«Україна – наш Дім» – запроваджується нова платформа для відновлення зруйнованого житла

     Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України й Управління Верховного комісара ООН у справах біженців підписали Меморандум про співробітництво. Він передбачає запуск платформи для забезпечення житлом постраждалих від війни українців під назвою «Україна – наш Дім» (Ukraine is Homе). Про це повідомили на офіційній сторінці Міністерства у Фейсбук.

     Платформа «Україна – наш Дім» базується на таких основних принципах відбудови:

  • сприяння реконструкції екологічно сталими та енергоефективними способами;
  • забезпечення громад засобами цивільного захисту;
  • розширення доступу до житла та послуг для осіб з особливою вразливістю, обмеженнями мобільності та постраждалих під час війни, у тому числі ветеранів.

     Нова платформа дозволяє поєднати гуманітарні програми з проведенням  екстрених ремонтів та відбудовою житла, що реалізуються за підтримки міжнародних фінансових інституцій.

     Меморандум передбачає співпрацю в розробці цифрового управління, яке полегшить оцінку пошкоджень та виокремлення необхідних потреб для відбудови. Окрім цього, сторони розглянуть можливість створення віртуальної та фізичної мережі реконструкційних центрів у стратегічних місцях. Їх основна мета – зберігання, розподіл та управління будівельними матеріалами, необхідними для ремонту та відбудови пошкодженого житла.

     За даними Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, станом на осінь 2022 року, понад 2,4 мільйона українців мають пошкоджене чи зруйноване житло. Кількість понівечених об’єктів перевищує 170 тисяч. Такі значні масштаби руйнувань потребують серйозних рішень, із залученням іноземних інвестицій.

     – На основі Реєстру пошкодженого майна та інших цифрових рішень, які розробляє та запускає Мінвідновлення, Мінцифра, наші міжнародні партнери та громадськість для прозорої та підзвітної відбудови, ми запускаємо спільну платформу з УВКБ ООН. Цей інструмент дозволить міжнародним партнерам, бізнесу, гуманітарним організаціям, донорам та МФО інтегрувати інформацію про пошкодження, затребувану та надану допомогу для відновлення і забезпечення житлом. Ключові ініціативи, які є у фокусі проєкту Ukraine is Home: 1) це прозора та справедлива компенсація за пошкоджене і зруйноване житло, механізм якої визначає Законопроєкт №7198; 2) на основі механізму Є-Підтримка плануємо забезпечити пряму допомогу громадянам для відновлення житла; 3) передбачено створення будівельних хабів, децентралізованих складів, які будуть містити наперед закуплені будматеріали для забезпечення нагальної потреби, – прокоментував міністр розвитку громад, територій та інфраструктури  Олександр Кубраков.

     Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, в рамках запуску платформи «Україна – наш дім», вже дуже тісно співпрацює з нашим урядом, місцевою владою та іншими партнерами. Мета одна – люди повинні отримати доступ до надійного та гідного житла, і ті, хто стали вимушеними біженцями, і ті, хто мешкає у прифронтовій зоні.

                                                                                                                                                                     Підготувала Валерія ПАНЬКОВА-БЕРЕСЛАВСЬКА

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11