КорчМайстри готують «сталевих помічників» для Захисників України

     Впродовж року повномасштабної агресії плани росії стосовно захоплення України руйнуються через героїчний опір нашого народу. Кожен свідомий громадянин вважає своїм обовʼязком допомагати нашим Збройним Силам, зміцнювати таким чином обороноздатність держави. Велику роль у цьому відіграє потужний волонтерський рух, яким славиться і наш Покров. Цього разу ми познайомились з мегавмотивованою командою активних і натхненних волонтерів – КорчМайстрів, які власними руками відновлюють вживані автомобілі, готують їх для виконання бойових завдань і відправляють на фронт. Але не тільки такими корисними справами займається ця автокоманда.

З чого все починалось

    Чудова пʼятірка Леонід, Гліб, два тезки – Олександри та Олексій – давні приятелі, яких під час війни обʼєднало нестримне прагнення допомагати військовим. Війна спонукала їх не сидіти на місці, а робити свій внесок у захист країни. З цією метою чоловіки подалися у волонтерство. Вони облаштували майстерню гаражного типу, де вдихають нове життя в автівки, які вдається вигідно придбати на вторинному ринку за донати від небайдужих людей.

      Лідер волонтерського осередку Леонід працює у великій українській компанії з продажу автокомпонентів «Омега», тобто його професія напряму повʼязана з автозапчастинами. Якісний ремонт автомобілів забезпечується командною роботою тямущих механіків-волонтерів.

      Навесні минулого року, коли лінія фронту була близько до нашого краю, чоловіки ремонтували машини військових, які ті підганяли з передової. Потім вирішили спробувати зібрати гроші на автівку на запит однієї з Нікопольських військових частин. Задум виявився успішним: придбали, відремонтували та передали бійцям. Тож продовжили робити це і надалі.

Переможний настрій українських волонтерів

      Нещодавно волонтери вирішили дати назву своїй організації. Вона народилася спонтанно:

      – Якось ми з хлопцями розмірковували: «Як назвати наш мініпанкзагін?» З цього приводу влаштували конкурс. В народі роздовбані машини звуться «корчами», а ми їх ремонтуємо, тож більшістю голосів перемогла назва «КорчМайстри».

     Як бачимо, почуття гумору волонтери не втрачають, а з ним – згуртованість і український незламний дух, що ведуть започатковану справу до успіху. Їй ці незламні хлопці присвячують весь свій вільний час. Вони буквально живуть в майстерні та не збираються зупинятися аж до Перемоги. Про результати звітують на своєму Телеграм-каналі.

«Нашим воїнам потрібні надійні автівки, які їдуть»

      КорчМайстри пояснюють, коли обирають автівки, керуються наступними критеріями: машини мають бути надійними, прохідними та дешевими. Перевагу віддають автівкам з повнопривідною системою (щоб краще долати бездоріжжя), дизельним двигуном (бо військову техніку заправляють саме дизелем, а от бензин на передовій не завжди можна дістати) та великою місткістю. Це має бути кросовер, бус або універсал.

      – На фронті ці автівки – багатофункціональні: воїни завантажують в них ящики з боєкомплектами, перевозять поранених та виконують інші бойові завдання.

     Якщо переглянути вартість позашляховиків в Інтернеті, то вона захмарна. Волонтери ж зі своїм обмеженим бюджетом знаходять постачальників, які продають їм авто за цінами нижче ринкових. Звісно, це впливає на стан машин, але вправні КорчМайстри замінюють всі застарілі вузли й агрегати: виконують капремонт двигуна, коробки передач, зміцнюють ресори, встановлюють більш потужні акумулятори, пневмобалони в пружини, усувають електричні несправності, проводять технічне обслуговування, «перевзувають» у шини підвищеної прохідності. Після всіх ремонтних робіт автомобілі відправляються на автомийку, а потім маскуються у мультикам (камуфляжний колір). В результаті виходить такий собі апґрейд цивільної автівки для військових потреб.

     На останок у готове авто додається фірмова «фішка» від КорчМайстрів:

      – У кожного корча, якого ми придбали та відремонтували, кладемо комплект необхідних інструментів (набори ключів, головок, викруток, домкрати).

      Щодо темпів виробництва, то підготовка одного автомобіля для військових займає місяцьпівтора. Загалом було вже придбано 7 автівок.

      – Я хочу, щоб Перемогу ми здобули з мінімальними людськими втратами. Машини – це те, що мінімізує ризики для особового складу, впевнений Леонід. – Тому хлопцям на передовій необхідні надійні автівки, вони повинні їхати та виконувати свої функції за призначенням. У цьому я бачу свою задачу. Які ресурси у нас для цього є, з такими і працюємо.

      Умови експлуатації автомобілів на фронті дуже жорсткі, тому з часом виникає потреба у певних ремонтних роботах. КорчМайстри залюбки допомагають нашим військовим вирішувати ці питання.

Робочий процес протікає натхненно, творчо та з ентузіазмом

      Для наших журналістів волонтери зголосилися провести невеличкий екскурс до своєї майстерні, де ми на власні очі побачили автівки, які нині готують до відрядження на бойові позиції.

      На місці перед нами постав красень Land Rover Freelander – турбодизельний повнопривідний кросовер, який готується вирушити на службу. Він курсуватиме «дорогою життя» на напрямку Сватове – Кремінна. Ця автівка характеризується великою прохідністю та функціональністю. Задні сидіння легко складаються, вивільняючи всередині багато місця. За словами волонтерів, вона є однією з найкращих серед усіх, що їм вдалося придбати, хоча й довелося серйозно вкластися у запчастини для ремонту. Але вона того варта.

     – Після ремонту, це буде максимально крута машина, їздитиме не гірше за нову!

      У майстерні компанію Land Rover склав простий і надійний автомобіль Volkswagen Transporter Т3, 1986 року випуску. В процесі підготовки на фронт, цей бус змінить свій яскраво-жовтий колір на базовий зелений. За допомогою трафаретів та балончиків з фарбою КорчМайстри нанесуть на його поверхню «бойовий розкрас».

     – Цей процес захоплює, здається, життя стає цікавішим. Як говорив Бен Роджерс у творі «Пригоди Тома Соєра»: «Я віддам тобі все яблуко, якщо дозволиш мені пофарбувати паркан». Ось так і в нас, – жартівливо коментує Леонід.

Дрони у подарунок Захисникам

      Крім автомобілів волонтери збирають кошти на придбання дронів.

      – Обираємо дрони, невибагливі та зручні у використанні, військові їх хвалять і дуже вдячні за цих «пташок».

      Підрозділи, яким допомагають волонтери, просять дрони, які оснащені приладами нічного бачення (ПНБ).

     — Ми, наразі намагаємось вирішити питання стосовно того, щоб купити такий дрон (з ПНБ) для потреб аеророзвідки. І він коштує в 3-4 рази дорожче за аналогічний, але без ПНБ.

   Безпілотні літальні апарати довели свою ефективність на фронті, бо дозволяють вести розвідку, координувати роботу артилеристів, дистанційно ліквідовувати техніку та живу силу ворога, зберігаючи при цьому життя наших Захисників.

Волонтерство за покликом серця

      Кожен у цій пʼятірці за щось відповідає та застосовує свої здібності так, щоб максимально бути корисним. Крім ремонту автівок, у боксі фарбують маскувальні сітки та виплавляють окопні свічки.

      – Наша гаражна «свічкова артіль» може виготовити за день понад 150 свічок, використавши для цього 50 кг парафіну, – зазначає Гліб.

     В тому, що волонтери належать до особливої когорти людей, ми вкотре переконалися під час спілкування з КорчМайстрами.

     – Якщо ти цим зайнявся, то вже не можеш зупинитися, це затягує. Запити на волонтерську допомогу не зменшуються, навпаки – її завжди буде недостатньо, доки триває війна. Зараз прямий обовʼязок кожного громадянина – допомагати армії, сигналізувати воїнам про те, що ті, кого вони захищають, не стоять осторонь, а працюють і всіма силами наближають спільну мету, – вважає Леонід.

     Він впевнений, що навіть після війни робота волонтерів не втратить своєї актуальності:

      – Хочу, щоб всі наші Захисники повернулися і в них вистачило сили жити власним життям, бо війна виснажує їх фізично і психологічно, що може призвести до драматичних наслідків. Хлопці повинні відчувати нашу підтримку не лише зараз, а й в мирному майбутньому, яке вони героїчно виборюють. Я, як і більшість волонтерів, яких знаю, вже думаємо над тим, як будемо допомагати військовим після війни. Адже воїни, пройшовши пекло бойових дій, ще довгий час потребуватимуть лікування, психологічної реабілітації, соціальної адаптації, можливо, опанування нових професій, щоб знайти своє місце в житті. Про це ми повинні замислюватися вже сьогодні.

     Ось так, з вірою в ЗСУ та мирне майбутнє України, КорчМайстри продовжують допомагати мужнім Захисникам прокладати шлях до Перемоги. Долучитись до цієї благородної місії може кожен з нас, задонативши за наступними реквізитами:

Карта ПриватБанк: 5375 4141 3406 5746

Карта Монобанк: 4441 1111 5187 5832

PayPal: mailhlib.ua@gmail.com

Bitcoin: bc1qpww3ed4k5vfhkav43vhsjcp4p0vhprtnhdx88j

Etherium: 0xfe953806c666174ADb94620126Bb5b38E6f2D52B

USDT: 0xfe953806c666174ADb94620126Bb5b38E6f2D52B

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11