Захворюваність на COVID-19 зростає. Лікарі закликають вакцинуватися

     В Україні нині спостерігається нова хвиля COVID-19. Все більше нових випадків захворювання на коронавірус фіксується й на Дніпропетровщині – понад 2 тисяч за останній тиждень. На стаціонарному лікуванні перебувають вже 470 пацієнтів з пневмонією. Більшість з них – на кисневій терапії. І хоча медзаклади нашого регіону забезпечені всім необхідним обладнанням, людей закликають щеплюватися, щоб захисти себе і близьких від підступної недуги. Про це йшлося на брифінгу у Дніпропетровській ОВА.

      В Україні коронавірусна інфекція Covid-19 вперше була діагностована три роки тому. За статистикою на 23 березня 2023 року, в Україні було зафіксовано 5 млн 427 тис. 360 занедужавших, з них померлих — 111 тис. 457.

     Про поступове зростання захворюваності на COVID-19 в Україні надав компетентний коментар заступник міністра охорони здоров’я та головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін:

      • За останній тиждень було зареєстровано 15 тисяч випадків. Це на 20% більше, ніж попереднього тижня. Зростає госпіталізація. Густонаселені області та великі міста є найбільш вразливими до поширення ковіду: Київ, Київська область, Хмельницька, Львівська, Рівненська. Ми фіксуємо і летальні випадки. За останній тиждень 92 людини померло через ковід. Такий темп захворюваності протримається до кінця березня. І потім поступово спадатиме.

     Він зазначає, що COVID-19 «має перейти до сезонних захворювань» та циркулюватиме як звичайний грип.

     Серед штамів, зафіксованих на Дніпропетровщині Омікрон та Дельта. Новий підвид коронавірусу Кракен в області не виявили.

     Перший заступник начальника Дніпропетровської ОВА Володимир Орлов нагадав мешканцям, що COVID-19 нікуди не зник.

      • Люди хворіють та отримують ускладнення. І вакцинація – єдиний спосіб вберегтися від них. В регіоні зробили понад 3,3 млн щеплень. З повним первинним курсом – майже 60% дорослого населення. Найгірше вакцинуються люди старшого віку та із хронічними захворюваннями. Їхній показник – 45%.

     Він зауважив, що для імунізації від COVID-19 в регіоні є все необхідне:

      • Щеплюють у 20 центрах і 197 пунктах вакцинації. Працюють й 60 мобільних бригад, – У наявності вакцини Pfizer та CoronaVac. Їх в області майже 240 тис. доз.

      Зазначається, що бустерну дозу отримали вже 375 тисяч мешканців області. Імунізація стосується також дітей і підлітків.

     Однак дорослі люди частіше страждають на коронавірус, тож їм потрібно з особливою відповідальністю поставитися до імунізації та дотримуватися профілактики. На цьому наголосила завідувачка відділення Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Галина Шамичкова:

      — За останні два тижні число нових випадків захворюваності на COVID-19 зросло майже в 1,5 рази. Реєструємо їх у містах та селах. Найвразливіша категорія – дорослі. Серед них частіше хворіють жінки.

     Фахівчиня пояснила, що COVID-19 може проявлятися по-різному. Пацієнти частіше скаржаться на біль у горлі та високу температуру. У разі ж перших симптомів радить негайно звертатися до лікаря.

     Дотримуймося цих необхідних порад та дбаймо про своє здоров’я!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11