Е-рецепт. Які ліки без нього не придбати?

Із серпня минулого року у вітчизняній медичній галузі стартував перший етап впровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати. Згідно цієї програми для купівлі антибіотиків в аптеці пацієнт повинен надати електронний рецепт, виписаний лікарем.
Запровадження е-рецептів дозволило врегулювати обіг ліків – відстежувати дані про призначення та обсяги використання антибіотиків в Україні. При цьому  електронний рецепт на відміну від паперового виключає будь-які махінації з отриманням препаратів іншими особами.

Як повідомляють в МОЗ, вже навесні 2023 року електронний рецепт стане обов’язковим для призначення рецептурних лікарських засобів. Попри це, паперові рецепти не зникнуть. 
У тому випадку, якщо лікар не матиме можливості сформувати е-рецепт (відсутність світла чи зв’язку), він випише паперовий, – акцентують в міністерстві. 
Електронний рецепт від лікуючого або сімейного лікаря потрібен і для безкоштовного отримання певних препаратів за програмою «Доступні ліки». Вона поширюється на лікування: 
-серцево-судинних захворювань;
-бронхіальної астми;
-діабету II типу;
-цукрового та нецукрового діабету;
-розладів психіки та поведінки;
-епілепсії тощо. 
Також електронний рецепт знадобиться для тих, кому потрібні ліки суворої звітності (наркотичні (психотропні) лікарські засоби) та будь-які рецептурні ліки
-протисудомні засоби;
-гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
-препарати для лікування артеріального тиску, -серцевих хвороб;
-деякі звичні ліки проти болю, кашлю чи заспокійливі.

Як бачимо, держава посилює контроль за придбанням лікарських препаратів. І віднині просто без рецепту купити певні ліки не вийде. Вважаємо, що це дуже правильно. Адже такий крок вбереже українців від шкоди для їхнього здоров’я, якої можуть завдати ліки, придбані за діагнозом, котрий люди часто ставлять самі собі. Для того, щоб такого не трапилося, за необхідності відвідуйте лікаря, котрий визначить причину захворювання та своєчасно призначить лікування дієвими препаратами.

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11