В її очах горять іскри, а рукам підкорюється метал

Сьогодні, в останню п’ятницю травня, в Україні своє професійне свято відзначають наші колеги, без яких не обходиться жоден ремонт на нашому підприємстві. Це – зварювальники. Їх спеціальність ніколи не втрачає своєї актуальності. Адже від професіоналізму зварювальника залежить міцність та безпека експлуатації металоконструкцій в екскаваторах, роторних комплексах, на фабриках, в машинах та навіть у будівлях і спорудах.
Тому кожен основний та ремонтний цех нашого комбінату має у своєму складі фахівців цього напрямку. На фабриках Покровського ГЗК працює 28 електрогазозварників, у кар’єрах – 27, ще 93 – у допоміжних цехах. Всього 148 представників цієї професії гідно виконують свої задачі на благо підприємства.

Особливою популярністю зварювальники користуються у Ремонтно-механічному цеху (РМЦ), де відновлюють та виготовляють деталі для обладнання. Причому однаково вправно та якісно цю роботу виконують як чоловіки, так і жінки.
З нагоди професійного свята ми поспілкувались з однією представницею нежіночої професії. Знайомтесь – Ольга Кожанова – електрогазозварювальниця дільниці з ремонту та виготовлення металоконструкцій РМЦ.

Їй пасує амплуа зварювальниці

Ольга родом з Покрова. Професію зварювальника жінка отримувала у Центрі підготовки та перепідготовки робітничих кадрів. Говорить, що їй просто захотілося спробувати себе у такому незвичному для багатьох дівчат амплуа.
– Мені стало цікаво, як це займатися зварюванням. Щоб зрозуміти і спробувати на власному досвіді, вступила на навчання. Під час практики на комбінаті зрозуміла, що у мене виходить працювати зі сварочними швами, мені це подобається. Згодом переконалась, що хочу пов’язати своє життя з цією професією. Так і залишилась працювати в РМЦ, – розповідає Ольга Кожанова.
Трудовий стаж нашої співрозмовниці складає 5 років. Протягом цього часу вона не лише адаптувалася до специфічних умов роботи, але й виховала в собі дуже важливі для зварювальника якості – наполегливість та любов до своєї справи. Саме вони допомагають їй виконувати будь-які завдання, навіть найскладніші. До речі, одним з таких стало виготовлення стріли для автокрану.
– Це було дуже відповідально. Я хвилювалася, адже розуміла, що повинна виправдати покладені на мене сподівання. І у мене вийшло, чому я дуже рада, – зазначає Ольга.
Взагалі зварювальниця впевнена, що немає таких задач, яких не можливо виконати. Просто слід все продумати до дрібниць, і тільки тоді, озброївшись знаннями та гарним настроєм, братися до справи.

Дружній колектив зварювальників об’єднує спільна справа та підтримка

З початком війни роботи у колективі дільниці з ремонту та виготовлення металоконструкцій РМЦ не стало менше. Адже частина працівників, взявши до рук зброю, стали на захист України. Серед них: Євген Бєлобородов, Олександр Кацило, Олексій Бондухов, Олександр Слабко та Леонід Гусєв. Ті ж, хто залишився, щоденно кують Перемогу, міцно тримаючи виробничий фронт. Це такі електрогазозварники, як Сергій Сергунов, Валентина Корольова, Віктор Гайдиш, Вадим Демніченко, Андрій ЯкушевСергій Лущицький, Дмитро Слабко, Дар’я Шабаловська, Андрій Кувалдін, Богдан Циганок та Артур Слукін.
Ольга Кожанова з упевненістю говорить, що кожен з її колег завжди готовий прийти на допомогу та за необхідності підтримати. Такої ж думки і керівники дільниці: начальник Едуард Бахтін та майстер Юлія Капустян, котрі, маючи чималий виробничий досвід, завжди тримають руку на пульсі цехових подій.

Мама, дружина і творча майстриня

Та не тільки роботою живе наша співрозмовниця. Ольга разом з чоловіком Олександром, котрий працює змінним електриком у Чкаловському кар’єрі №2, виховують двох дітей. Донька Ліліана вчиться на журналіста у Дніпрі, син Віталій закінчив 8 клас.
У вільний час Ольга полюбляє грати з сином у настільні ігри, а також виготовляє поробки з пап’є-маше і займається реконструкцією старих іграшок.
– Взагалі мені подобається створювати щось нове своїми руками – чи то поробка, чи металоконструкція. Мене захоплює цей процес, адже я знаю – в кінцевому результаті все вийде! – ділиться Ольга.

Цілеспрямованість, впевненість у власних силах та робота на результат – ось ті риси, які притаманні нашій співрозмовниці. Ольга Кожанова точно знає, чого хоче від життя і намагається завжди досягати своєї мети. Цього ми їй і бажаємо в подальшому.

Сьогодні ж вітаємо всіх зварювальників комбінату. Бажаємо, щоб у ваших руках завжди гладко лягав будь-який шов! Нехай зайці не танцюють перед очима, а дуги з’являються тільки в небі – з різнобарвною веселкою. Якісних матеріалів, відмінного результату, професійного розвитку та мирного неба!
Зі святом вас, дорогі наші колеги!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11