Порятунок на льоду. Горе-рибалки «покатались» на крижині. Як не повторити гіркий досвід?

На початку лютого до України прийшла справжня зима з морозами та снігом. Хоч стійкий мінус тривав і недовго, все ж таки встиг скувати водойми кригою. Любителі активного відпочинку не втрачають можливості покататись на ковзанах, пограти в хокей, порибалити в ополонці або просто прогулятись по льоду. Але мало хто з любителів зимового екстриму замислюється про можливі наслідки таких небезпечних розваг. Сумна статистика свідчить про те, що у 2023 році вже троє мешканців Дніпропетровщини провалилися під кригу і загинули. Це – двоє дітей та 83-річний чоловік.

Рибалки дрейфували на крижині

Трагедії мало не сталося і 12 лютого з необачними рибалками, які вийшли на кригу річки Дніпро поблизу села Шульгівка Петриківської селищної ради у Дніпровському районі. В результаті дві крижини, на яких знаходилися понад 40 людей, відкололися і дрейфували за 150 метрів від берега. Небайдужі очевидці такої тривожної картини звернулися до служби порятунку. На місце пригоди одразу ж прибули 44 працівника ДСНС та водолазно-рятувальна група. Осторонь не стояли і місцеві мешканці із власним плавзасобом, які теж долучилися до надання допомоги. Сильні пориви вітру ускладнювали порятунок людей та збільшували відстань між крижинами, загальна площа операції сягала майже 3 км.  Та попри все спільними зусиллями через 4 години роботи 41 любителя зимового адреналіну було врятовано.

Дотримуємось правил поведінки на кризі, в жодному разі не виходимо на тонкий лід

Для того, щоб уникнути трагедії, слід суворо дотримуватися простих правил перебування на кризі.
По-перше, виходити на лід можна тільки за стійкої морозної погоди. А ось переходити водойми потрібно в спеціально позначених і обладнаних для цього місцях. У жодному разі не можна виходити на тонкий лід та перевіряти його міцність ударом ноги. Для цього слід використовувати палицю.
По-друге, не можна стрибати та бігати по кризі, збиратися великими групами на одному місці. На початку льодоставу небезпечною є середина водоймища, а в кінці зими – прибережні ділянки. Неміцною крига може бути й біля стоку води, там, де б’ють ключі, де швидкий плин або струмок впадає в річку. Тонкий або крихкий лід поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли у лід, на ділянках, покритих товстим шаром снігу.
Яким лід можна вважати безпечним?
Для однієї людини безпечним вважається лід синюватого або зеленуватого відтінку, товщиною більшою за 7 см.
Для групи людей безпечним є лід товщиною не менше 15 см. Пересуватись по ньому треба один за одним, дотримуючись відстані.
При масовому катанні на ковзанах лід має бути товщиною 25 см і більше.

Рибалкам на замітку

Для любителів зимової риболовлі існують певні правила:
— Не пробивайте поруч багато лунок підряд.
— Не збирайтеся великими групами на одному місці.
— Не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега, навіть, якщо там добре «клює».
— Завжди майте під рукою міцну мотузку 12-15 метрів.
-Тримайте поруч з лункою дошку або велику гілку. 

Будьте обережними, не ризикуйте своїм життям! Перед тим, як виходити на лід, переконайтесь, що він точно витримає вас. Зараз, коли температура повітря підвищилась, а крига все ще покриває водойми, краще взагалі відмовитись від прогулянок по ній. Батькам ми наполегливо радимо не відпускати дітей на кригу, тим більше без нагляду дорослих. Бережіть себе і своїх близьких.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11