Україна спростувала чутки про наказ путіна щодо «підриву ЗАЕС»

Інформація про те, що російський диктатор путін нібито віддав наказ про підрив Запорізької атомної електростанції, не відповідає дійсності. Про це заявляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки SPRAVDI.

Сьогодні, 16 серпня, мережею почали ширитися чутки про те, що путін віддав наказ підірвати ЗАЕС. Одночасно із Запорізькою в рф нібито планують створити техногенну катастрофу на Курській АЕС, щоб звинуватити у цьому Україну. Ця жахлива подія, згідно з повідомленням, мала б статися «наприкінці серпня-початку вересня». Такі плани буцімто підтримувала частина керівництва силового та військового блоків рф і готувала їх до реалізації.
Але чи дійсно загроза настільки велика? Відповідь на це питання дали у Головному управлінні розвідки України. Свою аргументовану думку висловив і голова Запорізької ОВА Юрій Малашко

Перш за все відзначимо, що єдиним джерелом інформації про нібито наказ про «підрив ЗАЕС» був російський анонімний телеграм-канал. І це вже повинно наштовхнути на думку про те, що не варто довіряти ворожим інформаційним джерелам.

До того ж, через декілька годин українська сторона прокоментувала подібну заяву. Так Голова Запорізької ОВА Юрій Малашко наголосив, що «Наразі інформація, яка поширюється у ЗМІ стосовно якогось спланованого теракту російськими окупантами на Запорізькій атомній електростанції, не підтверджується. Вона не відповідає дійсності».

У Головному управління розвідки (ГУР) також запевнили, що зараз ймовірність провокацій на ЗАЕС мінімальна, загрози немає. Як зазначають у ГУР, подібні новини – ні що інше, як інформаційний ворожий вкид, частина ІПСО (інформаційно-психологічної операції), якою окупанти намагаються посіяти паніку та залякати українців.
У разі підвищення ймовірності провокацій, як і раніше, ГУР, Президент та інші спецслужби обов’язково попередять. А ось зараз хвилюватися не варто, – наголосили у розвідці.

Чому ж не можна довіряти такій інформації?
Відповідає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки SPRAVDI
По-перше, загроза провокацій на ЗАЕС існує від початку її захоплення росіянами – про це неодноразово попереджали у ГУР та керівництві України.
По-друге, джерелом інформації, яку розповсюдили у медіа, є один з популярних буцімто опозиційних телеграм-каналів рф, який спеціалізується на публікації інсайдів та конспірологічних теорій.
Такі канали не можуть бути надійним джерелом інформації. До того ж, вони можуть адмініструватися спецслужбами рф.
Тому закликаємо довіряти лише офіційним джерелам інформації та дотримуватися інформаційної гігієни. Ми, зі свого боку, намагатимемось вам у цьому допомогти.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11