«Боятися – не гріх, гріх – зрадити своїх!» Гімн українськоїї боротьби від Тараса Тополі та гурту “Антитіла”

     Андрій Хливнюк (фронтмен гурту «Бумбокс»), Олег Фагот (лідер гурту «ТНМК»), Анатолій Тапольський (діджей), Сашко Положинський (фронтмен гурту «Тартак»), Дмитро Дікусар (хореограф), Микола Серга (співак), Тарас Тополя (лідер гурту «Антитіла») – всі ці особистості відомі в українському шоу-бізнесі. А як Ви думаєте, що їх поєднує? Те, що з моменту повномасштабного вторгнення росії на територію України вони без вагань змінили сцену на «фронтові гастролі». Ці хлопці розуміли, що кожен з них, відповідальний за долю країни, тому має тут і зараз захищати її від російських терористів, щоб у майбутньому їхні діти не проливали кров, виборюючи незалежність Батьківщини. Кожен з них заслуговує на низький уклін, але нашу публікацію ми хочемо присвятити солісту гурту «Антитіла» Тарасу Тополі. Саме цей 35-річний чоловік у військовій формі вразив мене своєю позицією під час інтерв’ю у мовній студії Національного телемарафону «Єдині новини». Приводом до запрошення зірки на ефір стала презентація нової пісні гурту, яка, безумовно, заслуговує на звання «Гімну української боротьби». Отже, – «Фортеця Бахмут» та її неймовірно глибокий лейтмотив.

                                                                                                         Коротке досьє

      Тарас Тополя – соліст популярного українського гурту «Антитіла», молодіжний посол UNICEF в Україні, співзасновник благодійного фонду «Вільні-ЮА», волонтер, доброволець Сил територіальної оборони ЗСУ. Спочатку він разом з усім своїм гуртом став на захист столиці України, а потім – військовослужбовці героїчно боронили Харківщину.

Якщо говорити про творчу кар’єру співака, то вона зароджувалась на популярному телепроєкті «Шанс». Тоді він зі своїм гуртом «Антитіла» не переміг, але отримав високу оцінку від досвідченого знавця української музики Кузьми Скрябіна, котрий сказав так: «Якщо цих хлопців випустити на сцену, то багато хто піде на пенсію». І з цим твердженням важко не погодитись.

Зараз «Антитіла» – один з найпопулярніших рок-гуртів на теренах України. Ці щирі хлопці співають гостро про головне, тому і завоювали прихильність вітчизняної та світової публіки. Але шалена популярність не охопила Тараса зірковою хворобою. Він визнає, що сенс його життя розділений на дві половини: перша – це родина (одружений з українською співачкою Альошою, мають трьох спільних дітей), а друга – творчість, яка зараз, як ніколи, покликана виконувати надважливу місію для України. Навіть будучи у складі ЗСУ Тарас в жодному разі не пропускав можливості виступити на будь-якій інформаційній платформі, бо розумів, що світу треба доносити правду про цю жорстоку війну і закликати підтримувати Україну. Соліст зізнається, що з початком конфлікту він на якийсь час забув про музику, котру йому замінили цілодобові збройні залпи та вибухи. Але з часом хлопці поступово почали повертатись до реальності, знову писати пісні і виконувати їх із ще більшим натхненням. Їх почали запрошувати на міжнародні арени, і тоді Тарас зрозумів, що саме цей суспільно-культурний фронт дає для країни більше користі. З такими думками популярний рок-гурт знову став творити і возити свою музику світовими аренами, закликаючи міжнародну спільноту до підтримки України. У такому повсякденному коловороті якось виникла ідея підбадьорити побратимів, особливо тих, хто стіною стоїть на передових позиціях. Так і народилася «Фортеця Бахмут».

                                                            «Фортеця Бахмут» як заклик до незламності і рішучої боротьби

                                                                                                  Фортеця Бахмут,

                                                                                             Всі молитви наші тут,

                                                                                          І сердець «сталевий дух»,

                                                                                             І герої незламних Крут,

                                                                                              З неба нам силу дають,

                                                                                                 Волю, вогонь і лють,

                                                                                                  Стіни горять в бою.

                                                                                                     Мамо, а я стою!

                                                                                                     Нене, я борюсь!

                                                                                                 Знищу і повернусь!!!

     … Ці підривні рядки гучними струнами торкаються серця, покривають тіло мурахами, передають всю силу і лють українського спротиву, закликають до рішучої боротьби на прикладі нескореної фортеці, яка вже багато місяців не піддається штурму ворога – Бахмуту.

     – Ми, як люди, котрі пройшли схоже протягом півроку, поки були на передовій, вирішили, що нам потрібно, як ніколи, підібрати слова і зробити таку пісню, яка б не “плач і туга”, а “воля, лють, сила”, – коментує мету зародження нової пісні Тарас Тополя. Ми її презентували для тих дівчат та хлопців, які безпосередньо на лінії фронту борються. Ми хочемо, щоб ця пісня прийшла до них у телефони, у навушники та давала змогу стояти, попри все.

Поки що цей пісенний символ незламності та патріотизму українського народу доступний тільки у звуковій версії. Презентація відеокліпу запланована на 10 лютого, але під час ефіру завіса секретності була трохи привідкрита. Уривок кричущого гімну, який знімався в реальних фронтових умовах, можна було побачити на екранах. І тут важко було не помітити субтитри англійською мовою. Цю особливість Тарас пояснив так:

     – Англійська мова стала тим інструментом, завдяки якому ми з самого початку доносили правду про українську війну через інтерв’ю іноземній пресі. Ми про це говорили і в піснях. Наприклад, заспівали композицію «Hello» англійською мовою, що стала саунд-треком до фільму BBC про  службу гурту «Антитіла» на передовій. Тепер ми випускаємо нову пісню. То розуміємо, що вона працює і на внутрішню аудиторію, конкретно «Фортеця Бахмут» створена для військовослужбовців, але орієнтована й на зовнішню публіку. Саме нашим закордонним слухачам, крім надриву й емоції, треба розуміти контекст, сенс того, про що співається. Тому ми перекладаємо і будемо надалі перекладати всі наші кліпи, робити субтитри, бо так зараз треба.

Тарас додав, що гурт з новою піснею вже запросили у якості спеціальних гостей на фестиваль «Санремо», що проходитиме в Італії. Він говорить, що колектив матиме можливість співати зі сцени українською і паралельно демонструвати кадри кліпу на великих екранах, де майорітиме переклад англійською та італійською мовами.

  • Кажуть, що «Санремо» – це дуже платформи, на ній можна багато чого сказати, і ми це обов’язково зробимо. Причому Італія – це одна з тих країн, з якою потрібно працювати і розповідати про війну в Україні, переконувати надавати нам більше допомоги, – стверджує лідер гурту «Антитіла».

      Далі на український рок-гурт чекають концерти у Великобританії та інших країнах світу, де будуть говорити правду про цю ганебну війну, яку розв’язала росія проти нашої мирної країни. Тарас Запевняє, що вони повторюватимуть потрібні речі стільки, скільки це буде потрібно, закладатимуть їх у свої пісні, бо саме таким вбачають свій фронт.

     До Вашої уваги посилання на нову пісню. Обов’язково дослухайте її до кінця – не пожалкуєте.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Підготувала Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11