Чи готова енергосистема України до зими та як «сховати» її потужності від ворожих обстрілів?

З наближенням холодного сезону все більше занепокоєння в українців викликає питання готовності вітчизняної енергосистеми до викликів війни. Адже всі ми пам’ятаємо, як окупанти, намагаючись посіяти паніку та страх серед людей, цілеспрямовано обстрілювали об’єкти енергетичної інфраструктури. Такі дії призвели до чималих руйнувань та запровадження графіків відключення електроенергії в усій Україні, у тому числі і зупинки великих промислових підприємств – таких, наприклад, як наше. Протягом літнього періоду фахівці займалися відновленням потужностей та готували енергосистему до холодів. Наскільки їм це вдалося – дізнавайтеся далі.

Міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону, зазначив, що зараз дуже важко спрогнозувати кількість можливих обстрілів та їхні наслідки для енергосистеми. Разом з тим, саме від цього напряму залежить її безперебійна робота.

Посадовець додав, що не останню роль в цьому питанні відіграє злагоджена робота наших сил протиповітряної оборони, акцентувавши на тому, що зараз «її рівень набагато вищий та кращий, ніж це було минулої зими».

За словами міністра, навіть якщо російські окупанти зможуть своїми атаками пошкодити об’єкти генерації чи передачі, це буде мати тимчасовий характер.

Звісно, ви можете спитати: а чому ж Україна не подбає про захист енергообладнання від ворожих ракет? Як виявилося, ця задача дуже важка. Для захисту потрібно було б сховати трансформатори під землю. Та, на превеликий жаль, зробити це неможливо. І проблема не тільки в тому, що дорого та довго. Насправді підземних підстанцій з напругою 750 кВ не існує в світі. Також це дуже проблематично реалізувати через вагу та розміри трансформаторів. Крім того, вони можуть вийти з ладу від перегріву. Трансформатори, які в інших країнах розташовані під землею, мають нижчий клас напруги, і вони одразу планувалися і проєктувалися саме як підземні.

У пресслужбі «Укренерго» повідомили, що подібні масштабні роботи могли б тривати щонайменше півроку, а то й цілий рік, і вони б точно не залишилися непоміченими для ворога.

Недостатньо сховати тільки трансформатор, треба закрити від нападників і все супутнє обладнання. Це неможливо реалізувати за кілька місяців одночасно на всіх підстанціях. Тому, готуючись до наступної зими, ми використовуємо переважно інші способи захисту, додали у компанії.

А як краще підготуватися до зими звичайним українцям?

Маємо декілька слушних порад:

  • Подбайте про утеплення житла. Закрийте щілини у вікнах, під дверима за допомогою спеціальних плівок, герметика, поролону, стрічок для утеплення.

  • Якщо ви проживаєте у будинку з центральним опаленням, придбайте обігрівач, у приватному будинку подумайте про різні види палива, запасіться дровами, соляркою і грубкою для приготування їжі. Заздалегідь подумайте про теплу зону у квартирі. Це найбільш утеплене місце, де можна буде сконцентрувати всі джерела тепла.

  • Подбайте про теплий одяг байкові піжами, термобілизну, вовняні шкарпетки та светри. Обирайте натуральні тканини, бо вони краще зігрівають. Також закупіть теплі пледи.

Попри все, віримо, що завдяки майстерності наших оборонців неба та професійності енергетиків ми зуміємо разом пройти цей складний період. Налаштовуємося тільки на позитив! Віримо, що вистоїмо і вкотре продемонструємо нашу незламність!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11