Російські воєнні злочинці стають дедалі ближчими до трибуналу

     3-го липня в Гаазі офіційно розпочав свою роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA). В ньому працюватимуть прокурори з України, Євросоюзу, США та Міжнародного кримінального суду (МКС).

     На урочистому відкритті Генеральний прокурор України Андрій Костін акцентував, що ICPA має особливе значення для України. Це чіткий сигнал до того, що світ об’єднаний і непохитний на шляху забезпечення відповідальності російського режиму за всі прояви агресії, геноцид та воєнні злочини.

     – Це початок кінця безкарності за злочин агресії. Відсьогодні в Гаазі працюватимуть українські прокурори. Представники JIT з Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Румунії разом з ними долучаться до роботи ICPA на стартовому етапі. Спеціальний прокурор США з питань злочину агресії підтримуватиме діяльність Центру. Інші країни та інституції зможуть приєднатися протягом найближчих місяців, – повідомив Андрій Костін.

     Також він вказав на прогалину в архітектурі міжнародного кримінального правосуддя щодо відповідальності за злочин агресії. На його думку, ICPA стане одним з елементів який посилить юридичні механізми запобігання агресії та зміцнить правосуддя.

     – Щиро вдячні кожному з партнерів, які долучилися до створення Центру: Євроюсту який розміщує його на базі своїх потужностей, Єврокомісії, яка забезпечує фінансування, представникам JIT та Міністерства юстиції США, які беруть участь у його роботі, та Уряду Нідерландів, який систематично підтримує цю та інші важливі ініціативи у сфері міжнародного правосуддя, – наголосив Андрій Костін. – Твердо переконаний, що разом ми зможемо відновити справедливість. Це означає невідворотне покарання агресора – росії, яка розв’язала найкривавішу війну в Європі та продовжує щодня порушувати міжнародне право і права людини.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11