Чи будуть з водою мешканці Нікопольського району? Як проблема з водопостачанням може вплинути на роботу комбінату?

     Без світла, тепла, води і газу, даху над головою та здорового глузду хочуть залишити мирних українців російські терористи. Рашисти практично щодня пробують реалізовувати свій ганебний план з виснаження цивільного населення. Це проявляється у здійсненні ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури, обстрілах житлових кварталів і таким чином постійного психологічного тиску на людей. На жаль, ворожому кодлу частково вдається зіпсувати життя мешканцям різних куточків України. Адже це зробити легше, обравши мішенню неозброєних людей, ніж у чесній боротьбі з військовими на полі бою. Через масовані терористичні акти противника ми з Вами змушені пристосовувати своє життя до графіків вимкнення світла. А подекуди – годинами чекати на газ і воду. Але ці російські боягузи, які так прагнуть зламати українців, тільки розлючують нас і збільшують ненависть.

      Від наслідків ракетних атак потерпають абсолютно всі населені пункти країни. Не є виключенням і наш Покров. Слава Богу, що відключення світла, перебої з інтернетом і постійні сирени – це поки що всі негативні наслідки війни, які на собі відчувають мешканці нашого міста. Але днями на офіційних сторінках керівників громад Нікопольщини прокотились тривожні сповіщення про зниження рівня води у Каховському водосховищі. Така ситуація може призвести до порушення водопостачання на території громад району. Покрова такі звістки теж стосуються, про що вчора ввечері сповістив міський голова Олександр Шаповал:

     – Шановні покровчани, всі ми спостерігаємо значне зниження рівня води у Каховському водосховищі. Це проблема, яка безпосередньо торкається нашої громади. Спеціалісти роблять все, щоб зупинити падіння рівня води. Ситуація напружена, розглядаємо різні варіанти, але можлива повна відсутність води. Звертаюся до покровчан, мати тижневий запас води на випадок непередбачуваних ситуацій. Не панікуємо! Працюємо!

     Таке повідомлення, звісно, викликало паніку та водний ажіотаж серед покровчан. Чому наразі питання водопостачання постало так гостро і що цьому передувало – «ЗМ» спробували розібратись у ситуації.

                                                                                    «Жест доброї волі» не обійшовся без «сюрпризу»

            Проблема з водопостачанням бере свої витоки ще з листопада 2022 року, коли наші славні ЗСУ вигнали російських окупантів з Херсонщини. Тоді, відступаючи, терористичні ворожі війська навмисне пошкодили дамбу Каховської гідроелектростанції (ГЕС). Однією з перших про це повідомила американська компанія Maxar Technologies, яка опублікувала власні супутникові знімки з місця події. Їх було зроблено приблизно о 10:25 11 листопада. На світлинах видно, що дамба має значні пошкодження. Зокрема, зруйновані окремі ділянки греблі та шлюзи. Такі бездумні дії російських варварів призвели до того, що Каховська ГЕС втратила свою гідрорегулюючу та водопропускну функцію, що спричинило стрімке зниження рівня води у річці Дніпро. Саме такий факт констатували у Департаменті захисту довкілля Запорізької обласної військової адміністрації. Якимось чином втрутитись у систему функціонування ГЕС і спробувати виправити ситуацію, спеціалісти з української сторони не мають змоги, бо територія станції окупована російськими терористами.

                                                                               Все ж бути чи не бути воді: ось в чому питання…

     До недавнього часу жителі Нікопольського району просто знали про цю проблему, але дуже не переймались, бо напряму вона нас не стосувалась. Зниження рівня води у Дніпрі не було критичним та особливо нічим не загрожувало побутовим споживачам. При цьому неспокійна інформація з приводу цієї ситуації навколо Каховської ГЕС та водосховища, звідки Нікопольщина здійснює водозабір, час від часу ширилась інтернет-простором.

     Пару тижнів тому наші колеги з «Прихисту» провели інтерв’ю з начальником Нікопольської РВА Євгеном Євтушенком, під час якого чи не вперше постало питання стосовно подальшого водопостачання домогосподарств. Тоді очільник відповів досить упевнено, знову відводячи серйозні занепокоєння:

  • Наразі маємо пошкодження Каховської ГЕС, і відновити це поки неможливо через те, що цей важливий стратегічний об’єкт перебуває під вогневим контролем окупантів. Через це відбувається безконтрольний злив води. Але на сьогоднішній день проводиться комплекс заходів, спрямований на недопущення негативних наслідків, відбувається постійний моніторинг рівня води. Сподіваємося, що внаслідок проведення певних робіт почнеться наповнення водосховища. Не стану приховувати: є ризик оголення водозаборів у Мирівській та Червоногригорівській громадах. Нікополь зараз займається профілактичними заходами. Та найголовніше те, що на сьогодні ця проблема гостро не стоїть, і основна маса населення забезпечена питною водою.

     Такою, за оцінкою Євгена Вячеславовича, була ситуація станом на 23 січня 2023 року.

     Днями раніше наші колеги з Nikopolnews повідомляли, що проблема з водопостачанням вже існує в декількох населених пунктах району. А 19 січня Департамент захисту довкілля Запорізької  обласної військової адміністрації опублікував оновлену інформацію щодо ситуації з рівнем води у Дніпрі, зокрема, у Каховському водосховищі. Його показники стабільно знижувались, і вже тоді становили 14,6 м, замість звичної позначки у 16,0 м.

     Саме з того моменту, як вже зараз засвідчують фахівці водоканалів нашого регіону, вони занепокоїлись. Якщо раніше, починаючи з листопада, рівень води поступово знижувався і застиг, по суті, на некритичній позначці «мінус» 1 метр, то приводів для кардинальних заходів не виникало. Але вже тоді спеціалісти разом із владою громад району почали розробляти стратегічні плани на випадок погіршення ситуації. Наразі так і сталося. За останні декілька тижнів падіння рівня води у Каховському водосховищі подвоїлось і сягнуло 2 метрів. При цьому водозабір для подальшої обробки води і її подачі до споживачів здійснюється на глибині 3 метри. Отже, наразі існує певний запас. При цьому спеціальні комісії, до складу яких увійшли представники водоканалів і влади, постійно моніторять ситуацію і шукають шляхи ефективного вирішення питання з мінімальними ризиками для населення.

                                                                                Комбінат стратегічно готовий до дефіциту води

            Про це нам в актуальному інтерв’ю розповів головний енергетик підприємства Павло Літун. Павло Павлович говорить, що через падіння рівня води у Дніпрі осушився водозабірник на насосній станції «Берегова», який подає важливий ресурс на Чкаловську фабрику. Він, як і наші шламосховища, поповнюється шляхом відкачування води з водовідливів кар’єрів і тієї, що надходить з Каховського водосховища.  На даний момент падіння рівня води у ньому практично не створює проблему для комбінату, тому що фабрика і весь виробничий ланцюг не працюють. В іншому ж випадку сценарій для підприємства був би набагато гіршим.

     Якщо ж говорити про резерви води на випадок її нетривалої відсутності, то комбінат, за словами Павла Літуна, їх має. Загалом же його діяльність напряму залежить від централізованого водопостачання, тому будемо сподіватись, що ситуація з цим питанням стабілізується якнайшвидше. Адже 1 квітня вже зовсім скоро, а, як ми пам’ятаємо, саме на цю дату заплановано запуск підприємства після 4-місячного простою.

     Підводячи підсумок сказаному, хочемо попросити наших читачів не піддаватися паніці! Як бачимо, на даний момент ситуація з водопостачанням контрольована, і фахівці вже знають, що будуть робити у разі її погіршення. Все ж, підтримуючи позицію влади, радимо мешканцям громад Нікопольщини тримати вдома і на роботі запаси води на випадок перебоїв з її подачею. Не забуваємо, що в країні триває жорстока війна, тому наслідки атак рашистів можуть бути непередбачуваними. Разом з тим, віримо у наші незламні Збройні Сили і в те, що вже навесні вони звільнять окуповану Каховську ГЕС з-під контролю терористів разом з іншими тимчасово загарбаними територіями нашої незалежної і нескореної України.

                                                                                                                                                                                                                                   Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11