Успіння Пресвятої Богородиці: прикмети, традиції та заборони

     28 серпня віряни відзначають одне з 12 найважливіших церковних свят ‒ Успіння Пресвятої Богородиці. У народі його ще називають Перша Пречиста або Богородична Пасха. Це світле і спокійне свято завершує річне коло двунадесятих біблійних свят. За новоюліанським календарем у наступному році його відзначатимуть 15 серпня.

Перехід від земного життя у вічне

     Саме слово «успіння» означає «тиха смерть». За легендою, Діва Марія наприкінці свого земного життя мешкала в Єрусалимі. Вона часто приходила помолитися до скелі Голгофа, де розіпʼяли її сина. Одного разу під час молитви перед Богородицею зʼявився архангел Гавриїл і розповів про її швидку смерть. Але наставив не боятися, бо попереду на Матір Божу чекає вічне життя на Небесах. Сенс свята ‒ показати, що ніщо не закінчується зі смертю, а лише переходить від земного життя у вічне.

      Архангел вручив Діві Марії гілку від райського дерева, яку несли перед труною під час поховання. Перед смертю Марії в Єрусалим прибули всі апостоли, крім Фоми. Вони віднесли тіло Богородиці в Гетсиманський сад, у якому вона заповідала поховати себе ‒ біля батьків і чоловіка Йосипа Обручника. Під час поховання на землю зійшов Ісус Христос і забрав душу матері в Царство Небесне.

      Успіння Пресвятої Богородиці має і другу назву ‒ Богородична Пасха. В храмах цього дня виносять плащаницю Богоматері, на другий або третій день звершується чин поховання Богородиці. З плащаницею парафіяни обходять навколо храму.

Народні прикмети у день Успіння Пресвятої Богородиці

     Свято Перша Пречиста ‒ це одне з улюблених у народі свят, коли вшановують матінку-землю. Час з Успіння до 11 вересня вважається молодим бабиним літом.

     За спостереженнями за природою впродовж дня можна визначити якими будуть осінь і зима:

    • якщо день сонячний і теплий ‒ бабине літо буде прохолодним;
    • побачите веселку ‒ чекайте теплу і сонячну осінь;
    • багато павутини ‒ взимку буде мало снігу;
    • пішов дощ ‒ дощитиме до кінця вересня;
    • туман ‒ до врожаю грибів.

Що сьогодні не можна робити?

     На це свято є кілька суворих заборон:

    • категорично заборонено лихословити ‒ вважається, що за це Бог карає заїканням, німотою або втратою пам’яті;
    • не можна працювати, особливо прибирати, прати, готувати, займатися рукоділлям;
    • заборонено лаятися, зʼясовувати стосунки;
    • краще не брати в руки ріжучі предмети, палити багаття, веселитися;
    • не можна стригти волосся, аби не «відрізати свою долю»;
    • не ходіть сьогодні босоніж ‒ вважається, що пролиті за Божою Матірʼю сльози роблять землю гіркою і тому можна захворіти.

Що потрібно робити на Успіння?

     У це свято слід піти до церкви, поставити свічку. Якщо немає такої можливості помолитися вдома, попросити Богородицю про здоровʼя і благополуччя для себе і рідних. Найголовніше ‒ не тримати ні на кого зла. Вважається, якщо щиро помолитися і покаятися у гріхах, жінки можуть заслужити прощення за рік.

      За традицією в храмах цього дня освячують зерно нового врожаю та хліб, спечений із борошна свіжого помелу. Існує повірʼя, що скуштувавши шматочок короваю із борошна дожинок (незжатого снопа), можна зцілитися, а залишивши його частину в затишному місці, матимете оберіг, що відведе голод і хвороби.

      Цього дня також існує традиція допомагати нужденним.

      Можна робити закрутки на зиму.

      У свято закінчується Успенський піст і починається осіння пора весіль.

      Бажаємо, щоб світла віра не згасала у ваших серцях. Нехай Божа Мати дарує благословення на добрі справи, оберігає синів і доньок України на фронті та допомагає нам наближати Перемогу.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11