Допомога для малозабезпечених родин: хто може претендувати та як отримати?

Наша країна вже більше року знаходиться в стадії війни. Ця жахлива подія, яку ініціювала росія, торкнулась кожної української родини. Через воєнні дії хтось втратив домівку, хтось – роботу, а хтось – найдорожчу людину… Тяжка пора для нас триває і випробовує кожного на міцність. Добре, що державний апарат України з усіх сил тримається і не кидає українців напризволяще. Пенсіонери отримують виплати, субсидії не скасовано, як і пільгові соціальні гарантії для малозабезпечених родин. Хто ж на них може претендувати. Ми дізнавались у безпосередніх фахівців з соціального захисту населення. Хто має право на допомогу від держави?

Державна допомога надається малозабезпеченій родині, яка проживає в Україні і з поважних причин має середньомісячний дохід менший від прожиткового мінімуму. До речі, на 1 січня 2023 року загальний показник прожиткового мінімуму в Україні дорівнює 2589 грн.

Як отримати допомогу? Для цього необхідно звернутися із заявою до органу соціального захисту населення або Центру надання адміністративних послуг з такими документами:

  • заява;
  • декларація про доходи і майновий стан родини.

Як розраховується розмір соціальних виплат? Його сума визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та середньомісячним сукупним доходом малозабезпеченої родини.

Передусім розмір забезпечення прожиткового мінімуму залежить від складу сім’ї та кількості осіб. Відповідно, для кожної родини сума виплат буде різною.

 Середньомісячний сукупний дохід обчислюється шляхом ділення загальної суми сукупного доходу осіб за визначений період на 6 місяців. Це два квартали, що передують місяцю, перед тим, коли родина звернулась за призначенням допомоги. Наприклад, для осіб, яким визначається право на допомогу з березня 2023 року, враховуються доходи за III-IV квартали 2022 року (липень-грудень).

З 1 січня 2023 року рівень забезпечення прожиткового мінімуму складає:

  • для працездатної особи: 45% прожиткового мінімуму – 1207,80 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність, та осіб із інвалідністю: 100% прожиткового мінімуму – 2093,00 грн;
  • для дітей: 130% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку:

до 6 років – 2953,60 грн.;

від 6 до 18 років – 3682,90 грн.;

від 18 до 23 років (за умови навчання) – 3489,20 грн.

Приклад розрахунку: № 1 розрахунку допомоги малозабезпеченої сім’ї:

Сім’я складається з 4 осіб: двоє дітей – 5 та 10 років, чоловік та дружина (особа з інвалідністю).

Середньомісячний дохід сім’ї, який отримує родина, становить 8 600,00 грн.

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї становить: 9937,30 грн. (1207,80 грн. на чоловіка + 2093,00 грн. на дружину + 2953,60 грн. дитина до 6 років + 3682,90 грн. дитина від 6 до 18 років).

 Розмір допомоги становить 1337,30 грн. (9937,30 грн. – 8600,00 грн.).

Приклад № 2 розрахунку допомоги малозабезпеченої сім’ї:

Сім’я складається з 3 осіб: двоє дітей – 4 та 9 років та одинокої матері.

Середньомісячний дохід сім’ї, який отримує родина, становить 6 500,00 грн.

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї становить:  7844,30 грн. (1207,80 грн. на жінку + 2953,60 грн. дитина до 6 років + 3682,90 грн. дитина від 6 до 18 років).

 Розмір допомоги становить 1344,30 грн. (7844,30 грн. – 6500,00 грн.).

Відмовити у наданні соціальних виплат можуть з кількох причин, якщо:

  • родина має більше ніж один автомобіль з дати випуску якого минуло менше ніж 15 років;
  • у власності малозабезпеченої сім’ї є друга квартира чи будинок (це не стосується тієї нерухомості, яка розташована на тимчасово окупованих територіях);
  • якщо один із батьків за рік до звернення купував земельну ділянку, нерухомість чи транспортний засіб або ж здійснював разову оплату будь-яких послуг (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних платежів) на суму, яка перевищує 50 тис. грн.
  • Державна соціальна допомога не призначається, коли:
  • у складі сім’ї є працездатні особи, які досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи, та не працювали, не вчилися, не проходили військової служби, не провадили підприємницької чи професійної незалежної діяльності, не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу, сумарно більше ніж три місяці протягом періоду, за який враховуються доходи.

      Допомога у зазначеному випадку призначається, якщо особи протягом періоду, за який враховуються доходи:

  • сплатили або за них сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців;
  • доглядали за дітьми до досягнення ними трирічного віку або за дітьми, які потребують догляду протягом часу, визначеного в медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більше ніж до досягнення ними шестирічного віку, за тяжкохворими дітьми, за особою з інвалідністю I групи, за особою з інвалідністю II групи внаслідок психічного розладу, за дитиною з інвалідністю віком до 18 років, а також за особами, які досягли 80-річного віку; надавали соціальні послуги з догляду відповідно до законодавства.

Варто врахувати, що державна соціальна допомога призначається на 6 місяців з місяця звернення, якщо вчасно подано всі необхідні документи.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11