Віднині всі нові будівлі в Україні повинні мати простір для укриттів

З початком повномасштабної війни, з постійною загрозою ракетних ударів і атак ворожих БПЛА, стало зрозуміло, що належним чином обладнані та інклюзивні укриття – це необхідність для українців. На превеликий жаль, технічні характеристики наявних сховищ виявилися далекими від потреб сьогодення. І саме для того, щоб в майбутньому убезпечити людей, громадська організація «Безбар’єрність» у складі робочої групи, під головуванням Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, надала експертні рекомендації до проєкту нових державних будівельних норм.

Результатом плідної взаємодії стало затвердження документу, який регламентує нові державні будівельні норми «Захисних споруд цивільного захисту». Він набере чинності вже у листопаді та стане обов’язковим для дотримання під час нового будівництва або реконструкцій.

Що мається на увазі?

Згідно документу, всі проєкти будівель – будь то школа, лікарня чи дитячий садочок, повинні будуть передбачати облаштовані належним чином укриття. В тому числі бути обладнані пандусами (підйомними пристроями та механізмами), мати візуальну та тактильну навігацію, а також контрастне маркування на сходах та порогах.

Окрім цього, в документі прописана рекомендація стосовно необхідності використання матеріалів із світловідбивальними властивостями. Це допоможе орієнтуватися людям у приміщенні під час можливої відсутності електроенергії.

Для кого придумали ці нововведення?

Ініціатори документу запевняють, що їхній задум покликаний убезпечити життя всіх українців, а не лише людям в інвалідних візочках, більшість з яких не могли вибратися зі свого дому у перші дні повномасштабної війни. Вони не тільки для незрячих людей, які, прямуючи в безпечне місце, стикаються з безліччю небезпечних моментів. Не лише для людей похилого віку, адже для них важлива проста навігація та близькість розташування укриття.

Насправді подібні зміни потрібні абсолютно всім, адже саме безбар’єрність враховує потреби всіх, без винятку, людей.

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11