Комбінат сьогодні і завтра. Ситуацію обговорювали керівники і профлідери підприємства

Адміністрація і профспілковий комітет Покровського гірничо-збагачувального комбінату зустрілись разом, аби обговорити поточну ситуацію на підприємстві. Війна внесла в неї свої помітні корективи. Всім учасникам гірничо-металургійного комплексу зараз досить не просто виживати. І наш комбінат не є винятком. Всі ми це прекрасно бачимо і відчуваємо на собі. Але підприємство займає не найгіршу позицію. Настрій керівництва та профкому – рішучий, дії – цілеспрямовані, направлені на підтримку виробництва і трудового колективу.

Докладно про стан справ керівникам цехових профспілкових організацій розповідали Голова правління Сергій Шуваєв та технічний директор Віктор Бондарець. Найбільш актуальні питання, які зараз на порядку денному кожного підрозділу, ставили очільник профкому Євген Запускалов та його заступник Юрій Чепінський.

Виробництво: коротко і по суті

З 1-го грудня 2022 року Покровський ГЗК був змушений зупинитись через дефіцит електроенергії в загальнодержавній системі, якої не вистачало, щоб забезпечувати роботу підприємства. Але це не єдина причина. Наші фабрики – Олександрівська, Чкаловська та Богданівська – зупинились ще раніше, з 1-го жовтня, як всі ми пам’ятаємо. Причиною такого рішення стала не тільки електроенергія. За словами Сергія Шуваєва, протягом простійних місяців і до квітня об’єми реалізації концентрату знизились у 6 разів. І справа не тільки в логістиці, зараз уже є шляхи, якими можна вивозити продукцію, проблема – у значному зменшенні попиту на феросплави. Правда, з квітня ситуація почала рухатись у кращий бік: відвантаження концентрату, який випускає Чкаловська збагачувальна фабрика, збільшилось з 20 до 45 тисяч тонн.

Готову продукцію ми реалізовуємо тільки на Нікопольський феросплавний завод, бо Запорізький зараз практично повністю зупинений, – розповідає Голова правління. – НЗФ потребує продукцію виключно ІІ сорту. Ось вам і відповідь на питання: чому працює в основному Північний кар’єр. Бо саме цей підрозділ видобуває потрібну сировину, яка після збагачення реалізується нашим партнерам у вигляді концентрату. Економіка диктує свої умови, на яких підприємство і тримається на плаву. Хочу підкреслити, що незважаючи на всю складність ситуації, комбінат продовжує платити податки, сплачувати за електроенергію, забезпечувати працівників спецодягом і засобами індивідуального захисту, платити середній заробіток нашим колегам, які стали до лав ЗСУ, і виплачувати заробітну плату всьому персоналу – тим, хто залучається до роботи, і тим, хто відправлений на вимушений простій. Звісно, доходи нашого трудового колективу, особливо тих людей, які не виходять на роботу, значно знизились, і ми це прекрасно розуміємо. Зі свого боку робимо все можливе, аби залучити до виконання завдань якомога більше людей. До слова, сьогодні наші працівники залізничного та автоцеху виконують роботи для Марганецького ГЗК та Нікопольського феросплавного заводу.

 «Як зараз нараховується заробітна плата?», – запитав голова профспілки Євген Запускалов.

Ми довго вибудовували справедливу логіку по нарахуванню заробітної плати для працюючих.  Вийшли на те, що вони отримують 70% доходу від повного заробітку. Робітник отримує виплати по тарифу/окладу, за вислугу років, вечірні і нічні зміни, а також розрахунковий відсоток премії. За такою схемою ми виплачуємо заробітну плату працівникам виробничих підрозділів, які задіяні у роботі. За квітень це стосується колективів Чкаловської збагачувальної фабрики, Північного кар’єру, частини ремонтно-механічного, електроремонтного, автотранспортного, залізничного цехів, а також центральної енерголабораторії. Трудовий колектив апарату управління комбінату працює по 4-денному графіку, заробітна плата нараховується за такою ж самою схемою, як і для виробничників. Персоналу, який задіяний на регламенті та охороні, виплачується тариф, доплата за вечірні і нічні зміни і вислугу років. І, як ви знаєте, всі, хто знаходиться на вимушеному простої, отримують 2/3 від окладу/тарифу, – розповів Сергій Павлович. 

Ред. Через декілька днів після зустрічі профактиву та керівників комбінату відбувся захист бюджету підприємства перед акціонерами. Одним з основних питань було підвищення відсотка доходу від повного заробітку для працюючих людей – з 70% до 80%. Воно було вирішене позитивно. Тобто вже за квітень той персонал, який був задіяний у роботі, отримає заробітну плату з урахуванням цієї зміни.

Про перспективи роботи підприємства

Звісно, подальша доля комбінату буде залежати від безпекової та економічної ситуації. У разі відсутності попиту на феросплави, об’єми виробництва готової продукції нашого підприємства, за логікою, не збільшаться. У такому випадку Чкаловська збагачувальна фабрика, яка відпрацювала у квітні, а з 1-го травня стала на ремонт, запускатиметься у липні, жовтні, частково – в листопаді та грудні. Можливо влітку фабрика розпочне роботу раніше запланованого періоду – всередині червня. Це залежатиме від того, чи забезпечить Північний кар’єр потрібні об’єми завалки для ЧЗФ і від попиту на продукцію. У травні в роботі залишається тільки цей кар’єр, частково працюють ремонтні і транспортні підрозділи. Ремонти виконуються на Чкаловській фабриці та Дільниці магнітної сепарації №2.

Парк техніки

Попри всі складності, сформували Програму технічного розвитку підприємства на 2023 рік. Її витратну частину розрахували на рівні 68 млн грн. Основні статті витрат – забезпечення ремонту обладнання Північного кар’єру та ЧЗФ. В блоці нової техніки першочергово заплановане придбання 50-тонного крану. За словами Сергія Шуваєва, є й друга черга – це купівля 4 автобусів, але виконання цього завдання стане можливим за умов зростання реалізації готової продукції і відповідно – об’ємів фінансування підприємства.

Чому саме на цих видах техніки сконцентрована увага у ПТР? Бо їх парк найбільше постраждав через війну. Голова правління розповів, що з 2014 року комбінат відправив на фронт 37 одиниць техніки, більша частина з яких – це автобуси. Крім цього, додалась ще одна проблема – відсутність запчастин для комплектації ремонтів автобусів і кранів. Ця техніка, у переважній більшості, виробництва рф та білорусії, закупівля запчастин для неї – це фінансування тероризму, тому керівництво комбінату категорично проти цього. От і маємо складну ситуацію, коли день за днем все більше одиниць зазначеної техніки втрачає свій технічний ресурс. Але з автобусами ситуація наразі контрольована. Це підтверджує і профспілковий комітет.

Говорячи про автобуси, важливо зауважити, що вирішено питання по виділенню з 1-го травня пасажирського транспорту в рамках надання ритуальних послуг для працівників, ветеранів підприємства та їх рідних. Нагадаємо, що із запровадженням воєнного стану цей пункт колективного договору був скасований. Тепер він знову діє.

Відпочинок трудового колективу

Незважаючи на військові дії, життя триває, треба шукати в ньому і позитивні моменти. Про це теж поговорили під час зустрічі. Зокрема, торкнулись літнього відпочинку трудового колективу. Звісно, ворог забрав у нас можливість оздоровлюватись на морі, але, сподіваємось, що це не надовго. Тому в цьому році, як і в минулому, з початком теплого сезону для працівників відкриють бази відпочинку підприємства. Туди з 1-го червня буде курсувати автобус. Сергій Павлович також додав, що вже розпочала свою роботу соціальна програма «Буковель». Всі хто має, можливість та бажання відпочити на лоні карпатської природи, може скористатись нею. Умови – як і раніше: 50% витрат від вартості путівки бере на себе працівник і стільки ж компенсує підприємство.

Так сьогодні виглядає виробнича ситуація на комбінаті. Але керівництво та профспілковий комітет не втрачають оптимізму і надії на краще. Роблять все можливе, щоб ці «кращі часи» настали якомога швидше. Та, на жаль, далеко не все залежить від них. Кожен день роботи Покровського ГЗК перетворився на боротьбу за утримання існуючого виробництва та пошук можливостей для його розширення із залученням до роботи більшої кількості персоналу. При цьому триває важлива і велика робота з надання допомоги нашим колегам-Захисникам України, які зараз боронять країну від ворожої навали. Дякуємо їм за кожен мирний день у Покрові і разом допомагаємо наближати нашу спільну Перемогу.

                                                                                                                                                                                                                   Наталія ЧЕПЕЦЬ

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11