Сезонне водопілля призвело до підтоплень у регіоні. Яка зараз ситуація в області?

     За інформацією Гідрометеорологічного центру нині спостерігається сезонне підняття рівня води в межах річок Дніпро, Десна, Віть, Сейм, Сож, Прип’ять, Горинь та Західний Буг на прибережних територіях у більшості областей України. В зону підтоплення потрапила й Дніпропетровщина, де від підняття рівня води постраждали дачні будинки, дворогосподарства та сільськогосподарські угіддя. За повідомленням ДСНС, станом на ранок 19 квітня, в області залишаються підтопленими 337 домоволодінь та 182 будинка, 0,5 Га сільгоспугідь.

     Про небезпечні гідрологічні явища попереджають у Головному Управлінні ДСНС України в Дніпропетровській області.

      Встановлено ІІІ рівень небезпеки – червоний у ряді прирічкових населених пунктів на Кам’янському, Дніпровському водосховищах у Дніпропетровській області. Як повідомляють рятувальники, затоплення заплавних та прируслових територій відмічається внаслідок пропуску весняного водопілля через водосховища Дніпровського каскаду.

      ІІ рівень небезпечності – помаранчевий введений у ряді прирічкових населених пунктів у Запорізькій області. Можливе початкове затоплення заплавних ділянок вздовж Каховського водосховища.

     В обласній військовій адміністрації зазначають, що внаслідок скидів під час весняного водопілля водосховищами, що проходять Дніпровським каскадом, із підтопленнями берегових територій залишаються Дніпро та Дніпровський район області. Таке явище для країни не нове, а щорічне. Його негативний вплив на будинки поблизу води та присадибні ділянки, залежить від різних чинників: кількості опадів, талого снігу і навіть температурного режиму.

      – Минулі роки ми не мали підтоплень через скиди під час весняного водопілля. Води було мало, тож вона не виходила на берегові зони та не шкодила зведеним поблизу подвір’ям і спорудам, – розповіла директорка департаменту цивільного захисту ОВА Тетяна Куряченко.

      За її словами, цьогоріч про ймовірні підтоплення попереджали.

     Серед постраждалих від весняної водти – Обухівська, Петриківська та Підгородненські громади. У Дніпрі – Шевченківський, Новокодацький та Амур-Нижньодніпровський райони та набережна міста. Затопило храм, кілька десятків садових будинків і приватних домоволодінь. Подекуди розмило дороги і сільгоспугіддя.

      – З вечора п’ятниці об’їжджаю постраждалі території. Більшість затоплених приміщень – це садові будиночки. На постійній основі люди там не проживають. Втім, всім мешканцям пропонували відселення, але ніхто на це не зголосився, додав в.о. начальника Дніпровської РВА Юрій Яндульський. У кооперативах Петриківської громади розмило проїжджі частини. Тому для регулювання руху та охорони підтопленого майна там чергують два патрулі.

     У звʼязку з підтопленнями надзвичайники проводять необхідні заходи. Як повідомляє Головне управління ДСНС України у Дніпропетровській області, для моніторингу та координації дій задіяно мобільні оперативні групи ДСНС, якими здійснюється об’їзд територій та контроль стану підтоплених ділянок. Так, аби уникнути коротких замикань, одну з вулиць Обухівської громади, на якій назбиралося чимало води, сьогодні знеструмили. Чотирьом місцевим рятувальники допомогли минути підтоплення й дістатися проїзної дороги.

      В Дніпропетровській ОВА попереджають, що небезпека затоплень зберігається. Поки вона не мине, влада на місцях у всіх районах Дніпропетровщини працює у посиленому режимі.

     Дії в зоні раптового затоплення під час повені, паводка:

— зберігати спокій, уникати паніки;

— швидко зібрати необхідні документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі;

— надати допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу;

— за можливістю негайно залишити зону затоплення;

— перед виходом з будинку вимкнути електро- та газопостачання, загасити вогонь у грубах. Зачинити вікна та двері, якщо є час — закрити вікна та двері першого поверху дошками (щитами);

— відчинити хлів — дайте можливість худобі врятуватися;

— піднятись на верхні поверхи. Якщо будинок одноповерховий, зайняти горищні приміщення;

— до прибуття допомоги залишайтесь на верхніх поверхах, дахах, деревах чи інших підвищеннях, сигналізуйте рятувальникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти;

— перевірте чи немає поблизу постраждалих, надайте їм, за можливістю, допомогу;

— потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, відшукайте поблизу предмети, якими можна скористатися до надходження допомоги;

— не переповнюйте рятувальні засоби (катери, човни, плоти тощо).

     Дії після повені, паводка:

— переконайтесь, що житло не отримало внаслідок повені ушкоджень та не загрожує заваленням, відсутні провалини в будинку і навколо нього, не розбите скло і немає небезпечних уламків та сміття;

— не слід користуватись електромережею до повного осушення будинку;

— обов’язково кип’ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені;

— просушити будинок, провести ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду і домашніх речей та прилеглої до будинку території;

— здійснюйте осушення затоплених підвальних приміщень поетапно (з розрахунку 1/3 об’єму води на добу);

— електроприладами користуйтесь тільки після їх ретельного просушування;

— заборонено вживати продукти, що були підтоплені водою під час повені. Позбавтесь від них та від консервації, що була затоплена водою і отримала ушкодження;

— все майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11