Днями на Дніпропетровщині зафіксували кілька випадків захворювання на сальмонельоз. Джерело зараження виявили в одному із закладів громадського харчування обласного центру. Держпродспоживслужба вилучила звідти продукти без маркування: курятину та яйця. На порушників склали адмінпротокол та дали 10 робочих днів, щоб виправити ситуацію. Про те, як же запобігти хворобі, йшлося на брифінгу в Дніпропетровській ОВА.
Про причини розповсюдження небезпечної інфекції у закладі харчування розповіла головний спеціаліст управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева:
– У результаті епідрозслідування виявили низку недоліків. Незадовільний стан приміщень, продукти невідомого походження, порушення режиму дезінфекції. Також у закладі не контролювали умови зберігання та якість харчів, не боролися зі шкідниками.
У разі інфікування на сальмонельоз перші симптоми проявляються протягом трьох діб і тривають до тижня.
Симптоми сальмонельозу:
- розлади шлунково-кишкового тракту,
- діарея,
- підвищення температури,
- головний біль,
- слабкість та зневоднення.
Однак у Міністерстві охорони здоровʼя України зазначають, що бувають випадки і безсимптомного перебігу цієї інфекції.
Щоб вберегтися від сальмонельозу, фахівці закликають дотримуватися наступних правил:
- ретельно мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі;
- під час приготування страв дотримуйтеся технології;
- продукти харчування зберігайте за належних умов згідно з термінами придатності;
- не купуйте продукти у місцях стихійної торгівлі;
- не вживайте питну воду з невідомих джерел.
Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви дбаєте про своє здоровʼя. Якщо у вас чи вашої дитини погіршилося самопочуття, не зволікайте – одразу звертайтеся до медиків!