В Україні планується підвищення тарифів на воду?

Зростання вартості водопостачання та водовідведення планується провести у два етапи. У квітні тариф за кубометр води збільшать на 12,3%, а вже через три місяці, у липні – на 14,1 %.
Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та компослуг (НКРЕКП) зазначає, що тарифи у кожному населеному пункті будуть залежати від джерела водопостачання, його віддаленості від споживачів, якості води, застосованої технології очищення, обсягу реалізації послуг, стану основних фондів, розгалуженості комунікацій та багатьох інших факторів.
Одна з причин підвищення вартості послуги – різке здорожчання реагентів (на 81,69%).  Крім того, на зарплати співробітників водоканалів доводиться витрачати на 23,97% більше.
– Якщо тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення не будуть покривати економічно обґрунтовані витрати собівартості цих послуг, наслідки можуть бути негативними. Так відсутність тарифних коштів на реагенти вплине на якість води та нестиме загрозу санітарно-епідеміологічному благополуччю населення. Погіршиться стан розрахунків водоканалів за електричну енергію, виникатиме заборгованість, що негативно буде впливати на енергетичну галузь. Також підвищиться рівень зношеності мереж та обладнання, збільшиться кількість аварійних ситуацій та час на відновлення роботи систем водопостачання та водовідведення, – пояснюють намір збільшити вартість водопостачання та водовідведення в НКПЕКП.

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11