Харківський бабак Тимко ІІІ спрогнозував настання весни в Україні

День Бабака – це традиційне й доволі відоме свято. У цей день зазвичай визначають, коли настане весна і скільки вона триватиме. Все це можна зрозуміти, спостерігаючи за поведінкою гризунів-віщунів, обраних для цієї місії. Україна теж має свого бабака-астролога Тимка ІІІ, якого сьогодні розбудили на Харківщині задля виконання важливої місії. Тож, коли нам з Вами чекати Переможної весни – вже знають журналісти «ЗМ».

Цікаво знати. День бабака в Україні був започаткований у 2004 році харківськими науковцями на чолі з професором Віктором Токарським. За цей час про прихід весни сповіщали три покоління тваринок: Тимко, Тимко ІІ, а з 2018 року і по теперішній час – Тимко ІІІ.

Важливо й те, що у Харківській області, за різними підрахунками, живе від 5 до 18 тисяч бабаків. Ці тварини занесені до Червоної книги України, як вид, що зникає. Традицію віщування весни було започатковано, щоб привернути увагу до захисту гризунів.

Весна точно настане. І ось сьогодні, 2 лютого, на біостанції у Гайдарах на Харківщині, що під Змієвом, традиційно розбудили бабака-провісника Тимка ІІІ. Він спрогнозував, коли ж цього року українцям чекати на весну.

Бабак Тимко побачив свою тінь. А це означає, що зима триватиме ще приблизно до середини березня. Весна ж прийде в Україну за шість тижнів.

Окрім основного прогнозу, бабака попросили ще декілька додаткових порад. Тваринка передбачила гарний цьогорічний врожай буряку. Відвідувачі подарували Тимку кошик з овочами, печивом та згущеним молоком. На знак подяки він погасив лапкою марки зі своїм зображенням.

Доглядач бабака, науковий співробітник кафедри зоології Харківського національного університету Володимир Ронкін розповів, що понад півроку бабак Тимко знаходився в окупації рф – у селі Нестерівка на Харківщині. У вересні населений пункт звільнили ЗСУ. Але пережитий стрес негативно вплинув на стан здоров’я тваринки – зараз бабак погано спить і сильно схуд. Науковці мають надію на те, що Тимко ІІІ вже скоро зможе відновитися та знову даруватиме відвідувачам заряд своєї життєдайної енергії, викликаючи тільки щирі позитивні емоції.

За словами завідувача біологічної університетської лабораторії «Східні степи» Володимира Грубника, 70-80% прогнозів Тимка збуваються. Тож, ми тішимось пророцтвом тваринки-віщуна і не припиняємо вірити у якнайшвидший прихід весни. Адже для нас усіх вона просто-таки повинна стати Переможною!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11