Як вберегтися від ботулізму: поради фахівців

     Лікарі називають ботулізм найнебезпечнішою гострою токсикоінфекцією. Це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Адже бактерії ботулізму містять одну з найсильніших у природі біологічних отрут – ботулотоксин, усього лише 0,3 мікрограма якого є смертельною дозою для людини. Як уникнути підступної хвороби, розповіли у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

  Підступність ботулізму полягає в тому, що визначити заражений продукт на смак та запах неможливо. Токсини всмоктуються у кров і розносяться організмом. Тому хвороба розвивається стрімко. Упродовж 2-5 днів зʼявляються перші симптоми температура, нудота, блювота, діарея, сухість у роті та горлі. Далі розпочинається порушення зору й дихання, м’язова слабкість, головний біль, запаморочення. Без вчасно наданої медичної допомоги людина може померти.

     – Влітку зростає ймовірність захворіти на ботулізм. Найчастіше небезпечний токсин міститься в рибі. Нині ловити її у регіоні заборонено. А ще продавати улов з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської і Херсонської областей. Це превентивні заходи через теракт на Каховській ГЕС, зазначила лікарка з гігієни харчування Обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Курбатова.

     Вона додала, що обмеження – тимчасові. Діятимуть до стабілізації епідеміологічної ситуації у зоні надзвичайної ситуації.

     Фахівчиня наголосила, що не можна збирати мертву рибу, тим паче – готувати та вживати у їжу. Жодна її обробка не зменшує ризик захворювання на ботулізм.

      – Збудники хвороби можуть бути в консервах, копчених або в’ялених рибі й м’ясі, ковбасних виробах. Найчастіше, якщо ці продукти домашнього приготування. Цьогоріч в області вже зафіксований один випадок ботулізму. Занедужав чоловік з Дніпровського району. Він вживав власноруч виловлену річну рибу. Довго знаходився на лікуванні. На щастя, вижив, розповіла Наталія Курбатова.

     Хвороби можна уникнути, якщо дотримуватися простих правил: не вживати протерміновану консервацію, їжу з банок зі здутими кришками, не купувати продукти з рук на вулицях та стихійних ринках, особливо в’ялену або копчену невипотрошену рибу.

     Завiдувачка лабораторiєю особливо небезпечних iнфекцiй Обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Краус додала:

     – Проводимо дослідження при найменшій підозрі на ботулізм. Беремо аналізи у людини. За можливості, перевіряємо продукти, які вона вживала. Така діагностика потрібна, аби медики могли якнайшвидше призначити лікування.

     При перших ознаках отруєння слід негайно звернутися до лікаря. Госпіталізація – обов’язкова, незалежно від складності перебігу захворювання.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11