Українську формулу миру підтримали учасники саміту в Саудівській Аравії

     Цими вихідними, 5-6 серпня, у місті Джидді, що у Саудівській Аравії, відбувся саміт за представництва понад 40 держав. Головною темою зустрічі стала «формула миру» для врегулювання війни, розвʼязаної росією проти України. У перемовинах наживо та в онлайн-форматі брали участь дипломатичні радники із національної безпеки та політичні директори зовнішньополітичних відомств. За дорученням Президента Володимира Зеленського, українську делегацію в Джидді очолив керівник Офісу Глави держави Андрій Єрмак.

     В Офісі Президента зазначили, що саміт у Саудівській Аравії став важливим кроком до практичної реалізації мирних ініціатив України.

      – Ми мали дуже продуктивні консультації щодо ключових принципів, на яких має будуватися справедливий і міцний мир. У нас була надзвичайно чесна, відкрита розмова, під час якої представники кожної країни могли озвучити свою позицію й бачення. Були різні погляди, але всі присутні засвідчили відданість своїх країн принципам Статуту ООН, міжнародного права та поваги до суверенітету й непорушності територіальної цілісності держав. І саме на цих принципах побудована «Формула миру» Президента Зеленського, про яку ми докладно розповіли, – зазначив Андрій Єрмак.

     До консультацій у Джидді долучилися делегації з Австралії, Аргентини, Бахрейну, Болгарії, Бразилії, Данії, Канади, Чехії, Чилі, Китаю, Єгипту, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Індії, Італії, Йорданії, Кувейту, Латвії, Литви, Норвегії, ОАЕ, ПАР, Польщі, Південної Кореї, Румунії, Словаччини, Іспанії, Швеції, Туреччини, Союзу Коморських Островів, Великобританії, США, Японії, Катару, а також Євросоюзу та ООН. Важливо, що міжнародні партнери під час обговорень мали можливість дізнатися від України правду про війну.

     Цікаво, що росія єдина із блоку БРІКС (Бразилія, рф, Індія, Китай, ПАР), не отримала запрошення на саміт. З представниками Глобального Півдня сторони обговорили можливості розширення двосторонньої співпраці, зокрема в торговельно-економічній сфері, галузі освіти, в гуманітарному напрямі, а також підготовку до саміту Україна – Африка.

     Як стверджують організатори, велика кількість країн-учасниць на зустрічі продемонструвала «сильну глобальну зацікавленість у встановленні стабільного та міцного миру».

     У рамках консультацій українська делегація на чолі з Андрієм Єрмаком провела низку двосторонніх зустрічей, на яких обговорили із партнерами деталі співпраці.

     Нагадаємо, що українська формула миру передбачає такі кроки:

    • забезпечення радіаційної, ядерної, продовольчої, енергетичної безпеки,
    • звільнення всіх полонених і депортованих,
    • виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України,
    • виведення російських військ і припинення бойових дій,
    • повернення справедливості,
    • протидія екоциду,
    • недопущення ескалації,
    • фіксація закінчення війни.

     – Кожна держава-учасниця має змогу проявити лідерство у глобальних зусиллях заради миру. І більшість із них уже визначила свою роль у реалізації окремих пунктів формули, – наголосив керівник Офісу Президента.

     Зараз увага всього цивілізованого світу прикута до воєнних злочинів росії на території нашої держави. Консолідація зусиль спрямована на встановлення справедливого миру, який можливий лише після Перемоги України. Добре, що партнери це розуміють та консолідують зусилля задля досягнення спільної мети.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11