Енергосистема України вистояла! Тепер тримає європейський курс

Енергосистема України  вже пережила 15 ракетних і 18 дронових ударів росії по нашим енергетичним об’єктам. Внаслідок ворожих атак на підстанції прилетіло понад 200 ракет і дронів, які завдали важких пошкоджень обладнанню. Але навіть попри це, зараз  електростанції генерують достатньо енергії для покриття споживання. Разом з тим, мережеві обмеження застосовуються у Житомирській, Київській областях та у м. Київ. Про це повідомляє НЕК «Укренерго». В інших областях обмеження для споживачів не застосовуються. Разом з тим, на Одещині енергетики вже завершили аварійно-відновлювальні роботи і перейшли до виконання завдань з підвищення живлення системи. Найбільш складна ситуація прогнозовано залишається вздовж лінії фронту, адже саме там об’єкти енергетичної інфраструктури регулярно зазнають пошкоджень через ворожі обстріли. Але головне – це те, що Україна зуміла подолати глобальну енергетичну кризу. Наша країна здобула енергетичну незалежність та безпеку, назавжди вибивши з рук росії важелі для енергетичного шантажу Європи. Натомість синхронізація енергосистем України та Європи відбулася завдяки кропіткій щоденній праці українських енергетиків і вже принесла результати, які може відчути кожен. Головне зараз невтратити можливості світової підтримик і відбудувати енергосистему в новому форматі. На цьому наголошував голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в ефірі марафону «Єдині новини». Докладно про стан справ в енергетичній сфері, зокрема про децентралізацію української енергосистеми – читайте далі.

Синхронізація енергосистеми – це тільки плюси для України

Перш за все, Володимир Кудрицький пояснив, що мереживні обмеження, які застосовуються  на Київщині та Житомирщині, не можна назвати масштабними, вони – локальні. І їх буде усунуто протягом тижня-півтора. Звісно, за умови, якщо енергетика не отримає додаткових руйнувань внаслідок можливих ракетних атак загарбників.

Керівник Укренерго зосереджував увагу на тому, як відбувалася синхронізація енергосистеми України з об’єднаною європейською  ENTSO-E, наголошував на перевагах такої інтеграції:

– Рівно рік тому, завдяки спільним зусиллям енергетиків, відбулася ця синхронізація. Насправді масштаб даної події та її вплив на енергосистему, навіть на економіку України стане зрозумілим у майбутньому. Але вже зараз ясно те, що ми зуміли здобути енергетичну незалежність та безпеку. І відтоді живемо в так званому, «енергетичному Євросоюзі». Протягом останнього року завдяки експорту вітчизняної електроенергії при її надлишку економіка України зуміла отримати мільярди гривень. А вже при дефіциті ми отримали потужну підтримку європейської енергосистеми, яка виступила головним чинником стабільності нашої енергетичної сфери. Тобто завдяки імпорту електроенергії ми змогли досягти стабілізації всієї системи, що, в свою чергу, стало запорукою уникнення блекауту та повного колапсу. Ми пишаємося нашими відважними енергетиками та тим, що тепер всі живемо і працюємо в енергопросторі єдиної Європи.

ЄС активно підтримує українську енергосистему

Важливим стало й  питання децентралізації енергосистеми, активну участь у реалізації якого вже найближчим часом візьме Європейський Союз. Першим кроком стане пілотний проект, в рамках якого Україна отримає 6 тисяч спеціальних сонячних панелей, які працюватимуть на відновлювальних джерелах енергії і не будуть використовувати вугілля чи газ.

– Така мережа є більш стійкою з точки зору можливих атак агресора, і саме такий мікс генерацій буде дешевшим та не шкідливим для навколишнього середовища. Від цього переходу до альтернативних джерел енергії ми отримаємо тільки плюси, – впевнений  голова правління НЕК «Укренерго».

За словами Кудрицького, зараз дуже важливо не втратити момент, коли практично весь світ хоче допомогти нам відбудувати енергосистему в новому форматі. Ми будемо користуватися цими можливостями, залучати фінансування у прозорий спосіб і використовувати його, щоб побудувати для наших дітей енергосистему, якою будемо пишатися. Керівництво енергокомпанії також має надію на те, що Україна стане полігоном впровадження нових технологій в електроенергетиці. За прогнозами, оцінити нову якість української енергосистеми можна буде  вже найближчими роками.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11