Про 7 блекаут ЗАЕС та важливість заощаджувати електроенергію

Вранці 22 травня офіційний канал НАЕК «Енергоатом» повідомив, що через нічну масовану ракетну атаку злочинної армїі рф по Україні відключилась остання високовольтна лінія електропередачі Дніпровська 750 кВ, від якої живила власні потреби тимчасово окупована Запорізька АЕС.
Таким чином, від початку окупації ЗАЕС (з 4 березня 2022 року), станція вже всьоме перемкнулася на режим блекауту.
– Після втрати зовнішнього живлення, яке є життєво необхідним для роботи насосів охолодження ядерного палива в басейнах витримки та ядерних реакторах енергоблоків, в автоматичному режимі ввімкнулись всі дизель-генератори АЕС. Запасу пального для них вистачить на десять діб, – зазначають в «Енергоатомі».
Також у повідомленні наголошується, що подальша окупація Запорізької атомної станції росією, несе радіаційну безпеку об’єкта.
– ЗАЕС негайно має повернутись під повний контроль законного оператору – Енергоатому, з подальшим приведенням станції до нормального режиму експлуатації з поновленням ядерної і радіаційної безпеки об‘єкта, – наголошує керівництво «Енергоатома».
Міжнародну спільноту вкотре закликають вжити термінових дій та разом зупинити ядерний тероризм.

На щастя, через декілька годин після відключення зовнішньої лінії електропостачання на ЗАЕС, українські фахівці відновили її роботу. Завдяки спеціалістам мінімізовано ризик ядерної та радіаційної аварії.

Не забуваємо про необхідність економії електроенергії
Варто зазначити, що ЗАЕС – не єдиний об’єкт енергосистеми, який піддається ворожим обстрілам. Згідно статистичних даних, протягом травня генеруючі підприємства ДТЕК Енерго були вже атаковані тричі, а з вересня минулого року – 33 рази.
Дуже часто пошкоджень зазнають і розподільчі мережі у прифронтових та прикордонних регіонах. Через це енергетики змушені постійно їх ремонтувати. Водночас триває ремонтна кампанія на низці атомних та теплових електростанцій. Про це повідомляє офіційний телеграм-канал Національної енергетичної компанії «Укренерго».

– Через сукупність цих факторів зменшився обсяг виробництва електроенергії. Наразі її достатньо для покриття потреб споживачів, але для збереження балансу в вечірні години необхідно ощадливе споживання, – зазначає керівництво енергокомпанії.
Саме тому українців просять перенести використання електроенергії з вечірніх годин (19:00 до 22:00) на ранок, день, або ніч.
Вимкнувши декілька електроприладів або використовуючи їх не в період вечірнього піку, ви допоможете зменшити навантаження на енергосистему та полегшити її балансування.

Ми ж, у свою чергу, дякуємо нашим мужнім героям енергетичного фронту, які полагодили пошкоджену лінію та заживили ЗАЕС, не допустивши виникнення надзвичайної ситуації. А також закликаємо всіх максимально ощадливо використовувати цінний ресурс, що дуже важливо для функціонування системи енергопостачання.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11