Які зміни для українців набрали чинності з травня?

Починаючи з 1 травня, в нашій державі відбулися певні зміни, котрі стосуються виплат ВПО, призначення субсидій, пенсій та низки інших суспільно важливих ініціатив. Що саме зміниться у травні, читайте далі.

Тарифи на комунальні послуги

Підвищення вартості комунальних послуг на офіційному рівні поки не анонсується.

Гарною новиною стало продовження пільгових тарифів на електроенергію для споживачів ще на місяць. Тобто до кінця травня тариф буде складати 1,44 грн/кВт-год (при споживанні до 250 кВт на місяць), та 1,68 грн/кВт-год при споживанні понад 250 кВт.

Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський заявив, що уряд розглядає декілька варіантів підвищення тарифу: до 2,40 гривень та до 2,80 гривень за 1 кВт-год.

Тарифи на водопостачання також поки залишаються без змін. Незважаючи на те, що водоканали планували підвищити ціни, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) ще не затвердила відповідне рішення.

Щодо вартості 1 кубометра газу, то у «Нафтогазі» повідомили, що зафіксували поточний тариф у 7,96 гривні за кубометр ще на 1 рік, до 1 травня 2024-го.

Важливо й те, що на період дії воєнного стану в Україні наклали мораторій на тарифи на постачання та розподіл газу, гарячу воду, опалення. Вартість цих послуг залишається на довоєнному рівні.

Також не припиняє діяти рішення, згідно з яким не стягується заборгованість за комунальні послуги внутрішньопереміщеним особам.

Що з субсидіями?

Після завершення опалювального сезону субсидії для більшості одержувачів будуть перепризначені автоматично. Однак є виключення.

Так, у призначенні державної допомоги на оплату комунальних послуг може бути відмовлено, якщо у домогосподарства є борги за комуналку на загальну суму від 680 грн, або попередня заборгованість прострочена на 3 місяці.

Додатково для призначення субсидії на неопалювальний сезон потрібно подавати документи за наступних обставин:

  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;

  • члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та сплачують житлово-комунальні послуги;

  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша ніж кількість зареєстрованих;

  • домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Документи можна подати особисто в установах Пенсійного фонду або уповноваженій посадовій особі виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад. Також можна відправити заяву та декларацію поштою на адресу ПФУ або онлайн (на сайті чи через застосунок ПФУ, через портал Дія).

Якщо заява буде подана протягом 2 місяців з початку неопалювального сезону, то державна допомога призначається з початку цього періоду.

Кому будуть перераховані пенсії?

У 2023 році пенсії планують підвищити різним категоріям пенсіонерів. Так 1 березня відбулася планова індексація, і люди отримали надбавки до пенсії у розмірі від 100 до 1 тис. 500 грн.

Найближчий етап перерахунку відбудеться у травні. Згідно з ним працюючі пенсіонери, котрі набули не менше 2 років стажу з моменту останнього перерахунку, можуть розраховувати на надбавку до виплат у червні, з урахуванням доплати за квітень і травень.

Виплати ВПО

Переселенці, котрі були змушені покинути свої домівки, що знаходяться у зоні бойових дій або на тимчасово окупованих територіях, продовжать отримувати фінансову допомогу від держави у розмірі 2 тисячі грн, або 3 тисячі грн – для дітей та осіб із інвалідністю.

Нова програма відновлення зруйнованого житла «єВідновлення»

10-го травня стартує тестовий запуск програми компенсацій за зруйноване чи пошкоджене житло через війну в Україні «єВідновлення», що працюватиме у «Дії».

Суму компенсацій визначить спецкомісія, а кошти будуть зараховуватися людям на спецрахунок у банку. Пріоритет у компенсації матимуть учасники бойових дій, сім’ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані, багатодітні родини та люди з інвалідністю.

Отримані цільові кошти українці зможуть витратити на будівельні матеріали чи оплату послуг підрядника.

Зміни для водіїв

У травні скасовується правило для водіїв щодо обов’язкового включення ходових вогнів або ближнього світла фар автомобіля у денний час в період руху поза населеними пунктами, регламентоване п. 9.8 ПДР України.

Отже, від 1 травня 2023 не увімкнені ходові вогні вдень не будуть вважатися правопорушенням.

Реєстрація на НМТ

В нашій державі завершується реєстрація абітурієнтів на проходження основної сесії Національного мультипредметного тесту (НМТ) у рамках вступної кампанії-2023.

Випускники мають до 3-го травня створити персональний кабінет на сайті Українського центру оцінювання освіти та завантажити всі необхідні документи.

За необхідності до 7-го травня можна буде виправити помилки, змінити предмет додаткового блоку тесту, обрати місце проходження НМТ.

Скільки будемо відпочивати?

Через воєнний стан в Україні скасовані державні свята, а саме 1 травня (День праці) та 9 травня (День перемоги над нацизмом у Другій світовій війни).

Неробочими у травні будуть виключно суботи на неділі: 6, 7, 13, 14, 20, 21, 27 та 28 травня.

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11