрові власними силами. Практично одночасно керівник підприємства прийняв ще одне важливе рішення – забезпечення працівників комбінату і містян питною водою зі свердловини. Вона вже протягом 5 місяців щодня доставляється автоцистернами підприємства до пунктів видачі.

Протягом червня колективи виробничих підрозділів Покровського ГЗК разом зі спеціалістами водоканалу та підрядної організації, працювали над будівництвом насосної станції, яка б могла здійснювати водозабір для подальшої подачі води до міста. Незважаючи на те, що до подібних робіт наші колеги залучались вперше, результат був вражаючим. Вже у липні жителі Покрова побачили воду у кранах своїх помешкань. Хтось і досі нарікає на її якість, але варто зрозуміти, що в нинішніх надскладних воєнних умовах – цей варіант був найбільш оптимальним для оперативної подачі централізованого водопостачання.

Капітальне будівництво водогону коштом держави

 Для глобального вирішення проблеми централізованого водопостачання в нашому регіоні було розпочате капітальне будівництво водогону з кошторисом у 8,5 млн грн з держбюджету. Такий шлях – один із компонентів стратегії держави щодо забезпечення питною водою постраждалих від російського теракту міст та сіл.

Агентство з відновлення розпочало роботу над проєктом подачі води з Карачунівського водосховища вже в перші дні після підриву Каховської ГЕС.  Паралельно з проєктуванням стартували будівельні роботи на першій ділянці магістрального водогону «Карачунівське водосховище – Кривий Ріг – Південне водосховище, Марганець – Нікополь, Хортиця (ДВС2) – Томаківка». Нова інфраструктура має на меті забезпечити якісною питною водою мешканців Нікополя, Марганця, Покрова, Томаківки, Кривого Рогу, Мар’янського.

Згідно з останньою офіційною інформацією, яку оприлюднив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук на своїй сторінці у Фейсбук, роботи тривають цілодобово, у три зміни. Наразі виконано 76% магістрального водогону «Карачунівське водосховище – Кривий Ріг – Південне водосховище, Марганець – Нікополь, Хортиця (ДВС2) – Томаківка». За повідомленням Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Дніпропетровській області, з 300 запланованих кілометрів вже готові 230.

Наразі будуються насосні станції, монтуються камери обслуговування, виконуються проколи під дорогами (альтернативний варіант, який не потребує руйнування асфальту і перекриття проїзної частини).

Підготували водогін до холодної пори

З огляду на те, що Україна перебуває у стані війни і передбачити подальші дії ворога досить складно, керівництво Покровського ГЗК переконане, що підготовка до зими має бути максимально ефективна. Це стосується і вирішення питання централізованого водопостачання.

  • Звісно, капітальний водогін будується, і ми маємо надію, що у найближчий час його запустять в експлуатацію. Але і зі свого боку все ж таки вирішили перестрахуватись. Локальна насосна станція, яку ми побудували потребувала захисту від впливу несприятливих погодних факторів. Ми рухаємось до зими, тому вирішили накрити наш водозабір металевою конструкцією, – розповідає Сергій Шуваєв.

 Над вирішенням цього питання протягом жовтня працювали фахівці ремонтно-механічного та автотранспортного цехів. Завдяки їхнім зусиллям, насосна станція надійно закрита від зовнішніх чинників металевим профнастилом.

Ці роботи вже повністю виконали, про що керівнику підприємства відзвітував головний інженер Юрій Коркодола.

 Попри всі складнощі, які зараз переживає комбінат, підприємство залишається соціально відповідальним. Навіть за відсутності стабільного прибутку в період призупинки основної діяльності, постійно триває пошук необхідних ресурсів для того, щоб забезпечувати людей водою, поранених захисників – донорською кров’ю, а військових – постійною підтримкою.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11